Waarom wij niet freelancen (en dus tijdelijk geen geld verdienen)

Nooit meer naar kantoor. Die missie was snel duidelijk. Maar toen volgde al snel de prangende vraag: waar gaan we dan wel geld verdienen? Nog zo’n makkelijke: online! Next. Maar daarna ontkom je niet meer aan de moeilijkste: hoe dan?

In dit artikel:

Online geld verdienen betekent: vrijheid

Er zijn veel manieren om online geld te verdienen. De meeste mensen die kiezen om online te gaan werken, zullen dat ongetwijfeld doen omdat ze meer vrijheid willen. Dat betekent voor iedereen iets anders. Als digital nomad de wereld rondreizen, flexibeler zijn in de tijd die je door kunt brengen met je kinderen of vaker tussen het werken door onkruid wieden in de achtertuin.

Die manieren verschillen behoorlijk in de mate van ondernemerschap die je nodig hebt, slagingskans en op termijn: mogelijkheid om op te schalen of passief te worden. Ofwel: kun je met wat je doet in theorie steeds meer geld verdienen én stopt je inkomen als je (tijdelijk) stopt met werken?

Freelancen is een relatief veilige keuze

Het lijkt zo logisch om te beginnen met freelancen. En het is ook wat wij op vrijwel alle digital nomad-blogs als advies tegenkwamen. Het is rechttoe rechtaan: je voert een klus uit, je krijgt geld voor die klus. Het enige probleem is acquisitie, maar met jouw charisma en de kwaliteit van jouw werk komt dat ook wel goed, toch?

Uiteindelijk wil je natuurlijk dat passieve inkomen. Bijvoorbeeld uit affiliate marketing. Maar dat kost tijd en oja: het is veel werk en levert in eerste instantie niks op. Wanneer je precies wél resultaten gaat zien, laat zich bovendien moeilijk inschatten.

En tuurlijk, je hebt ook die ándere manieren van online geld verdienen. Je zelfgemaakte digitale producten verkopen. Of geld verdienen met geld: met daytraden of door kortetermijninvesteringen te doen in bijvoorbeeld crypto.

Zekerheid boven alles

Hoe zeker zijn die dingen? Nou. Niet zo zeker. En het is zeker niet zo zeker wanneer dat je genoeg op gaat leveren om van te leven. Het kan iedere dag gebeuren! Maar het kan ook iedere dag (nog) niet gebeuren.

Oplossing? Je vrije leven beginnen met freelancen en daarnaast bouwen aan die andere dingen richting steeds meer vrijheid.

Best goed idee dus, freelancen

Eerlijk is eerlijk. Toen we net begonnen, hadden we op Kantoorverlaters een dienstenpagina. En het is niet alsof we die bij het kopen van de domeinnaam erbij gekregen hadden. Die had ik gewoon helemaal zelf en in overleg met Tim in elkaar gesleuteld. Ik zou mijn diensten aanbieden als copywriter en Tim als logo-ontwerper.

Alleen: we merkten dat we helemaal geen zin hadden om ons best te doen om opdrachten binnen te halen. Omdat we lui zijn? Mwah. Misschien op zondagochtend. Maar meestal komen we zelfs dan vrij rap uit bed omdat dat nou eenmaal is waar de koffie zich bevindt. 

Hard werken voor nul euro’s

We maken op dit moment ook veel meer uren dan we in loondienst ooit gedaan hebben. Draaien ook veel meer productie in die uren. En dat alles in ruil voor een (vooralsnog) verwaarloosbare hoeveelheid geld.

Ondertussen ook iets doen in ruil voor geld leek dus een best goed idee. Geld is schaars. Van geld kun je dingen kopen. Maar weet je wat ook schaars is? Tijd! Concentratie, cognitieve energie en creativiteit.

De absolute eerlijke waarheid over freelancen (imho)

Freelancen heeft voordelen. Zeker voor beginnende digitale nomaden en online ondernemers die nog helemaal op nul moeten beginnen. Die voordelen zijn: 

  • Geld! Voer een klus uit en je krijgt geld. Dat is top.
  • Een bepaalde mate van zekerheid. Het kan verkeren, maar in principe weet je met freelancen redelijk goed waar je aan toe bent.

Maar freelancen heeft ook nadelen. Zeker voor beginnende digitale nomaden en online ondernemers die nog helemaal op nul moeten beginnen. Die nadelen zijn:

  • Je werkt nog steeds in opdracht van iemand anders en doet dus nog steeds werk dat iemand anders voor je bepaalt. 
  • Je moet bereikbaar zijn en bent gebonden aan de planning van iemand anders.
  • Het is niet schaalbaar. Op een gegeven moment zijn je uren op en kun je (tenzij je je tarief verhoogt) niet méér verdienen.
  • Het kost tijd. En de tijd die het kost werk je niet aan je eigen projecten.

Die laatste woog voor ons misschien wel het zwaarst. Dat freelancen tijd kost is natuurlijk geen probleem, als je geen eigen projecten hebt waar je je tijd liever aan zou willen besteden. Als je gewoon freelancer wilt zijn.

Zelf kiezen wat je belangrijk máákt

Maar wij worden hartstikke blij van Kantoorverlaters en VeganEvergreens. Tim stopt ieder uurtje dat hij ervoor heeft in studeren en oefenen om een steeds betere daytrader te worden en ik ben na jaren van uitstellen eindelijk serieus bezig met het schrijven van ‘dat boek’ dat steeds maar weer naar de diepe krochten van mijn Google Drive verdween.

Tijd kun je ook maar één keer uitgeven

Er is niks mis met zekerheid willen. En er is dus ook niks mis met dingen naast elkaar doen. Dus als jij lekker wilt freelancen terwijl je aan een passief inkomen bouwt of aan welke andere manier van online geld verdienen dan ook, dan is dat prima.

Als dát is wat voor jou goed voelt, moet je dát doen. Voor sommige mensen gaat de onzekerheid van geen inkomen hebben ongetwijfeld verlammend werken. Dat maakt je leven ook niet bepaald vrijer of leuker.

Wij freelancen niet, omdat we liever all in gaan

Voor ons gaat juist dat te veel dingen naast elkaar doen verlammend werken. En op het moment dat we ook opdrachten voor iemand anders doen, weten wij wel wat er dan bij inschiet. En dus gaan wij helemaal voor onze blogs, voor het daytraden, voor het passieve inkomen en voor dat boek.

Stiekem zijn dat ook al best veel dingen om all in mee bezig te zijn. Maar we doen het met plezier en we leren een boel. Iedere dag.

Oké: je moet het wel kunnen veroorloven

We hebben natuurlijk wel ook gespaard om ons dat te kunnen veroorloven. Eén jaar tijd kunnen we kopen van ons spaargeld. Niks meer, niks minder. Die zandloper is soms best even spannend. Maar die tijdsdruk is ook wat ons vooruit brandt.

Anders kijken naar geld

Weerhoud de hoeveelheid geld die je per maand uitgeeft je ervan om je hart te volgen? Dan zou ik zeggen: kijk dan eens kritisch naar wat je allemaal zou kunnen missen. Of kunnen veranderen.

Wij hebben onszelf verrast met hoeveel we konden sparen in acht maanden. En met het bedrag waarvan we kunnen leven. Zonder dat we het gevoel hebben dat iets inleveren. Integendeel.

Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement

Als je een plan A hebt, waarom zou je dan begínnen met plan B? Ja, het kán mislukken ja. Dan heb je een hoop ervaringen bijgeschreven en een hoop euro’s afgeschreven.

Kan ons ook gebeuren. En dan melden we ons wel weer over dat hele freelancen. Met onze staart tussen onze benen. Duikelen we die dienstenpagina gewoon weer op uit het archief en gaan we gewoon alsnog lekker freelancen terwijl we verder bouwen aan iets voor onszelf.

Maar als het ons niet lukt in het jaar all in dat we voor onszelf gekocht hebben, dan is het in ieder geval niet omdat het vroegtijdig inzetten van plan B het slagen van plan A in de weg is gaat zitten.

Lees ook: We hebben het nog nooit gedaan (dus we denken dat we het kunnen)

Kantoorverlaters Tim en Jolanda

Conclusie

Dus neem die tip van al die digital nomads aan en begin met freelancen en bouw het online ondernemen en het genereren van een passief inkomen ondertussen uit. Als dát is waar jij je fijn bij voelt. Of als je het je financieel nou eenmaal niet anders kunt veroorloven.

Maar: tijd die je besteedt aan het inbouwen van zekerheid besteed je niet aan het bouwen van je dromen.

Overweeg een tijdje all in en leef het risico! Tuurlijk is dat spannend. Vinden wij tenminste wel. Maar is dat een reden om het niet te proberen?

Wij zijn benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt! Laat hieronder een berichtje achter, vinden we leuk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van onze artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijgen wij een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Wij kopen voor dat geld vervolgens hosting voor onze website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over ons.
Wil jij nog iets kwijt?

2 reacties op “Waarom wij niet freelancen (en dus tijdelijk geen geld verdienen)”

  1. Goede blog met sterke punten! Nu pas snap ik dat freelancen voornamelijk werken voor een opdrachtgever is onder grotere onzekerheid dan als loonslaaf. Groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We kunnen je nog meer vertellen

Onze leukste content bewaren we voor mensen die zich inschrijven voor onze updates. Dat is misschien niet eerlijk. Maar dat is wel hoe het werkt.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, we gaan je niet spammen. We hebben wel iets beters te doen.
We mailen je max één keer week. Maar ga er niet op zitten wachten – waarschijnlijk is het minder.