Slechte dagen op de beurs gehad? Zo pak je het weer op

Dus je hebt een aantal slechte dagen op de beurs gehad. Nou en! Die horen er gewoon bij. En ik kan het weten, want ik heb er al een hoop gehad. In dit artikel vertel ik hoe ik de draad weer oppak na een losing streak.

In dit artikel:

Het allermoeilijkste van traden is misschien wel om je niet te laten beïnvloeden door de slechte dagen die je hebt. Slechte dagen zitten er altijd tussen. Dat is normaal. Maar het kan een hoop invloed hebben op hoe je achter je laptop zit, daar schreef ik al eerder over.

Uiteindelijk draait bij het daytraden alles om mindset. Als ik een slechte dag heb, of zelfs een paar slechte dagen achter elkaar, onthoud ik altijd deze zeven dingen. En dan kan ik er weer tegenaan.

1. Geloof in de cijfers

Als het om daytraden gaat, vertellen cijfers je meer dan emoties. Blijf dus geloven in de cijfers die je voor je neus hebt.

2. Geloof in je eigen kunde

Ja, je hebt een paar slechte dagen gehad. Was je daarvoor op de goede weg? Dan is er geen reden om te twijfelen aan of je het wel kunt. Nu is het zaak om door te zetten.

3. Accepteer je risico’s

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: met elke trade die je pakt, loop je het risico om te verliezen. Dat moet je omarmen. Is dat eng? Nee hoor. Niet als je het écht omarmt. (En als je je risk management op orde hebt).

4. Accepteer je verlies

Ai, je hebt het risico genomen. Maar je had natuurlijk wel gehoopt dat het allemaal in je voordeel uit zou pakken. Doet het dat niet, dan moet je dat accepteren. Volledig. Dat hoort erbij. Ook als het twee, drie keer achter elkaar gebeurt. Leer ervan! En zet nooit te hoog in. Bouw je inleg in kleine stapjes op.

Met elke trade die je pakt, bestaat het risico dat je verliest. Leg dus nooit meer geld in dat je je kunt permitteren om te verliezen.

5. Drie gouden mindset-regels

Van Trading in the zone (mijn favoriete boek over daytraden) leerde ik superveel over mindset voor traders. Ik destilleerde er drie gouden regels uit, die ik zelfs een tijdje naast mijn scherm gehangen heb:

  1. Abide by the rules.
  2. Discipline is key.
  3. Consistency is king.

6. Traden moet eigenlijk heel erg saai zijn

Je volgt de regels. Je voelt er niet zoveel bij. Je houdt je aan je plan. Als je het goed doet, is dat wat het is. Niet heel spannend. Best een beetje saai zelfs.

7. Duik in je trading-geschiedenis

Kijk hoe je in het verleden gepresteerd hebt. Die recente verliesgevende trades worden in je hoofd groter dan ze zijn. Logisch: die slechte dagen heb je top of mind. Duik je in de statistieken, zul je waarschijnlijk zien dat je het overall zo slecht nog niet doet. 


Volg je dit allemaal op, laat je de slechte dagen zo achter je en is de toekomst van je account weer bullish.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.