Het gevaar van een negatieve spiraal bij daytraden

Slechte dag of zelfs dagen op de beurs gehad? Kijk uit voor de negatieve spiraal. Als je weet hoe die negatieve spiraal werkt, kun je je ertegen wapenen.

In dit artikel:

Achterover leunen als daytrader is nooit een goed idee. Maar soms gaat het traden zó goed, dat je verslapt. Je bent immers lekker bezig! Nog gevaarlijker dan verslappen, is denken dat je ‘er al bent’.

Ik had daar laatst last van. Het daytraden ging elke week een stukje beter. Ik voelde me zelfverzekerd. Ik voelde me té comfortabel. En toen … ging het ineens een dag mis.

Mindset, mindset, mindset

Ik heb al veel vaker geschreven, dat het leren van technische kennis en vaardigheden maar een klein stukje is van de weg naar winstgevend daytraden. Want om consistent positief te traden, is een winning strategy hebben niet goed genoeg. Je moet die strategie ook nog eens super consistent zien toe te passen. En daarvoor heb je dan weer een ijzeren mindset nodig. 

Je moet dus leren om saboterende emoties te herkennen én aan de kant te schuiven. En dat is nog lang niet altijd makkelijk. 

Vandaag: hoe wapen je je tegen de emoties die een slechte dag met zich mee kan brengen?

Vier risk units verlies op één dag

De afgelopen weken zat ik er echt lekker in. Consistente winsten lagen in het verschiet. En toen ineens: BAM. Vier risk units verlies op één dag! Terwijl ik mezelf een maximum gesteld heb van drie risk units verlies per dag.

Ik weet niet precies wat er fout ging. En het ding is: dat hoef je (en kun je) ook niet altijd weten. Ook als je consistent winstgevend tradet en je je strategie tot in de puntjes beheerst, zitten deze dagen ertussen. Altijd.

Een dag met meer verlies dan comfortabel is dus geen probleem. En tegelijkertijd hét probleem. 

Want de dagen erna waren mijn resultaten ook ineens slechter dan normaal. En slechter dan ik redelijkerwijs kon verwachten.

Door die ene slechte dag zat ik de dagen daarna anders achter mijn laptop

Ik was niet meer ontspannen tijdens het traden. En trouwens: ook niet per se tijdens het ontbijt. Ik had last van die verliezen, ook buiten het traden om. Ik keek naar het bedrag in mijn account en baalde dat het gedaald was, terwijl het hád moeten stijgen.

Zelfverzekerdheid weg, verkramping ervoor in de plaats.

En ik hoor je denken:

Ja maar, vriend, je hebt toch gewoon je strategie?

Dat is waar. MAAR: 

Je moet altijd beslissingen nemen. Pak ik ‘m wel, pak ik ‘m niet? Wanneer ga ik eruit? Etc., etc.

In mijn geval zorgde ik er door de verkramping voor dat ik trades die prima binnen mijn strategie pasten (en achteraf ook allemaal goed uit bleken te pakken) niet meer in durfde te gaan. Ik was bang voor een foute keuze.

Het idee dat je een foute keuze kunt maken is een denkfout. De keuze is namelijk nooit fout, als je het risico dat de trade niet jouw kant opvalt maar accepteert.

Ik vergat dat elke trade op zichzelf staat. Op twee manieren:

Ik baalde tijdens het traden van trades die ik had laten liggen. 

FOMO was real. Maar je laat altijd trades liggen. ALTIJD. En daardoor wilde ik te graag trades pakken. En ‘graag willen’ is gevaarlijk als je daytradet.

Ik ging veel te snel uit mijn trades

Ik managede mijn trades slecht. Ging een trade de goede kant op, was ik zo opgelucht dat het geen verlies was, dat ik snel mijn stop-loss verplaatste. 

Enerzijds gaf ik aandelen daardoor te weinig ruimte om eerst de verkeerde kant op te bewegen waardoor ik van een winnaar een verliezer maakte.

Anderzijds pakte ik veel te vroeg winsten. Te vaak pakte ik maar één risk unit, terwijl het gemiddelde van winnende trades hoger moet zijn. En dat had ook prima gekund.

Conclusie

Dagen waarop je verliest, die horen bij daytraden. Altijd. Ook als je succesvol tradet. Wil je consistent winstgevend traden, mag je je niet van de wijs laten brengen door slechte dagen. Elke trade staat op zichzelf. Als je verliezen uit het verleden in je hoofd hebt tijdens het traden, loop je het risico dat je onnodig fouten maakt en kansen mist.

Lees ook: Slechte dag(en) op de beurs gehad? Zo pak je het weer op

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

2 reacties op “Het gevaar van een negatieve spiraal bij daytraden”

  1. Je moet inderdaad echt heel goed weten wat je doet! En daarnaast die emotie buiten spel houden. En dat is iets wat mij nog best lastig lijkt. Daarom kies ik liever voor safe: lange termijn en een buy and hold strategie.

    1. Ja je hebt ook echt wel even wat tijd nodig om het onder de knie te krijgen! En geen garantie op succes natuurlijk. Tegenover dat extra risico staan wel ook in potentie grotere winsten. Overweeg jij wel eens om te gaan traden, of ben je helemaal blij met je beleggingsstrategie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.