Wat is daytraden? Dit moet je weten voor je begint

Zoek jij een manier om snel online geld te verdienen? In tegenstelling tot veel andere manieren om geld te verdienen via internet heeft daytraden geen lange opstarttijd. Dus dat is top. Maar daytraden is ook niet iets wat je er zomaar even bij doet. Dit is wat je moet weten voor je besluit om te gaan traden (of niet natuurlijk).

In dit artikel:

Zo-werkt-daytraden

Wat is daytraden?

Daytraden houdt in: effecten kopen op de beurs en die effecten dezelfde handelsdag nog verkopen. Daghandelen dus. Effecten is een paraplu-woord voor aandelen, opties en obligaties.

Voor beginnende daytraders (of daghandelaren) ligt handelen in aandelen het meest voor de hand. Als je een aandeel koopt, ben je in feite voor een klein stukje eigenaar van een bepaald bedrijf. In het geval van daytraden niet langer dan één dag. En voor maar een héél klein stukje.

Aandelen handelen op de beurs

Handelen in aandelen (en andere effecten) doe je op de beurs. Vroeger deed je dat fysiek. De aandelenbeurs aan het Damrak in Amsterdam wordt gezien als de oudste beurs ter wereld. Daar kochten mensen certificaten van de VOC, in ruil voor een deel van toekomstige winst. Later gingen ook andere bedrijven certificaten uitgeven.

Provisorische werkplek day traden
Dit is mijn provisorisch ingerichte day-trading-werkplek in onze airbnb op Koh Samui in Thailand.

Daytraden is een manier om online geld te verdienen

Tegenwoordig zijn de beurzen vaak nog steeds gevestigd op de plek waar ze ooit begonnen. Maar nu betekent dat niet veel meer dan dat hun computers daar staan. Voor daytraders is dat niet belangrijk. Daytraden doe je online, waar je wilt. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een stabiele internetverbinding.

Daytraden is geen gokken

Als daytrader kún je snel resultaat zien voor je inspanningen. Dat snelle resultaat maakt van daytraden een aantrekkelijke manier om online geld te verdienen. Het is in ieder geval in potentie een stuk sneller dan veel andere manieren om online geld te verdienen. Mits je een goede strategie uitstippelt.

Voor beginnend daytraders zal dat meestal betekenen: een goede strategie uitkiezen. Op internet circuleren veel strategieën. Veel daarvan werken gewoon, dus er is geen reden om zelf het wiel opnieuw uit te gaan vinden. Een goede beginnerscursus kan je helpen om een onderbouwde keuze te maken voor een strategie die bij jou past.

Waarom daytraden ondernemen is

Daytraden kost tijd en inspanning. Om te leren én om te doen. Om een serieuze bijverdienste of zelfs een volwaardig online inkomen te halen uit daytraden, moet je het zien als het starten van een onderneming.

Kun je ook parttime daytraden?

Dat je daytraden serieus moet nemen, betekent niet dat het per se een fulltime bezigheid hoeft te zijn. Daytraden kan prima parttime. Als je het maar benadert als een professionele bezigheid. Daytraden als hobby leidt gegarandeerd tot geld verliezen.

Ook parttime daytraden vraagt om een handelsplan met effectieve strategieën en gezette werktijden. Die vaste werktijden zijn belangrijk, omdat aandelen zich op verschillende tijdstippen verschillend gedragen.

Veel strategieën werken daardoor alleen op een bepaald dagdeel. Om de door jou gekozen strategie goed in de vingers te krijgen, moet je dus op vaste tijden traden. Je kunt niet zomaar wat traden als je een uurtje over hebt en verwachten dat het winstgevend is.

Parttime daytraden, maar wel elke werkdag

Ik zit nu in Thailand en handel op Amerikaanse beurzen (vooral de Nasdaq en de New York Stock Exchange). Dat betekent dat ik iedere avond om half 8 klaar zit om mij voor te bereiden en vervolgens vanaf half 9 trade. Dan gaat de beurs in New York open. Uiterlijk om 11 uur sluit ik mijn posities. De Amerikaanse beurs maakt zich dan klaar voor de lunch terwijl ik me klaarmaak om te gaan slapen.

Ik ben dus een parttime daytrader. Maar ik trade wel elke werkdag.

Waarom ik begon met daytraden

Een paar maanden geleden speurde ik zelf het internet af naar een antwoord op de vragen: wat is daytraden, hoe begin je met daytraden en kun je met daytraden online geld verdienen?

We zaten toen net in de opstartfase van een website met als verdienmodel het affiliate verkopen van treinkaartjes op internationale trajecten. Mogelijk de allerslechtste business om op te starten in tijden van pandemie.

Natuurlijk stampten we meteen een nieuwe website uit de grond. Maar ranken in Google, dat kost tijd. We moesten dus een manier vinden om tijdelijk wat extra online geld te verdienen.

Zo kwam ik uit bij daytraden.

Je hebt geen voorkennis nodig om te beginnen met daytraden

Omdat ik econometrie gestudeerd heb, was de beurs niet helemaal nieuw voor mij. Dat scheelt, maar is geen voorwaarde. Dagkoersen, werken met brokers en daytrade-software; dat leerde ik allemaal pas toen ik begon met de Day Trading Masterclass. Op de meerwaarde van een goede beginnerscursus, kom ik later in dit artikel nog terug.

Lees ook: Mijn ervaring met de Day Trading Masterclass 2.0

Wall-Street-New-York-Stock-Exchange
Wall street

De aantrekkingskracht van daytraden

De aantrekkingskracht van daytraden is: de snelle resultaten. Het is iets heel anders dan beleggen, waarbij je je geld ergens in stopt en over lange tijd steeds een klein beetje rendement opbouwt.

Als daytrader koop je aandelen, die je na korte tijd weer verkoopt. Binnen een paar minuten of binnen een paar uur, maar altijd binnen dezelfde handelsdag. Je weet dus heel snel of je beet hebt en kunt dus ook snel cashen.

Maar om te cashen moet je wel winnen! En om te winnen moet je een hoop meters maken op de beurs van jouw keuze. Zodat je die steeds beter gaat begrijpen. 

Goede en slechte redenen om te gaan daytraden

De sleutel tot succes ligt in de wet van de grote getallen. Wat dat betekent? Dat de daytraders met de meeste discipline en het grootste uithoudingsvermogen meestal als winnaar uit de beurs zullen komen. Voorbereiden, handelen, evalueren en … herhalen maar!

‘Geld verdienen met weinig of niks doen’ is dus geen goede reden om te gaan daytraden. Net als ‘makkelijk geld verdienen’. Maar wat zijn dan wél goede redenen om te beginnen met daytraden? Komen ze:

 1. Je wilt onafhankelijk zijn en aan niemand verantwoording afleggen.
 2. Je wilt zelf bepalen waar en wanneer je werkt.
 3. Je vindt het prima om zelf verantwoordelijkheid te dragen voor je verliezen.
 4. Je wilt zelf profiteren van je successen. 
 5. Je vindt de werking van een aandelenbeurs interessant. 
 6. Je bent goed in het doorzien van grafieken en cijfermatige informatie.
 7. Je vindt het leuk om nieuwe vaardigheden te leren en jezelf te blijven verbeteren.
 8. Je vindt het leuk om snel te moeten beslissen op basis van beschikbare informatie.
 9. Je bevriest niet van tegenslag, ook niet als daar verlies bij komt kijken. 
 10. Je zoekt een manier van online geld verdienen waarmee je snel (kleine) successen kunt boeken met een kleine investering. 
 11. Je zoekt een online inkomstenbron die je met de tijd kunt laten groeien.  
TC2000
Met behulp van software zoals TC2000 kun je de koersen van verschillende aandelen in de gaten houden en analyseren.

Het verschil tussen daytraden en beleggen

Ik zei het al eerder: daytraders houden hun posities maximaal één dag vast. Meestal korter. Beleggen strekt zich uit over een lange tijd. Hiermee is beleggen een passieve bron van inkomsten: je kiest eens in de zoveel tijd in welke aandelen je belegt (of je besteedt dit uit) en doet daarna in principe niks meer.

Daytraden is daarentegen een actief inkomen. Je moet gewoon werken voor je geld. En ook wel echt een paar keer per week. Anders krijg je onvoldoende feeling met de bewegingen van de beurs waar jij op handelt.

Het speelveld van een daytrader

Als daytrader beperk je je verliezen door per trade een maximaal verlies met jezelf af te spreken en je aandelen sowieso te verkopen voor het einde van de handelsdag. Je loopt daardoor niet het risico dat de koers van jouw aandelen onwijs daalt terwijl jij ligt te slapen.

Maar de andere kant op werkt het ook: doordat je je geld altijd dezelfde dag nog terugtrekt, krijgt het aandeel waar jij in geïnvesteerd hebt niet de tijd om een langere koers af te leggen van verlies naar winstgevend.

Je beperkt dus je risico, maar snijdt daarmee soms ook in je kansen. Precies dat is het speelveld van een daytrader. En dat spel kun je mettertijd steeds beter leren spelen tot je er uiteindelijk zelfs volledig van kunt leven. En je 6 kinderen en je cavia ook.

De werkzaamheden van een daytrader

In de praktijk betekent daytraden: urenlang naar een scherm turen, zonder in te dutten. Je moet namelijk wel scherp zijn als precies het juiste moment om een aandeel te kopen of verkopen zich aandient. Anders kan je zomaar een hoop geld verliezen of een hoop winst mislopen. Dit zijn de dingen die je daarvoor moet doen.

Posities innemen

Je neemt op één dag verschillende posities in. Dat is hoe je het kopen van aandelen noemt.  Aan het einde van de handelsdag sluit je alle posities weer af. Hopelijk met onder de streep een fijne winst om netto in jouw portemonnee te stoppen.

Je aandeel ruimte geven

Als je een positie inneemt, bepaal je ook meteen wanneer je die positie weer loslaat. Je stelt in hoeveel ruimte je het door jou gekochte aandeel gaat geven om te stijgen of dalen in koers, voordat je het weer verkoopt.

Zo voorkom je dat je teveel verliest op een bepaald aandeel. Tegelijkertijd voorkom je dat je winst misloopt, doordat een aandeel dat eerst flink steeg daarna weer daalt voordat jij gecasht hebt.

Klinkt eenvoudig genoeg. Maar dit moet je zorgvuldig en met kennis van zaken afwegen: je wilt deze marges namelijk niet té ruim nemen (want dan loop je onnodig risico) maar ook niet te krap (want dan heeft je aandeel niet genoeg ruimte om bijvoorbeeld eerst een beetje te dalen voor het omhoog schiet).

Wall-Street-Bull
De stier (bull) is het symbool van een opgaande (bullish) markt. Deze stier vind je op Wall Street in New York.

Je kunt ook winst maken bij een dalende koers

Niet alleen een stijgende koers biedt winstmogelijkheden. Je kunt ook nog short gaan. Kort door de bocht werkt dat als volgt:

Je leent aandelen waarvan je verwacht dat die in koers gaan dalen. Die geleende aandelen verkoop je vervolgens tegen de nu nog geldende hoge prijs. Diezelfde aandelen koop je later terug tegen de dan geldende lagere prijs. Vervolgens geef je de geleende aandelen terug en schrijf je de winst bij op je rekening.

Een effectieve strategie kiezen

Lukraak investeren leidt vrijwel zeker tot verlies. Je moet je strategieën uitstippelen en je transacties plannen. Dan is je kans op succes aanzienlijk groter dan wanneer je in het wilde weg aandelen gaat kopen en verkopen. 

Strategie bepalen is: zoeken naar patronen. Op basis van patronen in het verleden mag je verwachten dat een aandeel in de toekomst op een soortgelijke manier gaat bewegen. Dat wil niet zeggen dat patronen zekerheid bieden. Patronen bieden eerder een waarschijnlijkheid. Daar moet je het mee doen.

Een daytrader moet standvastig handelen

Het is makkelijk om je onder invloed van emoties (‘help ik wil niet verliezen!’ en ‘ik wil meer winnen!’) te laten verleiden van je strategie af te wijken. Een professionele daytrader handelt niet uit emotie. Oók niet als het spannend wordt.

Het is belangrijk dat je je in je beslissingen alleen laat leiden door de door jou gekozen strategie. En de analyse die je voorafgaand aan de handelsdag maakt van de beurs.

Niet verliezen is al top

Soms levert een focus op verliesbeperking je meer op dan een focus op winstmaximalisering.

Ik kies ervoor om het zo te zien: elke dag dat ik van de beurs afkom zonder verlies, is al top. Bij elkaar tellen kleine winsten al snel op tot een fijn bedrag. Door te focussen op niet-verliezen, bescherm ik mezelf tegen het nemen van onnodig grote risico’s.

En ondertussen word ik een steeds betere daytrader doordat ik beter snap hoe aandelen bewegen en welke ontwikkelingen er zijn op de beurs.

Daytraden is ook je verlies nemen

Frustrerend zijn de dagen dat er meer kansen zijn dan dat jij geld, tijd of aandacht hebt om te pakken. Dan zie je goede trades door je vingers glippen. Het is makkelijk die te zien als trades die je gemist hebt.

Maar éigenlijk waren die trades dus niet voor jou weggelegd vanwege beperkte middelen. Zo werkt het in iedere andere baan ook: je kunt maar een beperkt aantal taken per dag oppakken.

En er zijn ook dagen dat jij braaf achter je laptop gekropen bent en je marktanalyse gedaan hebt, maar dat er gewoon geen goede momenten zijn om aandelen te kopen. Dan moet je ook zo wijs zijn om je geld in je zak te houden. Superonbevredigend. Maar ook superverstandig.

Maken de meeste mensen winst of verlies?

Tja. Zeg het maar! Sommige mensen halen een fulltime inkomen uit daytraden. Dat bestaat. Maar verliezers bestaan zonder enige vorm van twijfel ook. In Daytrading voor Dummies las ik (ja ja, je moet je onderzoek ergens beginnen he) dat 80% van de daytraders verlies maakt met daytraden.

Geen idee waar dat op gebaseerd is (en of het waar is). Maar hoeveel verliezers er precies zijn is ook niet zo relevant. Daytraden is niet zoals het kopen van een staatslot. Je kunt de kans dat jij in het winnende kamp zit beïnvloeden. Statistieken weerspiegelen dus niet per se jouw winkansen.

Dit zijn je tegenstanders

Ja, of je medestanders natuurlijk. Je kunt het zo bekijken dat je tégen de markt speelt of dat je mét de markt speelt. Het is maar net wat jij het fijnste frame vindt.

Maar hoe je je frame ook kiest, het zijn niet alleen daytraders die handelen op de beurs. Je handelt ook met/tegen algoritmes van brokers en hedgefunds. Algoritmes zijn megasnel en worden niet gehinderd door enige vorm angst om te verliezen of verlangen om te winnen.

Je moet dus wel iets in huis hebben om een succesvol daytrader te worden.

TEFS is het platform van Tradenet, een broker voor day traders op de Amerikaanse stock market.
TEFS Trader: dit is het platformvan mijn broker Tradenet. Via het subvenster rechtsboven koop en verkoop je aandelen. De andere vensters geven een overzicht van je posities en orders.

Zo beperk je je risico

Discipline! Elke dag op komen dagen en je tijdens het traden houden aan de regels die je voor jezelf opstelt voor je de beurs opgaat. Zo behoed je jezelf voor bevriezing uit angst, verlies door twijfel of overmoedigheid door hebzucht.

Dus:

 1. Maak een plan en houd je daaraan.
 2. Kies vaste werktijden en werkdagen.
 3. Sluit elke avond af en wijk daar nooit vanaf.

Voor daytraden geldt: discipline maakt de winnaar. Net als ondernemen is het niet zonder risico en geldt ook dat de aanhouder (die bereid is te blijven leren!) wint.

Ben jij geschikt als daytrader? 

Als daytrader moet je snel kunnen handelen op basis van beschikbare informatie. Anders gaat de winst steevast aan je neus voorbij. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Herken jij jezelf in de volgende eigenschappen?

Je bent wel…

 • geduldig;
 • zelfverzekerd;
 • besluitvaardig;
 • stressbestendig.

Je bent niet…

 • overmoedig;
 • bang om te verliezen;
 • een gokker.

Je bent goed in…

 • het analyseren van cijfers en grafieken;
 • begrijpen hoe de markt werkt;
 • resultaten analyseren;
 • geconcentreerd werken.

Daytraden is steeds bijleren

Daytraden vraagt om volledige focus. Je kunt het niet in je lunchpauze doen of terwijl je kinderen op de achtergrond ruzie maken. Het is met complete aandacht werken op gezette tijden.

Blijf je afvragen ‘waarom’

Je kunt alleen een goede daytrader worden, als je nieuwsgierig blijft kijken naar je eigen prestaties. Waarom heb je verloren? Maar ook: waarom heb je gewonnen? Iedere pannenkoek kan per ongeluk een mooie winst boeken. Dat heet geluk hebben.

Pas als je het waarom kunt doorgronden, is het strategisch handelen. En kun je steeds beter worden en op lange termijn een semi-steady inkomen halen uit daytraden.

Wat heb je nodig om te daytraden?

 • Een broker: Dat is de schakel tussen jou en de beurs. Je kunt zelf niet inloggen bij de beurs en aandelen kopen. Dus dit is een vereiste. Een broker pakt een commissie per trade en afhankelijk van de broker ook een percentage van je winsten. Ik trade op de Amerikaanse markt via Tradenet, in een samenwerkingsverband met TEFS. 

 • Grafieken-software. Die download je gratis, maar voor de meeste noodzakelijke functionaliteiten heb je een maandabonnement nodig. Ik gebruik TC2000.
   
 • Data-abonnement. Zonder data-abonnement laten laat je grafieken-software geen grafieken zien. Een data-abonnement (Gold) heb ik ook afgesloten via TC2000 (en schreef daar ook een uitgebreid artikel over). 

 • Een computerscherm groot genoeg om in vier subvensters te kunnen verdelen. Nog beter is als je twee schermen hebt.

 • Snel en betrouwbaar internet

 • Spreadsheetsoftware. Om tijdens het traden berekeningen te maken, je prestaties bij te houden en je rendementen te analyseren.
Excel-trading-calculations
Voordat (en ook nadat) ik een positie inneem, laat ik mijn Excel-file berekenen wat mijn risico en eventueel rendement is.

Heb je geld nodig om te beginnen met daytraden?

Hoeveel geld je nodig hebt om te beginnen met daytraden, hangt ervanaf of je gaat traden met geld van jezelf of met geld van een broker en dan commissie afdraagt aan je broker.

Ik heb gekozen voor dat laatste. Nouja, gekozen … het ontbreken van eigen vermogen heeft de keuze voor mij gemaakt. Daarmee kwam ik op de volgende investering voor ik helemaal ready-set-go achter mijn computer zat om mijn eerste eigen winst te maken:

Eenmalige kosten

Maandelijkse kosten

Maandelijkse kosten

De Amerikaanse markt leent zich goed voor beginnende daytraders, maar volgens de Amerikaanse wetgeving moet je minimaal 25.000 dollar hebben om een account bij een broker te openen. Om die wetgeving (volledig legaal) te omzeilen, kun je een broker in een ander land kiezen. Mijn broker Tradenet is gevestigd op Malta.

Bij Tradenet krijg je twee weken de tijd om te paper traden. Ofwel: oefenen op de echte beurs, maar zonder echt geld.

Ik heb zelf de fout gemaakt om mijn
abonnement bij Tradenet al af te sluiten terwijl ik nog met mijn beginnerscursus bezig was. Maar je haalt veel meer uit je paper trade-periode, als je je cursus eerst afrondt. Zodat je ‘helemaal voor het echie’ kunt oefenen. Maar dan met nepgeld.

TIP: investeer in een beginnerscursus

Er komt best veel op je af als je begint met daytraden. Het is daarom aan te raden om te beginnen met een cursus. Met de nodige basiskennis en -vaardigheden op zak, kun je daarna veel makkelijker en effectiever zelf verder studeren.

Ik heb daarom geïnvesteerd in de Day Trading Masterclass. Ik heb daar best even over getwijfeld: ik vond 497 euro een behoorlijke uitgave. Zeker omdat ik niet wist of daytraden uiteindelijk iets voor mij zou zijn. Én of ik in die cursus dingen zou leren die ik niet zelf prima bij elkaar had kunnen Googlen. Maar achteraf ben ik heel blij dat ik die investering gedaan heb.

De leeromgeving van de Day Trading Masterclass
De leeromgeving van Day Trading Masterclass 2.0

Meer informatie is niet altijd beter

Het lastige van álles online kunnen vinden, is dat dat niet betekent dat alles ook logisch en overzichtelijk bij elkaar staat. En dat je niet altijd weet wat een betrouwbare bron is. Veel informatie spreekt elkaar tegen.

Vooral bij een onderwerp waar ik én weinig vanaf weet én veel over te vinden is, vind ik dat overweldigend. Ik verdwaal dan eerder in de informatie, dan dat ik er iets van leer. Een beginnerscursus biedt structuur.

Dit leer je in de Day Trading Masterclass

In de Daytrading Masterclass maakt day trader Kevin Timmer de theorie van het daytraden praktisch toepasbaar. Hierdoor kun je meteen aan de slag. Je komt de cursus uit met kant-en-klare strategieën om mee te nemen de beurs op.

Daarnaast kun je als cursist een maand lang meedraaien in de grootste day trading community van Nederland en België en mag je iedere werkdag tijdens het traden meekijken op het scherm van Kevin.

De complete cursus is in juni 2020 vernieuwd tot Day Trading Masterclass 2.0.

Lees ook: mijn volledige review over de Day Trading Masterclass 2.0

Conclusie

Dus om terug te komen op de vraag: wat is daytraden? Als daytrader neem je elke dag posities in op de beurs die je dezelfde dag weer sluit. Dit vraagt om het vermogen snel te handelen en stalen zenuwen.

Daytraden is geen manier om passief geld te verdienen. Maar als je gedisciplineerd tijd besteedt aan het onder de knie krijgen van je strategieën, kan het uitgroeien tot een betrouwbare manier van online geld verdienen. Met als bonus dat je vrij bent om te werken waar je wilt en geen verantwoording schuldig bent aan een werkgever.

Omdat er als beginnend daytrader veel op je af komt, is het verstandig om te investeren in een goede beginnerscursus. Een populaire cursus die ik zelf met goed resultaat gevolgd heb is de Day Trading Masterclass.

Overweeg jij ook om te beginnen met daytraden? Heb je al een cursus gevolgd? Is er iets wat je tegenhoudt? Ik ben benieuwd!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

2 reacties op “Wat is daytraden? Dit moet je weten voor je begint”

 1. Hallo,
  Hoe zit het met belasting in Nederland met traden?
  Is particulier of een bedrijf starten beter?

  Met vriendelijke groet,
  Abraham de Best

  1. Hoi Abraham,

   Over belasting kan helaas (nog) niet zoveel zeggen, omdat ik dat zelf voor Nederland (nog) niet helemaal heb uitgezocht en nog niet vaak gedaan heb. Wat ik wel weet, is dat stap 1 is winst maken en pas stap 2 belasting betalen. Dat komt dan wel, maar is zeker geen reden om niet te beginnen met day traden 😉

   Wellicht een beetje een onbevredigend antwoord, maar het is zeker niet iets om in het begin mee bezig te zijn.

   Groeten, Tim

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.