Passief inkomen genereren: zo werkt het (+ 24 ideeën)

Een passief inkomen genereren. Het klinkt misschien als slapend rijk worden, maar in de praktijk moet je er hard voor werken. Alleen investeer je nu tijd en inspanning, zodat je later passief geld verdient. En beter nog: blíjft verdienen. In dit artikel lees je alles over het opbouwen van een passief inkomen. Plus 24 manieren waarmee je vandaag nog aan de slag kunt om zelf ook een passief inkomen te genereren.

In dit artikel:

Het ultieme overzicht voor beginnende hosselaars

Wat is een passief inkomen?

Een passief inkomen is een inkomen uit inspanningen die je nu verricht, om in de toekomst verspreid over een langere periode passief geld te verdienen. Omdat het bij het genereren van een passief inkomen zo werkt dat er dan ook vaak geld binnen blíjft komen – ook als je er even helemaal niks aan doet – noem je het passief.

Passief inkomen genereren wekker geld
 

Heb je het werk eenmaal verzet, blijft een passief inkomen dus ook doorlopen als je even niet kunt of wilt werken en andere inkomens stil vallen. Handig voor freelancers, (online) ondernemers, digital nomads en andere mensen die om wat voor reden dan ook een inkomen hebben dat niet altijd stabiel is.

Heb je voor jezelf een passief inkomen gebouwd, neemt dat een zorg weg: er is een geldstroom die altijd doorloopt. .

Dus als je ons vraagt: ‘Wat is een passief inkomen voor jullie?’

Dan zeggen wij: een passief inkomen genereren betekent de vrijheid om je leven zo in te richten als je zelf prettig vindt. Niet per se minder werken. Maar wel waar en wanneer je wilt.

Passief inkomen opbouwen handen in de lucht
Een passief inkomen genereren betekent natuurlijk niet dat je de héle tijd met je handjes in de lucht op een berg staan. Soms moet je ook even de handjes naar beneden doen, bijvoorbeeld om iets te typen op je laptop.

Een passief inkomen als primair inkomen

Een passief inkomen genereren hoeft niet beperkt te blijven tot ‘een chille inkomensstroom voor ernaast’. Er zijn genoeg mensen die volledig inzetten op een passief inkomen. Niet zelden mensen die grinnikend (en met jeukende handen) een werkweek van 4 uur gelezen hebben.

Die werken bijvoorbeeld keihard om een website neer te zetten, die uiteindelijk sterk genoeg is om met een of meerdere passieve inkomstenstromen voor een volwaardig inkomen te zorgen.

Natuurlijk is dat ook een hoop werk. Maar je kunt het wel doen waar en wanneer je wilt en het is uiteindelijk veel makkelijker op te schalen en te automatiseren dan een ‘normale’ baan.

Rente is een bekend (maar niet al te best) voorbeeld van passief geld verdienen

Rente over spaargeld is misschien wel de bekendste manier om een passief inkomen te genereren. Alleen ook een weinig lucratieve manier: je moet wel héél erg veel spaargeld hebben wil een inkomen uit spaargeld noemenswaardig worden. En dan moet de rentestand ook nog meewerken (doet-ie meestal niet).

De paradox is: als je eenmaal zoveel spaargeld hebt dat je kunt leven van de rente, heb je het inkomen uit de rente helemaal niet meer nodig om van rond te komen, of zelfs maar om leuke dingen van te doen.

Maar: hoe weinig het ook is, spaarrente is wel een klassieke vorm van het genereren van een passief inkomen. In feite maak je van geld meer geld. Het enige wat je hoeft te doen, is een grote hoeveelheid geld op een spaarrekening zetten en wachten tot het vaste moment dat de bank je rente uitkeert.

Het grote verschil tussen een actief en een passief inkomen

De meeste mensen hebben een actief inkomen. Een actief inkomen is bijvoorbeeld een baan in loondienst. Zolang jij op komt dagen en je werk doet, betaalt je baas aan het einde van de maand je salaris.

Overigens betalen veel bazen aan het eind van de maand je salaris ook als je niet echt je werk doet, maar bijvoorbeeld wel veel bij de koffieautomaat hangt en prominent aanwezig bent in vergaderingen.

via GIPHY.

Ook een baan waarin je weinig uitvoert is een actief inkomen

Hoef jij maar weinig te doen op je werk? Dat líjkt misschien passief. Maar je moet passief en geestdodend niet met elkaar verwarren.

Want ook een baan in loondienst waarin je niet bijster hard hoeft te werken voor je salaris, is een actief inkomen: als jij stopt met op komen dagen, stopt je baas met uitbetalen.

(Tenzij je deze Spaanse ambtenaar bent en je baas merkt niet dat je er elke dag tussenuit knijpt om thuis een bordeel te runnen en erotische strips te tekenen. Maar dat zijn uitzonderingen. Ja, of misschien toch niet.)

Wel meer vrijheid, geen passief inkomen: freelancen

Door naar freelancen. Want hoewel freelancen meer vrijheid biedt dan een baan in loondienst, is het absoluut een vorm van actief inkomen. Als jij een klus aanneemt en uitvoert, dan betaalt de opdrachtgever jou een afgesproken bedrag. Zonder nieuwe opdracht, geen nieuwe euro’s.

Een passief inkomen genereren als freelancer

Doordat freelancen je meer vrijheid biedt, bevind je je als freelancer wel in de ideale positie om naast je opdrachten een passief inkomen te genereren. Zéker in die weken dat de hoeveelheid werkt tegenvalt.

Je kunt dan thuis gaan zitten kniezen en je zorgen maken over je financiën, of de tijd die je over hebt investeren in het opbouwen van een passief inkomen. Je investeert dan in een financiële back-up voor de volgende keer dat de zaken even tegenvallen.

Juist als freelancer kan het achter de hand hebben van een passieve geldstroom die in principe altijd doorloopt – ook als je even niet werkt – een veilig gevoel geven.

Voordelen van passief geld verdienen

Er zitten een hoop voordelen aan passief geld verdienen. Of nouja, eigenlijk vooral een paar hele grote: vrijheid van tijd, vrijheid van plaats, schaalbaarheid en de mogelijkheid om te automatiseren.

Natuurlijk staat daar ook een groot voordeel van een actief inkomen tegenover: de zekerheid. Het zal je niet verbazen dat wij niet per se groot fan waren van het leven dat hoorde bij ons actieve inkomen: elke dag op gezette tijden tussen vier muren, vergaderen en werken volgens vertragende bedrijfsprocessen — wij werden niet voor niets kantoorverlaters.

Maar één ding was natuurlijk wel een prettige zekerheid: of we nou wel of niet goed gepresteerd hadden, aan het eind van de maand kwam er altijd geld binnen.

Maar daar zit ook precies het grootste nadeel van een actief inkomen: in principe verkoop je je tijd aan een werkgever. Of als je freelancer bent: aan een opdrachtgever.

De kern van een actief inkomen is: je ruilt tijd voor geld

Daarmee wordt iemand anders in feite eigenaar van een stuk van jouw tijd. En aangezien jouw leven bestaat uit tijd, verkoop je eigenlijk een groot deel van je leven aan een werkgever.

Passief geld verdienen stapel muntjes
 

Daar zijn we aan gewend en dat voelt dus normaal. Maar als je er een tijdje op gaat zitten broeden, kan het ineens wel een beetje vreemd aandoen. En als je er langer op gaat zitten broeden en boeken leest van mensen die er nog veel langer op hebben zitten broeden – leestip: Bullshit Jobs van antropoloog David Graeber – kan het ineens héél vreemd aandoen.

Een actief inkomen biedt weinig vrijheid

Het concept tijd-ruilen-voor-geld betekent vooral: op komen dagen. Anders stopt je inkomen. Ook als jij het werk dat anderen in een werkweek doen makkelijk in 4 uur kunt leveren.

Als je eerder klaar bent, mag je niet naar huis. Als je meer kunt doen in minder tijd, levert je dat niet meer vrije tijd. Soms levert het je een beetje meer inkomen. Maar meestal levert het je vooral extra werk. Jij kunt immers meer doen: doe dan, als je kan.

De beperkingen van actief geld verdienen

Een actief inkomen is niet schaalbaar en je kunt het niet automatiseren. Je kunt alleen door hoepels springen en loonsverhoging of een promotie krijgen. Op gezette tijden, met goedkeuring van een ander. Of je kunt je klanten een hoger uurtarief gaan rekenen. Maar verder zit je vast aan uurtje-factuurtje. En meestal aan een bepaalde locatie.

Wat comfortabel kan zijn. Of energiezuigend. Dat is allebei heel erg prima en heel erg afhankelijk van wie je bent.

Passief geld verdienen betekent niet: slapend rijk worden

Een passief inkomen genereren wil niet zeggen dat je slapend rijk wordt. Maar het wil wel zeggen dat er geld binnenkomt terwijl je slaapt. Zeker als jij als digital nomad in Azië lekker ligt te tukken, terwijl je online business gewoon doordraait op de Nederlandse servers.

Passief inkomen genereren rode panda
 

Een passief inkomen opbouwen is vooral: nu werken, later profiteren

Weet je nog het voorbeeld van passief inkomen uit spaarrente? Het klinkt natuurlijk alsof je daar écht niks voor hebt hoeven doen. En misschien is dat ook zo, als jij toevallig kneiterveel geld geërfd hebt.

Maar in principe moet je voor kneiterveel geld, eerst kneiterhard werken. Dus dat betekent dat je zelfs voor een passief inkomen uit spaarrente eerst jarenlang heel veel werk verzet hebt.

Zo werkt het ook bij andere manieren van een passief inkomen genereren. Net als dat je spaargeld bij elkaar moet sparen voor het rente oplevert, moet je een bron van passief inkomen opbouwen voordat je passief geld gaat verdienen.

Een passief inkomen genereren is niet hetzelfde als “snel rijk worden”

Je zult in principe hard moeten werken, wil je een passief inkomen opbouwen. Laat je dus vooral niks anders wijsmaken.

Je kunt online genoeg guru’s vinden die je een peperdure cursus verkopen waarin zij uitleggen hoe jij supersnel rijk kunt worden, terwijl in feite de enige manier om supersnel rijk te worden is een peperdure cursus maken waarin je anderen uitlegt hoe zij supersnel rijk kunnen worden.

Dit soort cursussen lijken qua opzet heel erg op ‘verlies 10 kilo in een week’. Het speelt in op het verlangen dat mensen hebben om het wél goed voor elkaar te hebben, maar niet eerst het harde werk te verzetten of een bepaald risico te dragen.

Wil je een passief inkomen opbouwen, zul je een hoop actief ondernemerschap moeten tonen.

Passief inkomen opbouwen lego
 

Kortom: waarom een passief inkomen genereren?

Nou, omdat passief geld verdienen betekent: vrijheid van tijd én vrijheid van locatie! En omdat je een passief inkomen op termijn veel beter kunt opschalen en automatiseren dan een actief inkomen.

Passief geld verdienen staat los van je fysieke aanwezigheid en er is geen rechtstreeks verband met de hoeveelheid uren die je werkt.

Want ook al is het passief inkomen opbouwen zélf verre van passief, de geldstroom wordt dat uiteindelijk wel. Een passieve geldstroom stroomt op een gegeven moment makkelijker jouw kant op dan een actieve geldstroom, omdat je het meeste werk al gedaan hebt. Je hoeft je passieve inkomstenbron dan alleen nog maar te onderhouden, op te schalen en zoveel mogelijk te automatiseren.

Ideale situaties om te beginnen met een passief inkomen opbouwen

Iedereen kan een passief inkomen genereren. Maar echt IEDEREEN. Je moet het alleen even gaan doen. Er zijn alleen wel situaties die zich echt uitzonderlijk goed lenen voor het opbouwen van een passief inkomen.

Je wilt meer zeggenschap over je tijd

Het fijne aan een passief inkomen is, dat je de uren erin steekt wanneer dat jou uitkomt. Het geld komt op een ander moment binnen.

Je wilt meer vrijheid in waar je bent

Een passief inkomen genereren, kun je doen waar je wilt. De meeste mogelijkheden voor het genereren van een passief inkomen vind je sowieso online, dus dan ben je aan niks anders gebonden dan aan je laptop.

Wij werken ons tijdens het schrijven van dit artikel het digitale schompes vanuit Thailand. Laptop op het balkon en zwembad voor de deur — best wel prima.

Lees ook: 18 manieren om online geld te verdienen in 2020

Passief geld verdienen huis Koh Samui
Onze woon- en werkplek op Koh Samui (Thailand)
 

Je wilt een passief inkomen als aanvulling op je normale inkomen

Ook als je een aanvulling wilt op je huidige (actieve) inkomen, is een passief inkomen genereren een goed idee. Of het nou is omdat je je af en toe iets extra’s wilt kunnen permitteren, of omdat je streeft naar financiële onafhankelijkheid: een passief inkomen opbouwen zet je op voorsprong.

Je hebt schulden die je af moet betalen

Je hebt schulden en van je actieve inkomen houd je amper iets over om af te lossen. Da’s niet fijn. Zeker omdat je een actief inkomen maar moeilijk kunt opschalen — je kunt op een gegeven moment niet meer uren werken voor een baas dan je al doet.

Maar een passief inkomen opbouwen in je vrije uurtjes kan altijd. En passief geld verdienen gaat ook door als je even geen tijd hebt. Nog een voordeel: beginnen met het opbouwen van een passief inkomen, hoeft amper iets (of helemaal niets) te kosten.

Je hebt tijd over

We zijn allemaal druk, druk, druk. Het lijkt wel een statussymbool. Maar in feite hebben we allemaal tijd over. Namelijk de tijd die we besteden aan domme dingen, waar we – als we eerlijk zijn – niks uithalen en ook niet echt van uitrusten. Zoals Netflix. Of appen. Of twaalf keer snoozen voor we uit bed komen.

Maar soms heb je nog veel meer tijd over. Omdat je even tussen twee banen in zit. Omdat je verplicht vakantiedagen op moet maken. Omdat je studie voor jou helemaal niet zoveel werk is. Als wij iets uit onze studententijd over konden doen, dan was het wel: een business opzetten. Zeggen we vaak tegen elkaar. True story.

via GIPHY.

Zonder studieschuld afstuderen

Als je ouders je studie niet kunnen of willen financieren, kost studeren meer geld dan je bij elkaar kunt horecatijgeren. Niks let je om te kijken of je een passief inkomen kunt opbouwen.

Je zit thuis met kleine kinderen

En dat wil je ook. Maar soms wil je ook iets voor jezelf en ja soms, heel soms, slapen die kinderen zelfs. Kun jij mooi een passief inkomen genereren (ja en een dutje doen en rustig douchen).

De kick van de uitdaging

En zelfs als je helemaal geen goede reden hebt om een passief inkomen te genereren, is er nog één hele goede reden over: de kick die je eruit gaat halen als het lukt.

Het is toch een beetje alsof je binnen de regels van het spel een manier vindt om iets te doen wat líjkt op valsspelen. Met passief geld verdienen. Als bijverdienste, of op termijn: als hoofdverdienste. Gewoon voor gaan — doen wij ook.

Wat moet ik kunnen als ik een passief inkomen op wil bouwen?

Iedereen heeft bepaalde kennis en vaardigheden in huis. Maar serieus: IEDEREEN. De kunst is om uit te vinden wat je kunt / wat je weet / wie je bent en hoe je dát om kunt zetten in een passieve geldstroom.

Dat is alles.

En soms moet je een beetje investeren in jezelf. En dan met name in kennis. Doen wij ook. In een paar betaalde cursussen, maar ook door steeds maar weer antwoorden bij elkaar te sprokkelen in de oneindige hoeveelheid van online beschikbare informatie. Waarin je het overzicht vaak nog sneller kwijt bent dan in de H&M tijdens de sale, maar Google gelukkig af en toe netjes de t-shirtjes weer voor je op een rijtje hangt.

Beginnen met een passief inkomen genereren: stap 1

Passief geld verdienen stap voor stap

Beginnen met een passief inkomen genereren heeft als allereerste stap: een manier kiezen die bij jou past en daar een plan voor maken.

Dit is natuurlijk het leukste stuk. Maar het is ook het moeilijkste stuk. Want eindeloos lezen over verschillende manieren, dagdromen en de websites bezoeken van mensen die ‘het’ al voor elkaar hebben is één. Het uiteindelijk zelf dóen, dat is nog een tweede. En soms best een drempel.

En dat is misschien wel het antwoord op de vraag: waarom dan niet iederéén bezig is met het opbouwen van een passief inkomen.

Omdat je niet van de ene op de andere dag een passieve inkomstenbron opgebouwd hebt. Omdat je eerst heel hard moet werken, voordat het ook maar íets oplevert. Omdat je heel veel moet investeren (in tijd of anders in geld) zonder garantie dat je uiteindelijk dat felbegeerde passieve geld verdienen gaat bereiken.

Begin vandaag nog met een passief inkomen genereren

Een volwaardig passief inkomen genereren is dus niet in één dag gebeurd. Maar wij geloven dat het kan. Jij ook? Dan hebben we hier een aantal manieren van passief inkomen opbouwen onder elkaar gezet.

Van super passief tot iets minder passief. Van ‘leuk voor erbij’ tot ‘kan in potentie een volwaardig inkomen worden’. Voor sommige heb je een startkapitaal nodig. Voor anderen helemaal niet.

Enne, deze lijst is vast niet uitputtend. Dus weet jij nog een manier? Deel die dan vooral onder deze post!

24 manieren om passief geld te verdienen

#1 Verhuur je spullen

Wij leven uit een backpack. En we kunnen je vertellen: je hebt helemaal niet zoveel spullen nodig. Denk na: hoe vaak gebruik jij je heggenschaar, je keukenmachine, je champagneglazen, je klapstoelen?

Precies. Lekker uitlenen dus. Per uitleen krijg jij een paar euro en een mooi bijkomstig voordeel: hoe meer mensen actief worden met het uitlenen van hun spullen, hoe minder onnodige spullen we produceren. Het is natuurlijk onzin dat de hele wereld zijn eigen heggenschaar moet hebben.

Bij Peerby kun je de spullen die je uit wilt lenen registreren. Als mensen in de buurt dan zoeken wat jij hebt, krijg je een oproepje. Peerby verzekert je spullen ook tegen schade.

Passief inkomen genereren spullen lenen
 

En overweeg zelf ook eens spullen te lenen in plaats van te kopen: voor geld dat je niet uitgeeft, hoef je ook niet actief te werken én geen passief inkomen te genereren. Da’s alvast mooi meegenomen.

#2 Bied je auto, camper of caravan te leen aan

Wat geldt voor spullen, geldt ook voor vervoer. Er zijn steeds meer apps beschikbaar waarop je je auto veilig te leen aan kunt bieden tegen een vergoeding.

Dit werkt natuurlijk met name goed in dichtbevolkte stedelijke gebieden, waar lang niet iedereen een auto heeft en de vraag automatisch hoger is doordat er meer mensen zijn.

Je auto verhuren kan bijvoorbeeld via Snappcar. Missie: 5 miljoen minder auto’s in Europa in 2022. Op hun website kun je je kenteken invullen voor een schatting wat je per jaar kunt verdienen met het verhuren van jouw auto.

Passief geld verdienen autoleen
 

#3 Bouw een affiliate-website in een bepaalde niche

Het principe van een website gericht op affiliate marketing is simpel: jij maakt content en in die content link je naar gerelateerde producten of diensten.

Koopt een bezoeker van jouw website vervolgens zo’n product of dienst, ziet de verkoper aan de link dat hij via jou binnengekomen is en krijg jij een commissie.

Simpel. Toch?

Simpel ja — maar je moet wel een slimme niche kiezen

Een niche wil zeggen: het onderwerp van je website. Een slimme niche is:

 • Niet te breed. Want: te veel concurrentie en te moeilijk om bovenaan in Google te komen.
 • Niet te smal. Want: dan is je potentiële publiek te klein en zullen onvoldoende mensen iets kopen via jouw website.

Er moet vraag zijn naar informatie in jouw niche

Want in feite verkoop jij informatie. Informatie over onderwerpen binnen jouw niche is de waarde die jij toevoegt. Wat je ook online gaat doen, het gaat eigenlijk altijd om het toevoegen van waarde.

Op een affiliate-website, geef je die waarde gratis weg. Zo win je het vertrouwen van jouw bezoekers. Door te linken naar producten die te maken hebben met de informatie die jij aanbiedt, verdien jij geld. Dus jij:

 • Hebt een website over Golden Retrievers en prijst de puppycursus aan die al jouw 7 gouden hondjes gevolgd hebben.
 • Hebt een website over online veiligheid en prijst een bepaalde VPN-leverancier aan.
 • Weet alles van meubels maken, deelt jouw how-to’s en linkt naar de gereedschappen en de grondstoffen die je gebruikt.

via GIPHY.

Het is belangrijk dat mensen jou als expert gaan zien

Omdat mensen jou als expert zien, zullen ze eerder een aankoop doen via jouw met kennis afgeladen website dan iets kopen via een betaalde advertentie. Dat is hoe het werkt.

Natuurlijk raad jij alleen producten en diensten aan die je zelf gebruikt en waar jij écht achter staat. Dat doe je alleen al om niet al je karmapunten te verspelen, maar ook omdat dat op de lange termijn het beste werkt. Affiliate marketing draait op vertrouwen. Kies dus ook een onderwerp waar jij daadwerkelijk (bijna) expert in bent.

Affiliate-netwerken, affiliate-programma’s of maatwerk

Producten die je via affiliate-links kunt verkopen vind je op affiliate-netwerken als PayPro, Tradetracker en LinkPizza. Maar ook grote websites als Bol.com en Coolblue hebben een affiliateprogramma. En eigenlijk bijna álle bedrijven met een online assortiment.

En zo niet, valt er wellicht een afspraak te maken. Deze website over vetplanten werd groot met het affiliate-verkopen van potgrond. Ik kan je vertellen: dat was geen bestaand programma.

Vertrek dus vanuit wat je echt leuk vindt, want je zult er een hoop content over uit de grond moeten stampen. Ik kan me niet voorstellen dat ik honderd artikelen zou moeten schrijven over vetplanten, maar voor Kantoorverlaters zie ik geen enkel probleem.

Meer weten? Wij volgden de online cursussen de Affiliate Marketing Revolutie en Affiliate Marketing in 10 dagen.

#4 Bouw en verkoop een website

Een website bouwen en later verkopen is ook een goede manier om geld te verdienen met een website. Bouw het uit tot het iets waard is voor mensen:

 • Vanwege traffic
 • Vanwege de ijzersterke content
 • Vanwege de positie in Google
 • Vanwege de diversiteit aan inkomsten
 • Vanwege de grote mailinglijst die jij opgebouwd hebt

Het heeft heel veel weg van een huis (ver)bouwen en het daarna verkopen. Ook omdat voor een website – net als voor een huis – geldt, dat je wel moet weten hoe je waarde toevoegt. Of op z’n minst moet weten hoe je een goede aannemer aan moet sturen.

#5 Koop een website

Ja, je raadt het al. Als je website kunt verkopen, kun je ze ook kópen. Hiervoor is het ook belangrijk dat je wel op z’n minst een beetje weet wat je doet. Dus hoe je de te kopen website op waarde schat én hoe je er zelf waarde aan toe gaat voegen.

Het is een soort investeren in vastgoed: een aftands pand opkopen, opknappen en weer doorverkopen. Of houden natuurlijk.

Om een website te kopen, moet je wel een soort van startkapitaal voor hebben. Dit hoeft niet altijd superveel te zijn. Maar hoe meer de website waard is, hoe meer die kost. Kijk maar eens op WebsiteTeKoop.nl of SiteDeals.nl.

Lijkt het je nou wat, zo’n website kopen? Dit artikel geeft je een hoop specifieke informatie, inclusief een checklist voor het kopen van een website.

NB: Koop NOOIT alleen een domeinnaam

Sommige hosselaars kopen domeinnamen op en verkopen die door voor veel geld.

Een domeinnaam levert je niet veel op. Je kunt een prachtige domeinnaam hebben en toch volledig genegeerd worden door Google (en dus door iedereen die Google gebruikt om informatie te vinden).

Een domeinnaam is leuk voor jezelf. En uiteindelijk misschien ook tof als je echt een mooi merk wilt bouwen van je website. Maar in het begin is het niet veel waard en zéker niet de honderden of duizenden euro’s die er voor gevraagd worden.

Dus: ook een uitermate lucratieve manier om een passief inkomen te generen? Domeinnamen opkomen en verkopen. Maar nee dus. Die zouden wij absoluut niet aanprijzen als #6. Doe liever iets waar je moeder trots op kan zijn dan iets waar zelfs je cavia een beetje ongemakkelijk van wordt.

#6 Zet een webshop op

Je gaat het natuurlijk nooit winnen van Bol.com en Coolblue. Misschien in levensvreugd. Maar niet in klanten.

En dat hoeft ook niet. Want ook hier geldt: doe marktonderzoek en vind een specifieke niche. Mét een bijbehorend product dat je kunt inkopen en voor een hogere prijs kunt verkopen.

Je hebt met je eigen webshop nog wel te maken met voorraad, marketing, verzending en klantenservice. Heb je daar geen zin in? Het kan passiever. Dan kom je uit bij dropshipping, een andere populaire manier van passief inkomen genereren.

#7 Dropshipping

Dropshipping is misschien wel de allereenvoudigste manier om een online shop op te zetten. Je hebt namelijk geen eigen voorraad en je verstuurt geen producten.

Sterker nog: in principe hoef je je eigen product nooit van dichtbij te zien.

via GIPHY.

Wat doe je dan wel bij dropshipping?

Je doet marktonderzoek en kiest een product uit waarvan jij denkt dat daar markt voor is. Je meldt je als verkoper bij een grote keten. In Nederland is Bol.com een logische keuze.

Jij regelt alleen de inkoop en de marketing van jouw product. Je tuigt zelf de online marketing voor jouw product op en zorgt er dus zelf voor dat het verkoopt. Maar als jouw product verkocht wordt, regelt Bol – of een ander webgigant naar keuze – alles. In ruil daarvoor betaal jij een commissie. De rest van de opbrengst is voor jou.

Je verdient dus geld met het verkopen van producten die je in principe nooit van dichtbij hoeft te zien. Je bent een soort inkoper slash marketeer. Een tussenpersoon.

#8 Verkoop spullen die je niet gebruikt


Hier ga je niet rijk mee worden (behalve dat ik dat natuurlijk niet weet, omdat ik geen idee heb wat jij allemaal te verkopen hebt), maar mijn ervaring is dat de meeste mensen in ieder geval in twee categorieën veel te veel spullen in huis hebben:

 1. Boeken
 2. Kleding
Ze vangen stof. Ze nemen ruimte in. En wat je jezelf ook wijsmaakt, die boeken ga je niet nog een keer lezen en kleding die je al twee jaar niet aan hebt gehad gaat niet ineens toch lekker zitten.

Doe ze weg, maak een ander blij en heb zelf wat extra inkomen waar je weinig tot niks voor hoeft te doen.

Passief inkomen opbouwen boeken
 

Verkoop je boeken

Voor wij op reis gingen verkochten wij de meeste van onze boeken via de Boekenbalie. Zij hebben een handige app waarmee je de streepjescodes zelf kunt scannen, en dan doen zij een bod.

De boeken die de boekenbalie niet wilde hebben, hebben we op Bol.com gezet. Verreweg de meeste daarvan hebben we één voor één alsnog verkocht.

Verkoop je kleding

De kleding die we niet mee wilden nemen op reis, hebben we aangeboden via Vinted. Via Vinted hebben we best veel verkocht — wat over was hebben we vlak voor vertrek naar een lokale tweedehands kledingwinkel gebracht. Daar krijgen we binnenkort nog commissie over.

Met twee personen een halve maand leven van oude spullen

Het verkopen van onze spullen heeft ons niet meer moeite gekost dan alles online zetten en af en toe een pakketje naar het postkantoor brengen. Alles bij elkaar waren onze boeken en oude kleding opgeteld al goed voor zo’n 600 euro.

Onze eerste maand als digital nomad hebben we met z’n tweeën all-in geleefd voor 1000 euro. Die wandelingetjes naar het postkantoor waren bij elkaar dus meer dan een halve maand levensonderhoud waard! Met z’n tweeën.

#9 Verkoop je handgemaakte dingen

Ben jij toevallig creatief? Vind je het leuk om dingen te maken? Het maken an sich is natuurlijk niet passief, maar wel een manier om een hobby om te zetten in geld.

Bijvoorbeeld via Etsy kun je binnen 5 minuten een eigen ‘winkel’ aanmaken waar je je sieraden, kunst en andere zelfgemaakte spullen kunt aanbieden.

#10 Verkoop je digitale ontwerpen

Als je creatief bent in het maken van digitale producten, kun je nog veel meer verdienen voor het werk dat je verzet. En het is ook veel passiever.

Op Creative Market en Themeforest kun je allerlei digitale producten verkopen. Bijvoorbeeld:

 • Templates voor blogs, social posts, presentaties, marketing-mails
 • Thema’s voor WordPress en andere websites
 • Iconen, illustraties en andere graphics
 • Lettertypes

Sowieso handige websites om te kennen als je online gaat ondernemen, als professioneel design nou net niet jouw sterkste punt is. Wij kopen er weleens dingen voor onze websites.

Maar als jij nou juist goed bent in het máken van templates, hoef je die maar één keer te maken. Elke keer dat ze verkocht worden, krijg jij daar weer geld voor, zonder dat je er opnieuw werk in hoeft te steken. Een supermooie manier van passief inkomen genereren.

#11 Verkoop je printables

Een andere manier waar veel mensen passief geld verdienen, is het maken van printables. Dit kan bijvoorbeeld ook weer via Etsy.

Printables is de verzamelnaam voor digitale ontwerpen die mensen zelf kunnen (laten) afdrukken. Soms gaat het over kant-en-klare dingen. Planners zijn bijvoorbeeld heel populair: overzichtelijke invulpagina’s waarmee kopers werk of gezinsactiviteiten op een leuke manier kunnen structureren.

Passief inkomen genereren printables
 

Maar het kan ook zijn dat er een persoonlijk element in zit. Bijvoorbeeld een poster voor op een kinderkamer, waar mensen zelf nog een naam op in kunnen vullen voor het afdrukken.

Wat ook heel erg in trek is, is printable art & design voor aan de muur. Tim verkoopt sinds kort zijn Minimalist Metro Map Art (ja, dat is dus een ding) via Etsy, onder de naam LinesByTim. En de eerste verkopen zijn al binnen. Superleuk.

#12 Verkoop je foto’s

Ben jij goed in foto’s maken? Ook daar kun je een passief inkomen mee genereren. Bied je foto’s aan via stockfoto-websites als Shutterstock.

Wil je hier echt goed geld uithalen? Dan is het een goed idee om je te verdiepen in waar mensen nou vaak foto’s van nodig hebben, maar waarvan het aanbod niet zo groot is.

Wil je een substantieel passief inkomen genereren met stockfoto’s, is random mooie plaatjes schieten niet zo’n vruchtbare tactiek. Het is beter om met een commercieel oog te kijken waar vraag naar is en daaraan te voldoen.

Passief geld verdienen stockphotos
Deze foto is bijvoorbeeld duidelijk vanuit commercieel oogpunt gemaakt.
 

#13 Leen geld uit via een digitaal platform

Geld lenen kost geld. Dat betekent dat je met geld úitlenen geld kunt verdienen. Honderd procent risicoloos is het natuurlijk niet, maar er zijn online platformen te vinden waar je tegen laag risico geld uit kunt lenen en met rente terugkrijgt.

Veel passiever dan dit wordt een passief inkomen genereren natuurlijk niet.

#14 Begin een blog

Jazeker, er zijn al een heleboel blogs. En dat maakt het moeilijk om nog geld te gaan verdienen met een blog. Anderzijds betekent dat ook, dat er nog steeds een markt is voor blogs.

Op een blog kun je op verschillende manieren geld verdienen.

 • Advertenties
 • Affiliate Marketing
 • Digitale producten
 • Digitale diensten

Belangrijk is dat je kiest voor iets wat je leuk vindt om over te schrijven, maar ook dat je goed nadenkt over een niche waarin een blog zich makkelijk laat monetizen.

Als je geld wilt verdienen met bloggen, kom je er namelijk niet met het gewoon stukjes schrijven en kijken hoe het allemaal loopt. Je moet je blog van begin af aan zien als een online business, wil je er uiteindelijk een passief inkomen mee genereren.

Meer informatie over passief geld verdienen met bloggen

Sta je nog helemaal aan het begin, is deze gratis Blogging Bootcamp voor Beginners bijzonder informatief. In vijf filmpjes van ongeveer twintig minuten geven de makers je een beknopt maar compleet beeld van wat er allemaal komt kijken bij een passief inkomen genereren met een blog.

Wil je daarna nog meer stap-voor-stap informatie over het opzetten van een blog om passief geld mee te verdienen, kijk dan eens op DitchyourDesk: “Make money online like a badass”. Succes.

Passief inkomen genereren blauwe kleding
Foto van mijn vader die in het najaarszonnetje aan zijn supersuccesvolle blog over donderblauwe outfits voor senioren werkt.
 

#15 Schrijf een ebook

Weet je nog dat we bij affiliate marketing zeiden dat het online altijd gaat om welke waarde je toevoegt? Dat geldt ook voor het schrijven van een ebook.

Weet jij ergens veel vanaf en vind je het geen enkel probleem om flink wat uren door te brengen met je toetsenbord en een paar liter koffie? Bundel al je kennis over een bepaald onderwerp in een ebook.

Gaan we het wéér hebben over het kiezen van een niche. Want ook bij het schrijven van een ebook, is het essentieel dat je het onderwerp specifiek maakt. Je doelgroep is kleiner, maar de kans dat je iets verkoopt neemt aanzienlijk toe doordat mensen zich meteen aangesproken voelen. Voor deze mensen heb jij echt waarde toe te voegen.

#16 Maak een online cursus

Dat onderwerp waar jij met jouw kilo’s kennis een ebook over zou schrijven? Die kennis zou je ook in de vorm van een online cursus kunnen gieten. Denk vooral niet binnen de box. Iedereen kan wel iets wat andere mensen willen leren.

 • Een muziekinstrument spleen
 • Een goede webtekst schrijven
 • Een keuken installeren
 • Een vreemde taal spreken
 • Je eigen trouwjurk naaien
 • Lifehacks voor in het huishouden
 • Meditatie-oefeningen voor kleuters
 • Taarten bakken voor mensen met gluten-, ei- en melkallergie

Ga los op video’s, teksten, opdrachten of mix en match. Je kunt ervoor kiezen om cursisten opdrachten in te laten leveren (en dus ook een bepaalde vorm van online begeleiding aan te bieden), of om er een cursus van te maken die mensen volledig zelfstandig volgen.

Natuurlijk geldt: hoe minder je zelf betrokken bent bij je cursus, hoe passiever je inkomen.

Zo zorg je ervoor dat mensen jouw online cursus vinden

Als je al eigen kanalen hebt met veel publiek, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Zo niet, is de uitdaging wat groter.

Maar niet onmogelijk. Je kunt je cursus bijvoorbeeld eenvoudig aanbieden via een platform voor online cursussen. In Nederland heb je Soofos, internationaal is Udemy het bekendst. Nederlandstalige cursussen kun je ook prima aanbieden via Udemy.

#17. Zet een Youtube-kanaal op

Mikken op Instafamous worden, daar geloven wij niet zo in. Maar heb jij nou echt kennis om te delen, dan kun je met veel tijd en geduld best een goed Youtube-kanaal op kunt zetten.

In deze sportschoolloze tijden (op het moment van het schrijven van dit artikel is het hoogtij Corona-huisarrest en zitten wij veel in en om ons huis) ben ik bijvoorbeeld verslaafd aan de fitnessvideo’s van Fitnessblender.

Je verdienmodel kan komen uit advertenties of – zoals Kevin – door mensen met gratis waarde te overtuigen van jouw expertise en ze zo te overtuigen nóg meer van je te leren in een betaalde cursus.

#18 Beleg in aandelen en obligaties

Ja, deze optie is wel ongeveer zo passief als een inkomen wordt, maar je moet er wel al geld voor hebben.

Beleggingsadviezen zijn zegmaar niet mijn ding. Maar beleggen mag zeker niet ontbreken in het lijstje van manieren om een passief inkomen te genereren.

Wie niet rustig kan slapen als zijn of haar geld nog in de aandelenmarkt zit, kan misschien (net als Tim) eens kijken naar daytraden. Niet passief, wel online en dus een online inkomen met een grote mate van vrijheid.

Lees ook: Wat is daytraden? Alles wat je moet weten voor je begint

#19 Traden en investeren in cryptovaluta

Cryptovaluta, ofwel: bitcoin & co!

Je kunt voor de langere termijn in een munt stappen en je geld langer laten staan. Dan is het volledig passief. Of je kunt traden in digitale valuta. Zorg wel dat je je goed inleest (of laat adviseren): je kunt geld verdienen met crypto, maar absoluut ook geld verliezen.

#20 Investeer in vastgoed

Voor vastgoed heb je wel echt een startinkomen nodig. Maar als je dat hebt, is vastgoed echt een perfecte manier om een passief inkomen te genereren.

Als je jouw vastgoed verhuurt, is het namelijk een prima manier van passief geld verdienen. Ben je ineens huisbaas. Komt natuurlijk ook wel weer wat bij kijken, maar dat kun je ook vrij makkelijk uitbesteden.

#21 Verhuur vakantiewoningen

Misschien heb je al een eigen huis en zou je zelf juist graag wat vaker van huis zijn. Dan kun je jouw woning ook verhuren. Via Airbnb, of via organisaties die voor langere tijd verhuren aan bijvoorbeeld expats. Van het passieve inkomen dat daaruit komt, kun jij dan fijn op reis.

Je kunt natuurlijk ook speciaal voor dit doel een vakantiehuis kopen en dat verhuren als je er zelf niet bent. Dat is natuurlijk helemaal top: van de huur die het ene huis opbrengt, leven in het andere huis — en andersom.

#22 Investeer in een bedrijf

Je kunt ook geld investeren in een bedrijf. Misschien ken je iemand die een bedrijf wil starten. Een vriend van wie je denkt dat ‘ie niet alleen een supergoed idee heeft, maar ook nog eens capabel genoeg is om het idee tot een goed einde te brengen.

Heb jij geen veelbelovende vrienden? Geeft niet hoor. Misschien zijn ze wel heel gezellig. Dan kun je altijd nog eens kijken naar de mogelijkheden van crowdfunding.

Doe het crowdfunding alleen niet Tim style: die investeerde in een nieuwe tapperij met als tegenprestatie een trui en een voorraad muntjes om op te drinken als de tapperij open zou gaan. Da’s geen investering. Da’s een alternatieve manier van je speciaalbiertjes afrekenen.

#22 Besteed werk uit

Dit werkt met name heel goed als je freelancer bent (hoewel Tim Ferriss je in Een werkweek van 4 uur aanraadt dit zelfs in loondienst te proberen): besteed werk uit. Zo simpel is het. Omdat je a) teveel hebt of b) zelf meer waarde toe kunt voegen door andere werkzaamheden op te pakken.

via GIPHY.

Je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat degene aan wie je werk uitbesteedt jouw kwaliteitsstandaarden hanteert. Én dat deze persoon een lager tarief rekent dan jij.

Uitbesteden voelt als valsspelen, maar dat is het niet. Eigenlijk is de persoon aan wie jij uitbesteedt, gewoon een soort onderaannemer. Zolang je kwaliteit levert aan degene die jou betaalt, is er niks mis met deze manier van passief inkomen genereren.

#24 Stop met het doen van onnodige uitgaven


Ja het is niet echt een inkomen, meer een uitgave-stop, maar omdat een passief inkomen genereren meestal voortkomt uit een verlangen om over meer geld (of meer tijd) te beschikken, moet het toch even gezegd: stop met het doen van onnodige uitgaven, dan ben je meteen rijker.

Toen wij op reis wilden en kritisch naar onze uitgaven gingen kijken, schrapten we zo honderden euro’s per maand aan kosten. Zonder aan gemak of levensvreugde in te leveren. Dat gaat ongeveer volgens deze stappen:

 1. Koop niks meer. Je hebt alles al.
 2. Nee maar serieus: Je wilt een boek kopen → Heb je alle andere boeken die ook per se een keer wilde kopen al uit? Je wilt een nieuwe trui → Heb je minder dan drie truien? Je hebt mooie theeglazen gezien→ Tenzij je nu een kommetje van je handen maakt om je thee uit te drinken, heb je ze niet nodig. Nouja. Zo dus.
 3. Als iets stuk gaat, denk dan na of je kunt leven zonder (het antwoord is meestal ja).
 4. Koop eten dat in de aanbieding is, niet waar je zin in hebt.
 5. Koop grote hoeveelheden eten en kook voor meerdere dagen.

Dit was het. We gingen gewoon nog af en toe ergens een biertje drinken, kookten voor vrienden, hadden elke dag schone kleren aan én binnen 8 maanden hadden genoeg geld om in Azië een jaar van te leven zonder inkomen.

Passief geld verdienen munten spaarvarken
 

En dat was niet vanwege onze torenhoge salarissen. Gewoon, prima salarissen: Tim werkte voor een NGO en ik was copywriter.

Houd je uitgaven goed bij

Want wie minder uitgeeft, houdt meer over. Zo simpel is het. Niet dat we niks leuks doen. Of onszelf niets gunnen. Maar we zijn wel kritisch.

De eerste vraag die we stellen is: hebben we dit echt nodig? En als we het niet echt nodig hebben, kijken we of het écht levensvreugde toevoegt. Is het antwoord ja (en dat kan ook heus gewoon een kopje koffie buiten de deur zijn), kopen we het. En anders niet.

Overzicht van onze inkomsten en uitgaven houden wij via Money Manager Spendee.

Passief inkomen genereren Spendee
 

Conclusie

Een passief inkomen genereren is een hoop werk nu, maar levert je een hoop vrijheid later. Kies een manier van passief geld verdienen die bij je past, waar je je helemaal in vast kunt bijten — ook als het in het begin nog niet zo wil vlotten.

Er zijn genoeg manieren om een passief inkomen op te bouwen en er is dus voor ieder wat wils. Of het nou een klein inkomen is voor ‘ernaast’ of een passief inkomen dat op termijn uit moet groeien tot een volwaardig inkomen.

Voor een passief inkomen genereren geldt: de aanhouder wint!

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen met een passief inkomen genereren!

Heb jij een goeie of minder goeie ervaring met het opbouwen van een passief inkomen of een tip die je graag wilt delen?

Of misschien een vraag, een opmerking of feedback naar aanleiding van dit artikel? Laat dan zeker even een comment achter! Je krijgt altijd antwoord. Wel zo gezellig.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van onze artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijgen wij een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Wij kopen voor dat geld vervolgens hosting voor onze website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over ons.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We kunnen je nog meer vertellen

Onze leukste content bewaren we voor mensen die zich inschrijven voor onze updates. Dat is misschien niet eerlijk. Maar dat is wel hoe het werkt.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, we gaan je niet spammen. We hebben wel iets beters te doen.
We mailen je max één keer week. Maar ga er niet op zitten wachten – waarschijnlijk is het minder.