Mensen kunnen niet effectief multitasken (en jij dus ook niet)

Multitasken lijkt misschien een goed idee. Omdat je dan zo lekker veel voor elkaar krijgt. En het je zo’n snelle ik-ben-lekker-bezig-kick geeft. Maar dat is een illusie: effectief multitasken bestaat niet. Je brein is namelijk helemaal niet uitgerust om meerdere dingen tegelijk te doen.

In dit artikel:

Multitasken bestaat niet -- probeer het dus ook niet.

Harder werken of slimmer werken?

Hard werken is een deugd. Toch? En druk zijn is een manier van leven.

De belangrijkste reden voor ons om te gaan ondernemen, was om vrijer te kunnen leven. Maar als je voor jezelf werkt, ben je nooit klaar. En als je uren aan niemand hoeft te verantwoorden, kun je stoppen wanneer je wilt – maar ook eindeloos doorwerken.

Wij proberen onszelf dus doorlopend uit te dagen om steeds weer een stukje slimmer te gaan werken. Wat wil zeggen: zo efficiënt mogelijk. Met zoveel mogelijk resultaat en zoveel mogelijk werkplezier.

Een van de dingen die wij in het kader van slim werken systematisch uit onze manier van werken proberen te bannen, is multitasken. Want écht multitasken bestaat niet.

Lees ook: Slim werken – De beste tips uit GRIP van Rick Pastoor

Multitasken: twee betekenissen

In het gebruik kan het woord multitasken twee verschillende dingen betekenen: 

Simultaan multitasken: taken echt tegelijk uitvoeren

Voorbeeld: je hebt een klant aan de telefoon die een niet te stoppen klaagzang heeft ingezet over het feit dat jij een afspraak wilt verzetten omdat de helft van het kantoor met buikgriep thuis zit. Jij spit ondertussen de berg e-mails door die gedurende je 6-weekse retraite in Thailand de opslaglimiet van je inbox aardig op de proef gesteld heeft.

Serieel multitasken: supersnel wisselen tussen verschillende taken

Voorbeeld: je bent een presentatie aan het voorbereiden en ziet een mailtje binnenkomen. Je beantwoordt het mailtje en gaat daarna weer verder met het pimpen van je powerpoint. 

Wat deze 2 typen multitasken met elkaar gemeen hebben, is: een valse schijn van efficiëntie, iedereen lijkt het normaal te vinden en o ja: je brein is er niet voor gemaakt.

Echt multitasken bestaat niet, je brein schakelt gewoon heel snel

De term multitasken komt uit de computerwereld. Het wordt gebruikt als een processor zó snel kan wisselen, dat het lijkt alsof hij meerdere taken tegelijk uitvoert. Maar dat is schijn. In feite brengt de processor de informatie die hij nodig heeft voor de ene taak razendsnel over naar het tijdelijke geheugen om het werkgeheugen te kunnen vullen met de andere taak.

In je hoofd werkt het precies zo. Als jij met iets bezig bent en je gaat er iets anders bij doen, dan moet je brein de hele tijd informatie overhevelen van je werkgeheugen naar je tijdelijke geheugen, zodat er in je werkgeheugen weer ruimte is voor het klusje dat je “ernaast” gaat doen. We dénken dat we simultaan aan het multitasken zijn, maar in feite is ons brein serieel aan het multitasken. 

Dat wat wij multitasken noemen, is dan dus eigenlijk switchtasken. Het is fysiek onmogelijk om op hetzelfde moment twee dingen te doen die allebei om bewuste aandacht vragen. Conclusie? Multitasken bestaat niet. Tenminste: niet als je met multitasken bedoelt dat je echt twee dingen tegelijk aan het doen bent.

Taken die je op de autopiloot doet kun je wel combineren

Oké, er is één uitzondering op die regel. Eén uitzonderingssituatie waarin je brein wel kan multitasken. Namelijk: een taak die om concentratie vraagt combineren met een taak die je op de automatische piloot kunt doen. Hiervan wordt je concentratie zelfs beter. 

Dit komt omdat je brein je werkgeheugen altijd zo vol mogelijk wil stoppen. Is er nog een plekje over? Dan loopt die leegte automatisch vol met afleiding. Je kunt dat gat dan dus beter zelf vullen met iets dat geen concentratie vraagt, maar wel ruimte in het werkgeheugen opvult.

Je kunt dus heel goed nadenken over een complex vraagstuk op je werk, terwijl je een lunchwandeling maakt. Of de afwas doet. En als je een playlist opzet die je door en door kent, kan het luisteren van muziek je concentratie tijdens het lezen van een ingewikkeld rapport zelfs vergroten.

Maar horen welk punt je collega probeert te maken tijdens een 3-urige teamsessie waarin stippen op de horizon gezet moeten worden, terwijl je met een schuin oog op je telefoon ook in de gaten probeert te houden of Happn je nog notificaties van nieuwe matches gestuurd heeft? Nee. Echt niet.

Serieel multitasken betekent voor je brein: switchtasken

Je bent een jaarplan aan het schrijven en ziet een e-mailnotificatie. Je klikt erop. Het is maar een korte vraag, dus je besluit meteen te antwoorden. Wel zo makkelijk, toch?

Supermakkelijk! Maar in je brein is het dus best een ingewikkeld proces, omdat er in je werkgeheugen maar plaats is voor één denktaak. Op het moment dat jij die mail gaat beantwoorden, moet het jaarplan overgeheveld worden naar het tijdelijke geheugen. Dat wat je nodig hebt om de e-mail te beantwoorden (bijvoorbeeld achtergrondkennis over een bepaald project) moet je uit je langetermijngeheugen ophalen. Klaar met de mail en terug naar het jaarplan? Dan moet je brein dat hele proces nog een keer door in omgekeerde volgorde.

Je kunt je voorstellen dat dat een hoop energie kost. Maar dat is niet het enige: het vergroot ook de kans op fouten. Want hoe vaker je die informatie heen en weer sjouwt, hoe groter de kans dat je onderweg iets kwijtraakt of verkeerd opslaat.  

De kosten van switchtasken op een rij

  • Je verliest informatie doordat je de hele tijd informatie aan het overhevelen bent van je werkgeheugen, naar je tijdelijke geheugen, naar je langetermijngeheugen en weer terug. 

  • Je brein vult gaten in informatievoorziening zelf op, zodat het weer “klopt”. Keek jij net even op je telefoon terwijl jouw collega iets heel anders zei dan je verwacht had? Je brein vult het in naar jouw verwachting. En jij denkt écht dat het gezegd is. 

  • Je brein heeft tijd nodig om in een staat van concentratie te komen. Elke keer dat je wisselt, moet je dat opnieuw doen. Dat kost een hoop extra tijd per taak.

  • Het gebrek aan focus en het overhevelen van informatie zorgen ervoor dat je meer fouten maakt. Die moet je herstellen en ja, ook dat kost weer extra tijd.

Kortom: mensen die switchtasken leveren slechter werk, in meer tijd.

Singletasken is het nieuwe multitasken

Oké. Effectief multitasken bestaat niet en switchtasken is niet de route naar een productief (of leuk) leven. Maar je hebt wél een hoop ballen om in de lucht te houden. Hoe dan? Wild idee: doe gewoon één ding tegelijk. Klinkt goed? Is het ook.

Bundel taken op basis van denkniveau en vereiste concentratie

Nog beter wordt het wanneer je die losse taken gaat bundelen. Op woensdagmiddag plan je bijvoorbeeld alleen maar afspraken in, terwijl je de hele donderdagochtend reserveert voor het diepere denkwerk en ‘s middags administratieve taken doet.

Verschillende typen taken vragen een andere activatie van je brein en hun eigen concentratieniveau. Door taken te bundelen, minimaliseer je het wisselen nóg meer. En dat werkt dus echt top voor je productiviteit.

Conclusie: effectief multitasken bestaat niet

Als we multitasken denken we dat we meerdere dingen tegelijk doen. Maar je brein is daar helemaal niet voor uitgerust. De belangrijkste les die we daaruit kunnen trekken? Multitasken bestaat niet. Als je dénkt dat je meerdere dingen tegelijk doet, schakelt je brein in feite heel snel heen en weer tussen verschillende taken. Onderweg gaat veel informatie verloren. 

Als je ‘multitaskt’ lever je dus slechter werk, in meer tijd. Beter is om één ding tegelijk te doen. Nog beter is om soortgelijke taken te bundelen. Dan hoeft je brein nog minder te schakelen en haal je het meeste uit je denkkracht.

De enige manier van multitasken die goed werkt, is een jou bekend muziekje opzetten als je een saai klusje hebt dat je volledig op de automatische piloot kunt uitvoeren. In dat geval versterkt je playlist je concentratie.

Meer lezen?

Je telefoon in een la gooien en een boek lezen is ook een mooie manier om je concentratie op één activiteit te richten. Van deze boeken leerde ik een hoop over hoe stoppen met multitasken ervoor kan zorgen dat je stukken productiever (en geconcentreerder = met meer plezier) gaat werken:

Meer gedaan krijgen in minder tijd gaat niet door te multitasken, want écht multitasken bestaat niet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van onze artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijgen wij een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Wij kopen voor dat geld vervolgens hosting voor onze website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over ons.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We kunnen je nog meer vertellen

Onze leukste content bewaren we voor mensen die zich inschrijven voor onze updates. Dat is misschien niet eerlijk. Maar dat is wel hoe het werkt.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, we gaan je niet spammen. We hebben wel iets beters te doen.
We mailen je max één keer week. Maar ga er niet op zitten wachten – waarschijnlijk is het minder.