Traden in de Zomer

“Go away in May, but remember to come back in September.” Dat is een van de bekendste beurswijsheden die er is. Naast natuurlijk “buy the rumor and sell the news”. Dat laatste is lastig en ook niet iets waar day traders zich mee bezig houden. Maar day traders hebben wel te maken met seizoenen en daar ga ik het in dit artikel dan ook over hebben.

In dit artikel:

Handelsuren en feestdagen

Handelsuren

Voordat ik het over de seizoensgebondenheid en de zomer ga hebben, begin ik bij het begin. Ik handel – zoals de meeste day traders – op de Amerikaanse stock market en die is open van 9:30 tot 16:00. Local time in New York. Dus alleen dan kun je traden. Dat is van 15:30 tot 22:00 Nederlandse tijd (op twee weken van het jaar na, als ze in de VS de klok een week eerder verzetten dan wij).

Het eerste tijdvak waar je als day trader dan rekening mee moet houden is de Amerikaanse lunch. Vanaf pakweg 11:30 daalt het volume om rond 14:00 weer op te pikken. En day traders zijn gebaat bij veel volume. Dus het is ideaal om de ochtend of de laatste twee uur van de handelsdag te traden.

Lees hier meer over wat day traden is.

Feestdagen

Daarnaast zijn er ook nog feestdagen waarop de beurs simpelweg niet geopend is. Dat zijn er zo’n 10 per jaar. Bijvoorbeeld Nieuwjaarsdag, Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, Thanksgiving, Kerst.

Vrijdag

Op vrijdag daalt net als op de andere weekdagen het volume vanaf een uur of 11:30, maar anders dan andere dagen komt het volume in de middag niet altijd meer op gang. Dat kan betekenen dat de vrijdagmiddag dus minder interessant is om te handelen.

Januari-effect

De laatste dag van december en de eerste – pakweg – vijf handelsdagen van januari kunnen heel interessant zijn, omdat er dan ook meer volume is. Dat heeft te maken met de jaarwisseling en de belastingen die over het kalenderjaar worden berekend.

Veel (Amerikaanse) traders willen in december van hun verlieslatende trades af, zodat ze het verlies kunnen cashen. Dit lijkt gek te zijn, maar een verlies dat gecashed is kunnen ze aan de belastingdienst opgeven als een geleden verlies. Dat is fiscaal aantrekkelijk en dat kan niet als je de aandelen nog in bezit hebt.

Hierdoor zie je dat aandelen tegen het einde van december verkocht worden en de prijs dus verder daalt.

Wanneer de prijs daalt, stappen koopjesjagers in. Soms al in december, maar vaak ook in januari. Dit zorgt voor een boost in volume in januari en vaak ook een stijging van de prijs van bepaalde aandelen. Veel traders doen hier hun voordeel mee.

Earnings season

Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht vier maal per jaar kwartaalcijfers te presenteren. Dit is dé tijd om te handelen voor day traders. Aan de hand van jaarcijfers beslissen veel beleggers in of uit te stappen – beleggers die kijken naar de waarde van een bedrijf. 

Dit zorgt ervoor dat een aandeel in play is nadat er cijfers zijn gepresenteert. Dit verhoogde volume is perfect voor day traders om te handelen.

Bedrijven uit dezelfde sector maken vaak rond dezelfde datum hun cijfers bekend waardoor er wordt gesproken van een earnings season. (Het is dus niet zo dat alle bedrijven altijd op 1 januari, 1 april, 1 juni en 1 september hun cijfers bekend maken.)

Go away in May, but remember to come back in September

Waar komt dit gezegde vandaan?

Dan de zomer. Wat gebeurt er in de zomer (niet) wat in de winter (niet) gebeurt? Traditioneel gezien gaan meer mensen in de zomer op vakantie. Dus ook traders en beleggers en dus is het idee dat trading volumes in de zomer lager liggen dan in andere maanden.

Dat is het idee en hoe hoger het volume hoe beter voor day traders. Dus: de zomer is minder aantrekkelijk dan de andere seizoenen.

Daarnaast zijn er verschillende studies die aangetoond hebben dat de Amerikaanse beurs in de zomermaanden slechter presteerde dan in de andere maanden. 

Is het ook waar?

Het lager volume in de zomermaanden is lastig te meten, omdat er in principe iedere jaar opnieuw meer gehandeld wordt. 

Dat maakt het vergelijken van volumes over de jaren heen lastig, maar de vraag is ook hoe relevant het is. Als er in augustus dit jaar een hoger volume was dan in januari een aantal jaar terug, hoe erg is dat?

Is het dan zo dat de beurs ‘slechter’ presteert in de zomer? Dat was zo van 1950 tot 2013. Daarna is dat verschil niet meer zichtbaar geweest. Dus dat is niet meer zo, maar de vraag is ook hoe relevant dat voor een day trader is dat de beurs altijd stijgt. Als day trader kun je immers ook gebruik maken van prijsdalingen.

Wat merk ik ervan en wat doe ik ermee?

Ik kwam op het idee voor dit artikel, omdat ik zelf wel verschil merkte afgelopen juli en augustus. Dit kan anekdotisch zijn, maar ik heb er wel mijn stijl op aangepast. 

Ik merkte dat mijn trades ontzettend langzaam gingen. Dat wil zeggen: het duurde lang voordat het aandeel duidelijk (mijn) richting koos. Ik hou er zelf van redelijk kort in trades te zitten zodat ik daarna weer door kan. 

Dat heeft twee redenen: ik wil niet in te veel trades tegelijk zitten, omdat ik dan een grotere vrijstelling aan risico heb en hoe langer een trade duurt, hoe meer tijd er is dat het aandeel van richting verandert (bijvoorbeeld doordat de markt als geheel van richting verandert).

Dus heb ik in augustus iets conservatiever getrade en vaak sneller mijn winsten gepakt. En eigenlijk is dat hartstikke tof dat ik weer iets heb geleerd en dat je dus flexibel moet zijn.

Een langzame markt hoeft dus niet saaier te zijn om te traden.

Lees hier meer over hoe te beginnen met day traden in 10 stappen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.