Paper trading met TC2000

Paper trading is doen alsof je trade. Het is dé manier om te oefenen, schermuren te maken en makkelijk inzicht te krijgen of je aan het eind van de dag, week of maand groen staat. In dit artikel behandel ik aan de hand van 7 vragen alles wat je moet weten over paper trading en waar ik paper trade (spoiler: TC2000).

In dit artikel:

Wat is paper trading?

Paper trading is traden met nepgeld, paper money, papiergeld. Je kunt ‘echt’ paper traden door simpelweg op papier bij te houden wat je gedaan zou hebben: inkoopprijs, tijdstip, verkoopprijs en het aantal aandelen. En dan reken je zelf je resultaat uit. 

Maar meestal maak je gebruik van een simulatie-account: dan krijg je een bepaalde hoeveelheid geld op je account als start en dan ga je (simulatie) traden. Pak je winst, gaat je account omhoog, pak je verlies, zie je dat je account daalt.

Op die manier doe je alsof. Alsof alles echt was en aan het einde van de rit zie je je saldo op je account. Het is hetzelfde als het op papier bijhouden, alleen dan automatisch. En het is hetzelfde als met een dollar-account, alleen zijn het niet jouw dollars, maar virtuele dollars.

Wat is het beste platform voor paper trading?

Als ik paper trade, doe ik dat met TC2000. Dat is mijn grafiekensoftware. Misschien is het goed om eerst nog even te zeggen dat als ik trade met mijn dollar-account ik gebruik maak van twee softwarepakketten (en data-pakketten). Allereerst is er mijn grafiekensoftware TC2000. Hierop zie ik het koersverloop van verschillende aandelen en teken ik zelf lijnen.

Paper trading met TC2000 screenshot grafieken
Dit is mijn TC2000 grafiekenscherm. Ik heb links lijsten staan met aandelen die ik in de gaten hou en op de grafieken zie ik het verloop van een specifiek aandeel op verschillende timeframes.

Het échte handelen met dollars doe ik op basis van die TC2000-grafieken bij mijn broker Tradenet. Daar plaats ik mijn trades, want daar heb ik mijn dollar-account. Bij die broker heb ik veel minder opties om grafieken en indicatoren te zien dan bij TC2000 en dus gebruik ik TC2000 ernaast. (En ik gebruik nog een Excelletje ernaast om het aantal aandelen en mijn targets uit laten rekenen.)

Bij TC2000 kan ik dan weer niet handelen met een dollar-account, omdat het een bedrijf is dat gevestigd is in de Verenigde Staten. Hierover meer in mijn review van broker Tradenet.

Voor paper trading hoef je gelukkig geen dollar-account aan te maken – je hoeft alleen maar je emailadres achter te laten zodat je geregistreerd bent (en je dus ook inzicht blijft houden in je account). Dit betekent dat dit prima bij TC2000 kan. 

Dat kan zelfs gratis! Je paper trade in dat geval met data die een vertraging van een kwartier heeft. Als je toch alleen met nepgeld trade, maakt dat in principe niet uit. Je kunt dit gratis uitproberen door TC2000 hier te downloaden:

Later – bijvoorbeeld als je ook een broker account hebt geopend – kun je natuurlijk altijd een datapakket nemen. Ik adviseer dan het Gold-pakket, maar daarover lees je meer in de TC2000 review die ik eerder schreef.

Als je met echte dollars gaat traden wil je natuurlijk wel dat je data accuraat is.

Wat zijn de valkuilen van paper trading bij TC2000?

De meeste valkuilen van paper trading hebben te maken met dat het niet de echte knikkers zijn en dat kan ervoor zorgen dat je toch andere beslissingen neemt dan je met écht geld zou doen. Daar kom ik zo op, maar eerst even iets technisch.

Transactiekosten

Met de paper trading optie van TC2000 wordt het verschil tussen je koop- en verkoopprijs (maal het aantal aandelen dat je ‘gekocht’ hebt) bijgeschreven op je virtuele account. De TC2000 module houdt echter geen rekening met transactiekosten. Dat zit zo: als je een dollar-account hebt bij een broker, rekent die je altijd transactiekosten, want dat is één van de manieren waarop zij geld verdienen. 

Bij mijn broker Tradenet zijn die 3 USD per trade (voor de bedragen waar ik mee trade). Als je met grotere bedragen (Risk Units) gaat traden gaan die commissiekosten in absolute zin ook omhoog. Echter, als je begint met paper traden, zou ik rekenen op 3 USD per trade en in een (Excel) lijstje bijhouden hoeveel en welke trades je hebt gedaan. Het loggen van je trades is sowieso altijd een goed idee!

Als je dan de trades bijhoudt, kun je je commissiekosten nog van je virtuele account aftrekken en dan heb je echt een goed overzicht of je ook netto groen trade. Onderschat dit vooral niet: als je gemiddeld tussen de 3 en 5 trades per dag doet, zit je aan het einde van de week al gauw op 45 à 75 USD commissiekosten. Dat kan zomaar 3 Risk Units zijn. 

Het mentale aspect

Als je paper trade om te kijken of je winstgevend zou zijn met een dollar-account is het van belang alleen trades te pakken die je ook met je dollar-account zou pakken. Natuurlijk, das logisch. 

Het is echter verleidelijk om toch trades te pakken omdat het toch maar paper trading is en dus geen echt geld. Hierdoor kan het zijn dat je meer of juist minder risico’s neemt met je paper trades. 

Ook kan het zijn dat je je paper trades anders managet dan je trades op je dollar-account. Het gevaar is dat je meer of minder risico neemt. 

Dus: je spreekt met je zelf af dat je precies doet wat je ook met echte dukaten zou doen. Maar dat is zo makkelijk nog niet. Wat je hiervoor kunt doen is jezelf targets stellen en daar een beloning aan koppelen zodat er ook echt iets op het spel staat. En je krijgt die beloning dan ook pas echt bij een bepaald bedrag he! 

Wat zijn de voordelen van paper trading met TC2000?

Verreweg het grootste voordeel van paper trading bij TC2000 is dat je onbeperkt kunt paper traden en dat je zelf de grootte van je account kunt bepalen. Je kunt bijvoorbeeld het bedrag aan buying power kiezen dat je van plan bent te hebben bij je broker als je een dollar-account gaat openen.

Op deze manier kun je dus ook zien of je bepaalde trades niet in kunt gaan, omdat je daarvoor niet genoeg geld op je account hebt staan. 

En als je na een tijdje succesvol paper traden besluit ergens een dollar-account te openen, dan ben je al gewend aan je grafiekensoftware en heb je TC2000 al helemaal naar je smaak ingericht. 

Wat zijn de nadelen van paper trading met TC2000?

Zoals ik al zei: in de paper trading module van TC2000 wordt geen rekening gehouden met commissiekosten. Andere nadelen zijn kleiner van aard: de montage (het venster waar je je orders invult) is natuurlijk anders dan bij je broker. Maar dat is logisch, want iedere broker heeft zijn eigen platform en dus zijn eigen montage.

Paper trading met TC2000 screenshot montage
Dit heb ik op mijn tweede scherm staan als ik paper trade: rechtsbovenin de montage waarin ik mijn orders plaats. Links zie ik welke orders klaar staan, welke posities ik open heb staan en de reeds uitgevoerde orders. De Excel gebruik ik om snel uit te rekenen hoeveel aandelen ik wil kopen en om het resultaat van mogelijke targets snel te zien.

Gelukkig hebben de meeste brokers (Tradenet ook) de optie om een tijdje (bijvoorbeeld twee weken) te paper traden zodat je aan dat specifieke platform kunt wennen.

Een ander nadeel is dat je geen Level II informatie hebt in TC2000. De Level II is eigenlijk een soort boek waarin orders klaar staan en ervaren traders kunnen daaruit aflezen welke kant een aandeel waarschijnlijk opgaat. TC2000 biedt dit niet.

Dit is echter geen supergroot gemis, want zeker in het begin kijk je daar nog weinig naar, omdat het veel schermtijd en ervaring kost je dat eigen te maken.

Kun je onbeperkt paper traden?

Ja, bij TC2000 kun je onbeperkt paper traden. Bij veel brokers kan dit niet, maar bij TC2000 dus wel. Sterker nog, je kunt ook nieuwe simulatie-accounts aanmaken.

Waarom zou je überhaupt paper traden?

Traden is een vak. En dat vak moet je leren en dus moet je ook veel uren maken. Het is niet makkelijk om meteen geld te verdienen met traden, dus is het aan te raden te beginnen met paper traden.

Daarnaast kun je ook kijken of traden überhaupt iets voor je is, voordat je geld in een dollar-account stopt. Je kunt zo een idee krijgen van het vak en je komt er achter of je het leuk vindt om een paar uur per dag naar grafieken te turen.

Tot slot is paper traden aan te raden als je een nieuwe strategie wilt testen en oefenen. Maar dit is echt iets voor ervaren traders.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.