Terugblik tradejaar 2021

Ieder jaar is een bewogen jaar en zeker 2021. In de wereld, in mijn persoonlijke leven en in mijn trading leven. What’s the difference? In dit artikel blik ik kort terug op 365 traden vanuit Spanje.

In dit artikel:

Op 1 januari was het een ruim een halfjaar geleden dat ik mij begon te verdiepen in daytrading. Dat was met een degelijke cursus en vanuit daar begon ik te papertraden en te traden met een brokeraccount.

Eerste kwartaal

Dus op 1 januari was ik helemaal klaar om van 2021 een fantastisch tradejaar te maken. De theorie kende ik en ik had al wat meters gemaakt, dus ik had wat baggage. Dat klopt, ik had wat baggage, maar de belangrijkste les die ik in het eerste kwartaal leerde was dat de belangrijkste les altijd de volgende is. 

Je moet steeds bijleren en je steeds blijven vernieuwen. Traden moet stoïcijns zijn, maar tegelijkertijd moet je je blijven ontwikkelen. Nooit achterover leunen, altijd verder kijken. 

Tweede kwartaal

In het tweede kwartaal blies ik mijn account bij Tradenet op. Niet omdat ik meer verliesgevende trades deed dan winstgevende, maar omdat mijn winsten te klein waren. Mijn winsten waren te laag om mijn commissies te betalen en dus teerde ik langzaam in op mijn account.

En toen kwam ik weer de psychologie van traden tegen. Die kom je eigenlijk iedere dag tegen, maar toen mijn account langzaam terugliep, merkte ik dat de emotie toch weer een grotere rol begon te spelen. En dus  ging ik ook slechter traden. Dus ik kwam in een negatieve spiraal terecht. 

Ik blies mijn account op en ik ging terug naar een tijdje papertraden bij TC2000. Geen schande, wel jammer. Niet leuk, wel verstandig. Stapje terug en dan weer vooruit. Het positieve hiervan was dat ik een account had bij Tradenet en ik dus niet meer kon verliezen dan het aankoopbedrag van mijn account (als jij bij Tradenet begint via mijn link, komt dat neer op 399 USD).

In Q2 was het ook de dag waarop ik precies een jaar met day trading bezig was. Ik schreef daar dit artikel over. 

In juli en augustus was ik me voor het eerst echt bewust van seasonality op de beurs. Traden in de zomer dus. Voor mijn gevoel was het volume laag en bewogen ‘mijn aandelen’ traag. 

Derde kwartaal

Deze realisatie was voor mij een teken dat ik nog even moest blijven papertraden. Dit neigt namelijk naar vingerwijzen richting de markt. Alsof de markt iets fout doet. Dat is voor mij een grote alarmbel. 

De markt doet wat de markt doet en het is mijn taak als trader daar op mee te surfen en van te profiteren. Op het moment dat ik dat niet zo zie, ben ik niet in staat om optimaal te traden. Dus doe ik dat even niet met echt geld. 

De zomer was voor mij dus papertraden.

Laatste kwartaal

In november heb ik een account aangemaakt bij Colmex Pro en ben ik weer via het voor mij vertrouwde platform dat ik van Tradenet kende gaan traden. Eerst met een demo-account natuurlijk, omdat ik weer alles wilde tweaken en weer gebruik wilde maken van de Level II data. 

In december heb ik wat tijd vrij genomen (druk druk druk met andere leuke dingen!) van het traden en in januari begin ik weer met mijn gloednieuwe Colmex Pro account! Stoïcijns trades in gaan en stoïcijns trades uitgaan. Trade voor trade. 

En nu sluit ik december af en wens ik jullie allemaal een leuk, fijn, gelukkig, met mazzel en plezier gevuld, gezond en liefdevol 2022!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.