REVIEW: Mijn ervaring met Colmex Pro

Twee maanden geleden stapte ik over van Tradenet naar Colmex. Colmex is een fijne broker voor mensen die al weten hoe ze moeten traden met leverage. In dit artikel deel ik mijn ervaring met Colmex. En besluit je dat dit de ideale broker is voor jou? Dan mag ik je van Colmex via mijn partnerlink een behoorlijke korting aanbieden!

In dit artikel:

Goed om te weten: ik doe mee aan het partnerprogramma van Colmex. Dat betekent dat ik een commissie krijg als jij je via deze link aanmeldt bij Colmex Pro. Kost jou niks extra’s. Sterker nog: je krijgt korting! Scroll snel door om te zien hoe veel :).

Leestijd: 7 minuten 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de reden dat ik overstapte van Tradenet naar Colmex Pro was niet zo fraai. Ik had namelijk mijn account bij Tradenet opgeblazen. In concrete cijfers betekent dat dat ik 399 dollar verloren heb. 

Niet dat ik nou zo verliesgevend trade, integendeel: ik heb de cijfers nu al maanden in het groen! Maar het eerlijke verhaal is, dat ik al een tijdje tegen een glazen plafond aantik: mijn groene cijfers blijven zo bescheiden, dat ik na aftrek van commissies alsnog in het rood uitkom. 

via GIPHY

Uiteindelijk loop je dan op de lange termijn natuurlijk net zo goed in op je tegoed. Ik had er dan ook even flink de balen van! Maar omdat ik ervan overtuigd ben dat ik er nu écht bijna ben (ik trade immers al een behoorlijke tijd consistent positief!) besloot ik het nog één keer ergens anders te proberen. Bij Tradenet kon ik namelijk geen nieuwe account openen. Bij Colmex Pro – het zusje van Tradenet – kon dit wel. 

Over Colmex Pro

Als je trade via Colmex Pro heb je toegang tot meer dan 9.000 aandelen op de Amerikaanse beurs. Je kunt traden in blue chip, mid-cap, small-cap, ETFs, ADRs en OTC stocks, allemaal vanuit één account. Naast aandelen kun je ook Forex, indexen en grondstoffen traden. 

Colmex Pro is gevestigd op Cyprus. Dat maakt van Colmex – net als van Tradenet – een offshore broker. Hierdoor hoef jij geen 25.000 dollar in te leggen voordat je in aandelen mag handelen, een eis die een onshore broker volgens de Amerikaanse wetgeving wél aan zijn traders moet stellen. 

Je kunt bij Colmex een demo-account aanmaken om te kijken of dit platform bij jou past. Een demo-account is helemaal gratis en vrijblijvend. Zo kun je de praktijk naast mijn review leggen en kritisch kijken of Colmex voor jou een goede keuze is. Want uiteindelijk zoekt iedere trader nét iets anders natuurlijk! 

Het platform van Colmex Pro

Colmex is basically hetzelfde bedrijf als Tradenet en draait ook op Tradenet Evolution, het nieuwe platform dat in 2021 gelanceerd werd en waar ik eerder al over schreef. Vroeger was het zelfs zo dat je eerst een account bij Tradenet gehad moest hebben, voordat je je bij Colmex in kon schrijven. Dat is nu niet meer zo. Tradenet of geen Tradenet: je kunt gewoon bij Colmex terecht.

Tradenet versus Colmex

Het belangrijkste verschil tussen Tradenet en Colmex is, dat je bij Tradenet een pakket koopt. Het geld dat je erin steekt, ben je dus ook kwijt. Toekomstige winsten kun je natuurlijk wél uit je account trekken. Maar je eerste inleg, die staat vast. 

Bij Colmex werkt het anders: je stort geld in je account en krijgt daar leverage op. Dit werkt als een hefboom: je kunt dus in feite met meer geld traden dan dat je hebt. Het geld dat je erin legt, kun je er ook weer uittrekken. Mits je het niet verloren bent natuurlijk :-).  

Het voordeel hiervan is dat als je winst maakt, je leverage ook toeneemt. Niet procentueel, maar wel absoluut. Dat is bij brokers als bijvoorbeeld Tradenet niet zo. Daar moet je upgraden naar een hoger pakket als je met meer leverage wilt traden..

Een ander voordeel is natuurlijk dat je je geld er altijd weer uit kunt halen. 

Beginnen bij Colmex

Als nieuwe klant bij Colmex moet je eerst een vragenlijst invullen. Op basis van jouw antwoorden bepalen ze je niveau en kom je in aanmerking voor een bepaalde hoeveelheid leverage. Heb je al veel ervaring? Dan kom je waarschijnlijk uit op 1:20 leverage. 

Als je nog helemaal geen ervaring hebt, maar toch met leverage wil traden is Tradenet misschien een betere broker om mee te beginnen. Maar voor de volledigheid zal ik toch even kort toelichten wat traden met leverage precies inhoudt. 

Traden met leverage

Traden met leverage houdt in dat je broker je een hefboom geeft. Stel je hebt een inleg van 200 euro en je krijgt van je broker een leverage van 1:5. Dan kun je traden met een hefboom factor x5 en kun je dus voor 1000 euro aandelen kopen.

Voor daytraders is dit heel handig. Je wilt immers gebruik maken van hele kleine schommelingen in de koers, meestal slechts van een paar cent. Je moet dan dus voor een behoorlijk bedrag aan aandelen kopen om daar voordeel uit te kunnen halen. 

Het hefboomeffect zorgt ervoor dat je veel grotere posities kunt openen, waardoor je ook meer winst kunt maken. Let hierbij wel altijd op dat je verliezen dus ook veel groter kunnen zijn.

Voordat je begint moet je dan ook zorgen dat je weet hoe je risicomanagement toepast. Hiermee beperk je het bedrag dat je potentieel kunt verliezen tot één risk unit, zelfs als alles fout gaat.

Ik heb op basis van mijn ervaring een leverage gekregen van 1:20. Maar het is als je overstapt altijd goed om even na te vragen of dat voor jou ook geldt. 

NB: De meeste traders worden uiteindelijk niet winstgevend. En ook traders die uiteindelijk wel winstgevend worden, verliezen in het begin vaak geld. Rustig opbouwen is heel belangrijk voor succes. Bovendien moet je nóóit meer inzetten dan je bereid bent te verliezen. Met goed risicomanagement kun je risico’s alleen beperken, niet uitsluiten.

Kosten & commissies

Bij Colmex betaal je gewoon commissie per trade. Ze zetten niks extra’s op de spread, wat betekent dat je altijd te maken hebt met de real market spread. Dat trade heel fijn, omdat je stoploss dan minder makkelijk wordt aangetikt. 

Dat zit zo:

Als je met een relatief kleine account trade, trade je waarschijnlijk ook relatief goedkope aandelen. Je hebt simpelweg niet genoeg buying power om bijvoorbeeld in dure aandelen als Tesla, PayPal of Amazon te handelen.

Zelf trade ik aandelen tot een prijs van 200 dollar. Daar zit Apple tussen, maar ook andere bekende bedrijven als Pfizer, BP, Coca-Cola of United Airlines. Deze lager geprijsde aandelen hebben een spread van hooguit een paar cent – vaak 1 cent. Als je stop-loss onder de 50 cent ligt, en je broker gooit een (paar) extra cent op de spread, dan word je te vaak onnodig uit je trade getikt met een verlies tot gevolg.

Je wilt dus niet dat je broker geld verdient via de spread. Doen ze dat wel, dan wordt je stop-loss groter en komt je target dus ook verder weg te liggen. Oftewel: vaker een verliesgevende trade en je winnende trades leveren minder op. Omdat je bij Colmex trade met de real market spread, heb je daar geen last van. 

De commissie per trade is minimaal 3 dollar. Dat is gelijk aan wat je bij Tradenet ook zou betalen.  

Mijn ervaring met Colmex

Mijn account manager bij Colmex is dezelfde als die ik had bij Tradenet. Bert. Heel aardige, Nederlands sprekende kerel die mij inmiddels kent en ik hem. Dat is dus prettig. Bij het openen van mijn account hielp hij me met welke papieren ik moest invullen en als ik nu vragen heb, weet ik bij wie ik terecht kan. Persoonlijk vind ik dat belangrijk en prettig werken. 

Daarnaast vind ik het platform van Colmex heel fijn traden. Zoals op het screenshot hieronder te zien, maak ik gebruik van drie montages (het scherm waar ik mijn orders plaats) en heb ik de level II precies zo vorm gegeven als het voor mij handig is. Daarnaast staan mijn open orders en posities precies zoals ik het wil hebben.

Review Colmex Pro screenshot trading screen

Wat ik daarnaast echt een killer-feature vind van dit platform van Colmex Pro is dat op het moment dat ik een order ingeef, ik alvast mijn stop-loss en take-profit kan invullen. Hierdoor ben ik beschermd tegen grote verliezen bij heel snelle marktschommelingen of verzekerd van een hele snel winst. Dit gebeurt vrijwel nooit, maar het geeft wel net dat stukje extra zekerheid waar ik lekkerder bij trade. 

Bovendien geeft deze functionaliteit je de mogelijkheid om een order te plaatsen en weg te lopen. Omdat je even weg wil of weg moet of omdat set and forget voor jou het beste werkt als trade management.

De voor- en nadelen onder elkaar

Voor het gemak: hier de voor- en nadelen van Colmex nog even overzichtelijk op een rijtje! 

Voordelen van Colmex Pro: 

  • Vijf dagen lang gratis uitproberen.
  • Omdat ze offshore zitten, heb je geen groot startkapitaal nodig.
  • Je hoeft geen bedrag vast te zetten. Je kunt je inleg er altijd weer uittrekken.
  • Traden via Tradenet Evolution, het nieuwe geoptimaliseerde platform van Tradenet.
  • Persoonlijke, Nederlands-sprekende account-manager.
  • Overzichtelijk overzicht van trades te downloaden in csv-format (Excel-compatibel).
  • Level II data.

Nadelen van Colmex Pro:

  • Je moet ervaring met traden hebben om in aanmerking te komen voor 1:20 leverage. 
  • Je betaalt altijd commissie bij een broker.

Het gratis demo-account van Colmex

Een broker kiezen is best wel even een ding. Het is dan ook fijn om het platform eerst uit te proberen. Bij Colmex kan dat via een gratis demo account, dat je vijf dagen mag gebruiken. 

Op dit demo account kun je paper traden. Oftewel: je doet precies wat je zou doen als je écht zou traden, maar dan met nepgeld. Hierdoor krijg je de kans om het platform in de vingers te krijgen voordat je ervoor gaat betalen én voordat je met echt geld de markt opgaat. 

Je kunt dus lekker oefenen, je scherm naar wens aanpassen en op verschillende manieren uitproberen. Bovendien heb je in de demo versie ook toegang tot de level II data! 

Het is wel goed om in je achterhoofd te houden dat paper traden een indicatie geeft van je skills, maar nooit helemaal te vergelijken is met traden met echt geld: psychologie is bij traden misschien nog wel belangrijker dan technische skills. En reken maar dat je brein anders reageert als er echte euro’s op het spel staan! 

Exclusieve korting

Als partner van Colmex mag ik jou een speciale korting aanbieden, namelijk: $200 gratis commissies én 20% korting op al je toekomstige commissies. Dat lees je goed: die korting stapelt zich dus op, ook als je jarenlang bij Colmex Pro blijft. Je maakt via deze link gebruik van de korting.

Mocht je eerst nog vragen hebben over traden bij Colmex Pro, dan beantwoord ik die natuurlijk graag!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.