Risicomanagement bij daytraden: zo gebruik je risk units

Risicomanagement is een van de belangrijkste onderdelen van daytraden. Je kunt je risico’s tijdens het traden beperken, door risk units te bepalen en stop-losses in te stellen. In dit artikel leg ik uit hoe dat werkt.

In dit artikel:

Risicomanagement…wat is dat eigenlijk?

Risicomanagement is het identificeren en afdekken van je risico’s. Dit zou je eigenlijk met ieder (zakelijk) project moeten doen, maar bij daytraden is het natuurlijk extra helder waarom. Je ‘speelt’ immers met echt geld. En waar geld te winnen is, is ook altijd geld te verliezen.

Ja oké. Dat wist je dus al. En wat je waarschijnlijk ook wel zelf kunt bedenken, maar misschien goed is om nog eens te horen: dat je je risicomanagement op orde hebt, betekent niet dat je niet gaat verliezen. Dat is de niet zo leuke maar wel heel erg ware waarheid. Maar je beperkt je verliezen wel én je hebt inzicht in wat je maximaal kunt verliezen, zelfs als álles fout gaat. En dat tradet een stuk lekkerder kan ik je vertellen. 

Risicomanagement begint natuurlijk bij dat je NOOIT meer geld moet inleggen dan dat je bereid bent om te verliezen. Daarna pas komen risk units en stop-losses om de hoek. Om ervoor te zorgen dat je dat geld wat je op zich wel bereid bent om te verliezen, niet daadwerkelijk allemaal verliest en al helemaal niet in één keer.

Wat is een risk unit?

Een risk unit is het bedrag dat jij voor jezelf acceptabel vindt om maximaal te verliezen in één trade. Vaak wordt als minimum 10 USD aangehouden, omdat het anders onmogelijk is om met de winst van je trades je commissiekosten te dekken. Vanaf die 10 USD kan je je risk unit oneindig groot maken.

Risk units en stop-loss: de basis van risicomanagement voor daytraders

Als je de hoogte van je risk units bepaald hebt, kun je op basis van dat bedrag voor iedere trade die je aan wilt gaan, uitrekenen hoeveel aandelen je van die bepaalde stock kunt kopen. Zonder een risico te lopen dat groter is dan je wilt. Welke stocks je überhaupt wilt kopen, bepaal je op basis van je strategie.  

Naast de hoogte van je risk unit, bepaal je ook op welke aandeelprijs je een stop-loss instelt. Een stop-loss is de prijs van het aandeel waarop jij kiest uit je positie te stappen (en je aandelen dus weer te verkopen), mocht de koers niet jouw kant op vallen. Je stop-loss is dus het punt waarop jij vóórdat je in een trade stapt, bepaalt om je verlies te nemen. Zo voorkom je dat je onnodig hoge verliezen riskeert. 

Bepaal je stop-loss vooraf
In dit voorbeeld is het entry-point op de groene lijn en de rode lijn is de stop-loss-prijs. Het verschil is 74,80 -/- 74,07 = 0,73 en dat is je stop-loss-size.

Door je stop-loss in te stellen, zorg je ervoor dat de software van je broker die je gebruikt je aandelen automatisch weer verkoopt op het moment dat je meer dan één risk unit dreigt te gaan verliezen. Je kunt je stop-loss ook instellen of verplaatsen naar minder dan een risk unit verlies. Meer dan één risk unit riskeren op één trade, is onverstandig risicomanagement.

Risk unit / stop-loss-size = aantal aandelen dat je kunt kopen

Aantal aandelen * prijs = position size

Ik heb een Excel-bestand gemaakt waar ik tijdens het traden alleen nog maar mijn entry point (de aandeelprijs waarop je in een trade stapt) en stop-loss (de prijs waarop je je verlies neemt en dus eruit stapt) in vul. En voordat ik begin met traden heb ik ook al mijn risk unit ingevuld (die verandert niet zo vaak).

In de Excel zie je dan automatisch:

 • Hoeveel aandelen je van een bepaalde stock kunt kopen.
 • Of je daar genoeg geld voor hebt.
 • Je targets (= de aandelenprijzen waarop je je verlies zou willen nemen / winst zou willen pakken).
  Dit is handig om:
  • Direct te zien of er wel genoeg ruimte is voor het aandeel.
  • Je stop-loss te verplaatsen, of
  • Om in te stellen dat je aandelen automatisch worden verkocht als de prijs je target aanraakt.

Spaart een hoop tijd! En rekenfouten.

Overweeg je de Day Trading Masterclass te gaan doen? Schrijf je in via ons je krijgt mijn rekentool gratis!

Excel is mijn rechterhand tijdens het daytraden.
Deze Excel berekent voor mij tijdens het traden mijn stop-loss, het aantal aandelen dat ik eventueel ga kopen en mijn targets.

Het verschil tussen een risk unit, inleg en position value

Om goed te begrijpen hoe het zit met risk units, moeten we nog even kijken naar het verschil tussen risk unit, inleg en position value.

Inleg is dat wat jij in je account gestort heb. Je equity. Je position value is met hoeveel geld je in een trade stapt, dus voor hoeveel geld je aan aandelen van een bepaalde stock koopt.  

Het kan zijn dat je position value groter is dan je equity. Dat is zo als je gebruik maakt van leverage. Dit houdt in, dat je posities mag innemen met geld van je broker. 

Ik trade bij Tradenet, waar ik 500 USD ingelegd heb. Daarvoor mag ik voor 14.000 USD traden. Via deze partnerlink mag ik onze lezers doorsluizen naar hetzelfde pakket, maar dan voor 399 USD. En voor wie via ons afsluit, heb ik zelf ook nog een kleine bonus. In dit artikel over mijn ervaring met Tradenet, vertel ik je wat dat is :-).

Natuurlijk kan het ook zijn dat jij een rijke boy bent en wel eigen geld in je account gestort hebt. Als je position value dan 6.000 USD is aan eigen geld (niet van je broker), moet je dat nog steeds niet verwarren met dat je 6.000 USD kunt verliezen. Je riskeert alleen de hoogte van je risk unit. Dat staat verder los van je position value. 

Hoe gebruik je een risk unit?

1. Bepalen wat je maximale verlies is per trade

Je bepaalt het maximale wat je wilt verliezen per trade. Dat is je risk unit. Op basis van die risk unit (en je stop-loss-size) ga je bepalen hoeveel aandelen je kunt kopen. Doe dit nooit andersom! Dan riskeer je nooit meer dan je kunt permitteren te verliezen.

2. Bepalen wat je maximale verlies is per dag

Je maakt een afspraak met jezelf hoeveel risk units per dag je wilt verliezen. Bijvoorbeeld 3, 4 of 5. Als je gaat voor één of twee, heb je niet genoeg ruimte om af en toe verliezen te pakken. Meer dan vijf is problematisch, omdat je dan echt wel in een negative streak zit. Dit kan betekenen dat je mindset niet in orde is, of ervoor zorgen dat dat gebeurt. Hoe belangrijk mindset is, leerde ik in mijn eerste drie maanden daytraden.

Als je bereid bent meer dan vijf risk units te verliezen op een dag, zou je beter kunnen kijken of je risk units niet groter moeten zijn.

3. Bepalen wanneer je je winst pakt

In principe is het zo dat je nooit uit een trade stapt, als je nog geen risk unit positief staat. Je stapt dus niet eerder uit een trade, dan dat je één risk unit gewonnen hebt.

Neem je genoegen met minder, moet je veel meer dan 50% van je trades winnen, omdat je verlies bij een niet-winnende trade in principe altijd één risk unit is. Je hebt dan een veel hogere winrate nodig om winstgevend te kunnen traden. It’s a numbers game

Trade consistent volgens je strateige, beperk je verliezen tot één risk unit en zorg dat je winsten hoger zijn dan één risk unit. Dan kom je onderaan de streep positief uit.

Afhankelijk van strategie en stijl pakken traders andere (hogere) targets. 

Je moet altijd met dezelfde risk units traden

Als je wisselt in de grootte van je risk units – en dus per trade de hoogte van het bedrag dat je bereid bent te riskeren bepaalt – gaat de wet van de grote getallen niet meer op. Daarmee ondergraaf je de basis van het daytraden. Niet doen dus! Bepaal de hoogte van je risk units en houd die constant totdat je toe bent aan de volgende stap. Daar lees je meer over in dit artikel.

Conclusie

Risicomanagement voor daytraders bestaat uit twee belangrijke onderdelen: de hoogte van je risk units en je stop-loss. 

Een risk unit is de hoeveelheid geld die je bereid bent te verliezen binnen één trade. Op basis van je risk units bepaal je dus je maximale verlies per trade en per dag, maar ook wanneer je je winst pakt. Je stop-loss is de aandeelprijs waarop je ervoor kiest om je verlies te nemen en je aandelen te verkopen.

Goed risicomanagement kan er niet voor zorgen dat je niet verliest. Verliezen is altijd onderdeel van daytraden. Maar het zorgt er wel voor dat je niet meer geld verliest dan je je kunt permitteren én niet zoveel geld verliest dat je moet stoppen met traden.

Hoe ga jij om met het bepalen van je risk units en je stop-losses?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.