18 manieren om online geld te verdienen in 2020

Oké, je hebt dus besloten dat je online geld wilt gaan verdienen. Omdat je meer wilt reizen. Of juist vaker thuis wilt zijn voor je kinderen. En nu? In dit overzicht vind je typische digital nomad jobs en andere manieren om online geld te verdienen.

In dit artikel:

Begin nu met online geld verdienen

Toen wij besloten dat we echt helemaal klaar waren met het leven tussen vier kantoormuren, zagen we ineens overal voorbeelden van mensen die blijkbaar manieren hadden gevonden om online geld te verdienen en daarmee voor zichzelf de vrijheid gecreëerd hadden om te gaan en staan waar ze willen.

Hoe dóen die mensen dat?
Wij hadden geen idee.

En dus doken wij in de Wondere Wereld van het online ondernemen en gingen we op zoek naar manieren die andere mensen al succesvol inzetten om online geld te verdienen.

Want iedereen kan besluiten digital nomad te worden. Dat is een kwestie van een ticket boeken, je huis opzeggen of onderverhuren (een mooi uitgangspunt voor een passief inkomen), een speciale verzekering voor digital nomads afsluiten en met je laptop naar het buitenland vertrekken.

Vrij overzichtelijk. Maar dan begint het echte denkwerk pas: hoe ga je ervoor zorgen dat je straks een inkomen hebt dat groot genoeg is om dat vrije leven van te betalen?

Zoek een manier om online geld te verdienen die bij jou past

Manieren om online geld te verdienen die én haalbaar zijn én aansluiten bij waar jij goed in bent en wat je leuk vindt.

Daar moet je op mikken.

Anders zit je straks op een tropisch eiland te balen van je werkzaamheden in plaats van in een kantoorpand, waar de koffie in ieder geval nog goed te doen was (en afgetikt werd door iemand anders). En dan ben je dus precies niks opgeschoten — behalve misschien een paar duizend kilometer.

Locatie-onafhankelijk werken met een zwembad in je achtertuin is leuk, maar het moet wel betaald worden.
Zo wonen en werken is natuurlijk leuk. Maar het is alleen maar echt leuk omdat wij het werk dat we doen ook leuk vinden.

Plant zaadjes voor een leuker leven

Toen ik nog op een kantoor werkte, voelde werk als iets wat je doet om eten te kopen. Ja en de huur betalen, de verzekering en de gin-tonics op vrijdagavond — Bombay Sapphire, lekker man.

Maar nu we werken aan het opbouwen van een online inkomen, voelt werken meer als zaadjes planten voor een vrijer leven.

Tuurlijk zijn er dagen waarop alles mislukt. Maar hé, we hebben het ook nog nooit gedaan (en precies daarom denken we dat we het kunnen).

Wat jij — klaar om online geld te gaan verdienen?

Top! Dan gaan we kijken welke manieren om online geld te verdienen er allemaal zijn. Variërend van ‘meteen geld verdienen’ tot ‘nu investeren en later profiteren van een passief inkomen’.

Combineer meerdere manieren van online geld verdienen

Als je ene inkomstenbron dan niet zo lekker loopt, heb je nog een andere. Wij houden ons nu bezig met freelance klussen (ook al hebben we in het begin wel eens heel hard geroepen dat we dat niet gingen doen), affiliate marketing, daytraden en het verkopen van printables via Etsy.

Welke van deze manieren om online geld te verdienen heb jij geprobeerd of zou je willen proberen? Wij zijn benieuwd.

#1 Geld verdienen met een ‘remote job’

Een ‘normale baan’ – maar dan locatie-onafhankelijk – is natuurlijk niet écht de heilige graal van het online geld verdienen en een vrij leven leiden. Dat is het opbouwen van een passief inkomen, dat jou in staat stelt om precies te werken waar en wanneer je wilt.

Maar dat kost gewoon een hele hoop tijd en doorzettingsvermogen. En elke guru die anders beweert, probeert jou waarschijnlijk iets aan te smeren waar hij of zij vrij rijk van wordt en jij vermoedelijk niet.

Dus als jij van het type risicomijding bent (en dat is een prima type) kun je misschien beter aan je nieuwe levensstijl beginnen met gewoon, een baan. En van daaruit verder kijken.

Slaap je in ieder geval lekker van.

Als je gaat voor een remote job, heb je twee opties: onderhandelen over de mogelijkheden binnen je huidige baan of vacature-websites uitspitten die digital nomad jobs verzamelen.

Bespreek remote te werken met je baas

Mocht jij een baan hebben die je (deels) op afstand zou kunnen uitoefenen, ga daar dan over in gesprek met je baas. Je kunt dan misschien nog niet per se werken wanneer je wilt, maar wel waar je wilt.

Als digital nomad met een locatie-onafhankelijk inkomen kun je werken waar je wilt.

En dat is een mooi begin.

Zo spraken wij in Thailand een Zwitser, die als projectmanager werkt voor een Zwitsers bedrijf (iets in de infrastructuur) en zijn uren had weten terug te onderhandelen naar vijftig procent. De meeste van die uren werkt hij nu vanuit zijn tweede huis, op Koh Samui. Een groot deel van zijn Zwitserse salaris geeft hij daardoor uit tegen Thaise prijzen — een prima deal natuurlijk.

Als het kan: meenemen dus die baan en ondertussen verder kijken naar andere manieren om online geld te verdienen die je daarnaast op kunt gaan tuigen. Dat gaat misschien langzamer, maar dan heb je in ieder geval geen last van financiële druk.

Vacaturesites voor digital nomad jobs

Er zijn ook bedrijven die helemaal remote werken en het dus prima vinden om een digital nomad aan te nemen. Sterker nog: die banen hebben speciaal voor digital nomads.

Deze vacature-sites zijn allemaal gespecialiseerd in remote werk:

Remote OK

Working Nomads

We Work Remotely

Remotive

Outsourcely

Jobspresso

Skip the Drive

Pangian

Just Remote

Op al deze platformen vind je regelmatig nieuwe digital nomad jobs. En omdat deze werkgevers helemaal ingesteld zijn op remote werken en werknemers die dat vanuit overal en nergens doen, heb je in principe geen werkzaamheden waarvoor je je fysiek moet melden bij je baas of waarvoor het noodzakelijk is om een vast bureau met een eigen stash post-its te hebben.

#2 Remote werken als freelancer

Laten we er even vanuit gaan dat jij dingen goed kunt. Want – hou je vast – iedereen kan wel iets waar andere mensen dan weer geld voor willen betalen. Of je daar nou een diploma voor hebt of niet. Gekkenhuis.

En tenzij datgene wat jij goed kunt zoiets is als ‘wortelkanaalbehandelingen geven’, is de kans vrij groot dat je jouw kennis en vaardigheden om kunt zetten naar één of meerdere manieren waarmee je online geld kunt verdienen. Te beginnen met freelance klussen.Deze no brainers kun je sowieso op afstand doen:

 • Tekstschrijven / copywriting
 • Vertalen
 • (Web)design
 • Creative design
 • Programmeren
 • Applicaties ontwerpen
 • Online marketing
 • Beheer sociale media
 • Financieel advies

Etc.

Ben je al freelancer?

Dan kun je beginnen met de klanten die je al hebt eraan te laten wennen dat je niet meer fysiek langskomt, maar dat jullie opdrachten digitaal afstemmen. Met applicaties als Trello, Zoom, Slack, Google docs, etc. zijn de mogelijkheden daarvoor meer dan aanwezig. En met al het verplichte thuiswerken van afgelopen tijd, zijn we er sowieso allemaal al wat meer aan gewend.

Ben je nog geen freelancer?

Dan kun je ook gewoon meteen beginnen met remote werken. Je zult dan wel iets harder moeten werken om mensen zover te krijgen dat ze je vertrouwen. Gelukkig zijn er best wel manieren om dat op te tuigen:

 • Zoek je eerste klussen binnen je eigen netwerk. Deze mensen vertrouwen jou al en zullen dus sneller zaken met je willen doen.
 • Stuur een acquisitie-mail. Maak een lijst van bedrijven waarvan jij denkt dat je met jouw dienst echt waarde toe kunt voegen en stuur ze een mail waar ze geen nee tegen kunnen zeggen.
 • Bouw een website waar je jouw diensten aanbiedt en laat zien wat je kunt.
 • Blog over jouw vakgebied. Dat is dé manier om ervoor te zorgen dat mensen je gaan zien als een expert. Tenzij je een pannenkoek bent natuurlijk. Dan is het dé manier om ervoor te zorgen dat mensen je gaan zien als een pannenkoek (algemeen advies: wees geen pannenkoek en vooral niet binnen je vakgebied). Hoe dan ook is zakelijk bloggen bij uitstek de manier om meer mensen (en dus potentiële klanten!) naar je website te trekken.

Suzanne van Duijn werkt al ruim 4 jaar als digital nomad. Ze begon als freelancer en timmert ondertussen hard aan de weg met haar eigen online ondernemingen. In haar Digital Nomad E-course deelt ze het stappenplan waarmee zij het voor elkaar kreeg om te werken waar en wanneer ze wil.

Haar verhaal (en tips) lees je in haar boek Work hard, travel harder.

Snelle euro’s voor freelancers

Wil het vinden van opdrachtgevers niet zo lukken, kun je altijd nog aftrappen met wat klusjes via karige platforms die de freelancemarkt onder druk zetten en jou slecht betalen #bestepromopraatjeooit.

Maar als jij en je backpack al lekker on the road zijn en je hebt geen geld meer om een kommetje rijst te kopen én geen zin om je moeder te bellen om te vragen of ze een ticket voor je wil boeken en het logeerbed alvast op wil maken, kunnen ze tijdelijk uitkomst bieden. Denk aan Fiverr en Upwork.

Als Nederlandstalige tekstschrijver kun je na een kleine taaltest eenvoudig klussen van een paar euro oppakken via Textbroker. Ook weinig euro’s voor je werk, maar wel hoge euro-zekerheid: je kunt gewoon inloggen op je account en een klus claimen. Doe er een paar en je hebt in ieder geval weer een kommetje rijst en een slaapplek.

#3 Geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met bloggen. Ik vond dat altijd een beetje klinken alsof dat meer iets was wat je overkomt. Zo van: “Nee, ja, ik ging gewoon schrijven omdat ik het leuk vond, en toen kwam het geld ineens binnen ja en dat werd dus steeds meer. Hoe ik dat doe? Ja, kweennie, gewoon elke dinsdag een post schrijven en dat mensen dat dan ineens heel leuk vinden. Snapje?”

Nee, daar snap ik dus helemaal niks van.
Mogelijk dat dat in de begintijd van het Blogoceen wel zo werkte.

Maar nu is het zo, dat waar je ook over gaat schrijven, iemand anders er al over schrijft.
Mogelijk beter.
En sowieso al langer.
En hij of zij heeft al uitgevogeld hoe dat om te zetten in geld.
Zo is het nou eenmaal.

Als je geld wilt verdienen met bloggen, is het belangrijk om je blog van begin af aan te zien als wat het is: een online business. Hoe je daarmee van start gaat, is een apart artikel waard.

En weet je wat?
Dat artikel hebben wij nog niet geschreven.
Want wij verdienen (nog) helemaal geen geld met bloggen.

Gratis beginnerscursus geld verdienen met bloggen

Maar deze twee Amerikanen verdienen zes cijfers per maand met hun blog over yoga en afvallen en hebben een overzichtelijke, gratis Blogging Bootcamp for Beginners opgezet waarmee ze je in vijf dagen met korte filmpjes door de beginselen van het geld verdienen met bloggen heen sleuren.

En je proberen een betaalde vervolgcursus aan te smeren natuurlijk –kun je meteen zien hoe je een slinkse sales-funnel in elkaar zet. Wij hebben het bij de gratis e-mailcursus gehouden. Van het kiezen van je niche tot het bouwen van je website en het toewerken naar $$$ — alles zit erin.

#4 Geld verdienen met affiliate marketing

Affiliate marketing. Als je daar in Nederland een Googletje aan waagt, leiden bijna alle zoekopdrachten linksom of rechtsom naar de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard. Meijaard verdient zijn geld al jaren met affiliate marketing en leert je in een heldere behapbare cursus hoe jij dit ook kunt doen. Inclusief deelname aan een community met gelijkgestemden.

Het principe van affiliate marketing is vrij simpel. Het rendabel maken kost alleen veel tijd (daar kan ook geen cursus iets aan veranderen).

Zo werkt affiliate marketing

Stel jij bent expert op het gebied van digitale veiligheid. En je besluit een blogpost te schrijven met 10 tips om veilig te werken vanuit huis. Een van jouw tips is, dat je een VPN-verbinding moet optuigen op al je apparaten. Jij legt uit waarom en plaatst linkjes naar aanbieders van VPN die jij, vanuit jouw ervaring en deskundigheid, goedkeurt.

Mensen klikken op die linkjes. Een klein deel van de doorklikkers neemt vervolgens ook daadwerkelijk VPN af bij een van die aanbieders waar jij aan geaffilieerd bent.

Die aanbieder ziet door middel van cookies dat kopers via jou binnengekomen zijn en betaalt jou een afgesproken commissie over het aankoopbedrag.

Dat is in feite alles.

Stukje verder de diepte in? Volg deze gratis proefles van Paco Vermeulen, online ondernemer en maker van de cursus Affiliate Marketing in 10 Dagen.

Je kunt affiliate-links op verschillende kanalen plaatsen

In blogposts, op webpagina’s, op je social kanalen en in mailings. Juridisch gezien ben je verplicht expliciet te vermelden dat je gebruik maakt van affiliate-links. Je zult zien dat lang niet iedereen dat doet, maar dat maakt het niet minder waar.

Voor wie daar meer over wil weten: social media juriste Charlotte Meindersma schreef twee boeken met de rechten en plichten van contentmakers:

Wij hebben in het template van al onze blogposts een opmerking opgenomen dat wij affiliate-links gebruiken voor de producten die wij aanbevelen. Zo kunnen we het nooit vergeten.

Wetboek voor bloggers en #contentrecht.

Affiliate marketing bestaat voor bijna alle mogelijke producten

Deze website over vetplanten heeft een maandelijkse opbrengst van zes cijfers en haalt een groot deel van de inkomsten uit affiliate marketing voor potgrond. Potgrond.

Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het verkopen via een affiliate-programma. Grote bedrijven als bol.com en Coolblue hebben hun eigen affiliate-programma, waar je je makkelijk voor kunt aanmelden. Maar je hebt ook affiliate-netwerken. Veel gebruikt in Nederland zijn:

PayPro
LinkPizza

Veel gebruikt voor creatieve (digitale) producten, zoals templates en (web)design:

Creative Market
Etsy

Digitale producten zijn vaak lucratief: die hebben hoge marges.

Een Bol.com heeft dan weer veel lagere commissie, maar verkoopt wel ongeveer alles.

#5 Remote werken als virtual assistant

Virtual assistant worden is ook een prima manier om online geld te verdienen. En dit kan ook een vrij vaste bron van inkomsten zijn.

Veel ondernemers werken tegenwoordig online en moeten ook een hoop online dingen doen waar ze helemaal geen zin in hebben, in uren die ze veel beter anders zouden kunnen besteden.

 • Mails beantwoorden
 • Agenda beheer
 • Een nieuwe app of tool uitzoeken
 • Website updaten
 • Social kanalen bijhouden

Etc.

Je bent dus een soort P.A. Maar dan digitaal. Voor één klant. Of voor meerdere klanten.Je kunt natuurlijk je eigen klanten werven, maar er zijn ook platformen die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Kijk bijvoorbeeld eens op Virtual Staff Finder of op Virtual Assistant Nederland.

#6 Maak een online cursus

Laten we er weer even vanuit gaan dat jij iets goed kunt. Of van iets heel veel weet. En dat iets kan van alles zijn:

 • Een muziekinstrument spelen
 • Een vreemde taal
 • Geld besparen
 • Klussen
 • Kleding verstellen
 • Pottenbakken
 • Dumplings maken
 • Bonsaiboompjes knippen
 • Outfits punniken voor dwerghamsters
Je kunt ook geld verdienen met het opzetten van een online cursus.

Dan zou een online cursus maken voor jou een prima manier kunnen zijn om online geld te verdienen.

Je kunt aan de slag met video’s, tekst, opdrachten en combinaties daarvan.

Je kunt ervoor kiezen om klanten opdrachten in te laten leveren en daar ook op te reageren, of om er een volledig zelfstandige cursus van te maken. Je kunt ook verschillende varianten maken met meer of minder persoonlijke begeleiding en daar verschillende prijzen voor rekenen.

Kies het juiste kanaal

Als je zelf al kanalen hebt (een website, sociale media, een mailinglijst) met een groot bereik onder jouw doelgroep, kun je je online cursus daar natuurlijk aanbieden. Er zijn zelfs ondernemers die hun cursussen volledig via Instagram aanbieden.

Zo niet, moet je iets anders verzinnen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je cursus aan te bieden via een verzamelplatform voor online cursussen. In Nederland heb je Soofos, internationaal is Udemy heel groot. Ook op Udemy kun je Nederlandstalige cursussen aanbieden.

Een extra voordeel van je cursus aanbieden via zo’n platform, is dat zo’n platform al een publiek heeft. Via het platform weten je klanten dus niet alleen je cursus, maar ook jou en je website te vinden.

Een cursus aanbieden via Soofos of Udemy kan dus ook een manier zijn om traffic te generen.

Gratis training: zo maak je een online cursus

Lijkt het jou nou wel wat, zo’n online cursus maken? Extra tip: Soofos biedt ook een gratis cursus aan waarin je leert hoe je zo’n online cursus in elkaar zet.

Zo betaalt een GRATIS online cursus kan zich uit

Soms gebruiken online ondernemers een gratis online cursus als instapmodel. Als je in de gratis cursus dan ziet dat de kennis die de docent in huis heeft waardevol is voor jou, wil je meer weten.

Bekijk deze “verkooppagina”. Het enige wat je ziet is een gratis beginnerscursus beleggen in drie stappen.

En dat is het ook.

Het is dus geen oplichterij en er zit geen addertje onder het gras.

Het idee van het weggeven van een heleboel gratis kennis, is dat een klein deel van de mensen er uiteindelijk voor zal kiezen om te gaan betalen voor de vervolgcursus.

Dat de meest mensen uitstappen na de gratis cursus, is niet erg.

Ik volg heel vaak gratis cursussen van online ondernemers. Soms koop ik daarna een vervolg. Vaker niet. Dat is niet erg. Het succes zit ‘m in de grote getallen. De waarde die je gratis weggeeft aan de een, betaalt zich misschien wel uit via de ander.

#7 Daytraden

Tim begon na het volgen van de Day trading Masterclass met daytraden. Je koopt aandelen op en verkoopt die dezelfde dag weer. Dit doe je consistent, elke werkdag een paar uur, volgens een vaste strategie. Dan kom je onderaan de streep als het goed is uit op winst.

Vergis je niet: dit is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet hiervoor echt een nieuw vak leren. De meeste mensen onderschatten dit en verliezen daardoor veel geld. Risicomanagement is essentieel. Net als het volgen van een goede cursus. Een bewezen strategie gebruiken. En oefenen, oefenen, oefenen.

Lees ook: Wat is daytraden? Dit moet je weten voor je begint

De provisorische werkplek van Tim om te daytraden op Koh Samui.
Tim sleept het tv-scherm erbij om in onze airbnb op Koh Samui te kunnen daytraden.

#8 Schrijf een ebook

En nee, daar hoef je echt geen Harry Mulisch voor te zijn.

Het gaat net als bij het maken van een online cursus vooral om kennisdeling.

Weet jij ergens veel vanaf en heb je een vlot toetsenbord? Bundel je kennis in een ebook. Belangrijk bij het schrijven van een ebook, is dat je het onderwerp heel specifiek maakt.

Dus niet:

Lekkere recepten

Maar:

De afslankbijbel. De beste recepten voor snelle vetverbranding met blijvend resultaat

Door het specifiek te maken heb je zelf helder welke kennis je moet delen (en wat je weg moet laten) en is het voor je doelgroep helder dat dit boek speciaal voor hen geschreven is.

Je doelgroep is kleiner, maar de kans dat je iets verkoopt neemt aanzienlijk toe doordat mensen zich meteen aangesproken voelen.

Verkoop je ebook via affiliate-netwerken

Heb je zelf een website of een mailing-list? Dan bied je je ebook daar natuurlijk aan. Net als voor een online cursus geldt, dat je een goede sales-pagina moet maken.

Heb jij nou (nog) niet zo’n groot bereik, kun je je ook aanmelden bij een affiliate-netwerk als Paypro. Dan schakel je in feite andere mensen in om jouw boek voor jou te verkopen. Voor iedere verkoop, draag je dan een commissie af.

Een ebook verkopen kan ook zorgen voor een online inkomen.

#9 Geld verdienen met social media

En nee, dan bedoel ik niet dat je het Grote Geld binnen moet gaan harken met foto’s van jou en je sixpack terwijl je aan een cocktail lurkt.

Natuurlijk zijn er mensen die dik geld verdienen met elke post die ze op Instagram zetten. Of online geld verdienen met een Youtube-kanaal met filmpjes over hun dagelijks leven.

Lijken mij uitzonderingen. Niet iets voor deze lijst. Ik zou niet weten hoe je daarmee in relatief korte tijd doelgericht zou moeten toewerken naar een noemenswaardige geldstroom.

Wat wel een plausibel verdienmodel met sociale media is, is de kanalen beheren voor een klein bedrijf. Of de social campagnes uitrollen.

Dus, jij:

 • Plaatst content
 • Reageert op comments van volgers
 • Analyseert statistieken
 • Optimaliseert content

Simpel toch?

Ja, eigenlijk wel. Of in ieder geval: niet iets waar je een speciale universitaire opleiding voor nodig hebt. Meer iets wat je in de praktijk leert. En, gezien het feit dat je digital nomad / online ondernemer aan het worden bent, weet jij waarschijnlijk precies hoe dit moet. Omdat je er niet aan ontkomt om je deze vaardigheden eigen te maken.

#10 Online geld verdienen als coach

Coach zijn. Da’s heel hip. Bijna nog hipper dan een coach hebben. Da’s ook heel hip.

Vind jij het leuk om mensen te motiveren en te begeleiden?

Coachsessies kunnen prima online.

Zorg wel dat coachen echt je vakgebied is: er zijn al genoeg mensen die zichzelf mindset coach noemen omdat ze zelf toevallig gezegend zijn met een vrolijk stel genen en iedere ochtend zo hun bed uit joggen richting een fitbody die jij nog niet zou krijgen als je de uitvinder van Crossfit op zou eten.

Dat betekent natuurlijk niet dat je per se gecertificeerd ‘coach’ hoeft te zijn

Je kunt ook een achtergrond hebben in ‘iets’ dat uitblinkt in coachbaarheid. Denk er maar eens over na.

 • Als je diëtist was, kun je prima mensen online begeleiden in hun eetgewoonten.
 • Was je fysiotherapeut of personal trainer? Coach mensen die een gezond beweegpatroon op willen bouwen.
 • Psycholoog? Juist ja. Volgende.
 • HR Professional? Begeleid mensen met werkstress, een wens om productiever te werken of bij het uitvinden van de volgende stap in hun loopbaan.
 • Business consultant? Coach beginnen ondernemers bij het stroomlijnen van hun bedrijfsprocessen of het maken van een businessplan.
 • Yogadocent? Begeleid mensen die van gezond ademhalen en mediteren een onderdeel van hun dagelijks leven willen maken.

#11 Word online docent

En in het verlengde van coaching: ook heel veel één op één lessen kun je prima online aanbieden. Het voordeel van een online docent ten opzichte van een docent op een fysieke locatie, is dat je je lessen goedkoper aan kunt bieden — jij hebt bijvoorbeeld geen locatiekosten.

Denk aan:

 • Docent in elke willekeurige taal
 • Docent in welk muziekinstrument dan ook
 • Docent schrijfvaardigheid

Extra tip: mogelijk zijn andere digital nomads jouw ideale klanten. Zij willen wel vastigheid in hun lessen, maar kunnen zich niet committeren aan een vaste leslocatie.

#12 Scripties nakijken

Ben jij een echte taalnazi en lijkt het je leuk om scripties na te kijken? Scribbr biedt studenten een nakijkservice voor hun scriptie. Dubieus? Beetje wel natuurlijk. Maar het betaalt prima en op afstand werken is geen probleem. En je gaat lekker de diepte in op de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook leuk.

#13 Verkoop zelfgemaakte (digitale) artikelen

Maak jij kleding, sieraden, gebruiksvoorwerpen of iets anders ambachtelijks? Dat kun je natuurlijk ook verkopen. Het lastigste is het opzetten van je eigen marketing — hoe kom je aan klanten?

Kijk eens op Etsy, een platform waar mensen van over de hele wereld hun zelfgemaakte artikelen aanbieden. Ook digitale artikelen! Tim biedt bijvoorbeeld via Etsy zijn Minimalist Line Art van LinesByTim aan.

Is daar een markt voor dan? Ja, daar is een markt voor. Kleintje misschien, maar de eerste exemplaren zijn verkocht.

#14 Begin een eigen leskanaal

Een online cursus in elkaar zetten is één. Sommige mensen tuigen hele leskanalen en cursusabonnementen op.

Begin een leskanaal op Youtube

Tot grote – en terechte – schrik van de buren van elke airbnb waar wij intrekken, heb ik een mondharmonica mee op reis.

Als ik wil, kan ik Member worden en krijg ik op zijn website toegang tot Premium-lessen. Prima verdienmodel.

Ander voorbeeld: een maandabonnement op online yogalessen

Je kunt ook denken aan abonnementen.

Happy with yoga maakt lessen yoga, meditatie en ademhaling. Je kunt losse lessen kopen of een cursus. Maar zij bieden ook een maandabonnement aan met volledige toegang tot al hun lessen.

#15 Verdien geld met websites testen

Als jij bij het idee van het installeren van vreemde software op je computer niet spontaan privacy-gerelateerde uitslag krijgt op plekken waar je überhaupt geen uitslag wilt hebben, laat staan privacy-gerelateerde, is het testen van websites misschien een leuke manier om online wat geld bij te verdienen.

Je helpt bedrijven bij de usibility testing van hun website. Een sessie duurt 20 minuten en betaalt 10 dollar. Voorwaarde is dat je hun software installeert. Als je ingeschreven staat, krijg je vanzelf een mailtje wanneer er een klus beschikbaar is.

#16 Dropshipping

Geld verdienen met dropshipping.

Misschien ken je het concept wel uit Een werkweek van 4 uur van Tim Ferriss, of omdat je de Bol.com Masterclass weleens vanuit je ooghoek voorbij hebt zien komen tijdens het googelen naar manieren om met online ondernemen je geld te verdienen.

Dropshipping is misschien wel de allereenvoudigste manier om een online shop op te zetten. Je hebt namelijk geen magazijn en geen verzending. Sterker nog: in principe hoef je je eigen product nooit van dichtbij te zien.

Je doet marktonderzoek en kiest een product uit waarvan jij denkt dat daar markt voor is. Je meldt je aan als online seller bij een grote online keten als Amazon of bol.com. Jij regelt vervolgens de inkoop van je goederen en stuurt die op naar de keten waar jij dropshipper bent.

De marketing doe jij wel — jij zorgt er dus voor dat jouw product verkoopt. Wordt jouw product verkocht, regelt de webshop waar jij aangemeld bent de verzending. In ruil daarvoor betaal jij een commissie over de verkoopprijs aan Bol, Amazon of met wie je dan ook in zee gegaan bent. De rest van de opbrengst is voor jou.

#17 Online marketing

Als online ondernemer slash digital nomad ontkom je er toch niet aan: online marketing. Voor bijna alle manieren van online geld verdienen, is het belangrijk dat je in ieder geval de basis van online marketing snapt.

Je zult je producten, diensten, blog of wat je dan ook wereldkundig moeten maken, wil je er voldoende mee verdienen om een nieuwe laptop te kunnen kopen als die kapot is. En zonder laptop, geen online euro’s.

Ook kennis van online marketing kun je verkopen

Het mooie aan online marketing is, dat je alles wat je moet weten heel goed in de praktijk kunt leren. En dat je niet per se een diploma nodig hebt om opdrachtgevers binnen te halen: resultaten zijn altijd meetbaar, dus als jij van een klant een kans krijgt en jouw inspanningen zorgen voor meetbaar meer traffic naar zijn of haar website, heb je zo een mooie review voor op je website en een nieuwe klus.

Je moet allround genoeg zijn om te weten wat er allemaal te doen is, maar je kunt je specialiseren in heel veel verschillende kunstjes:

 • SEO Specialist
 • SEA Specialist
 • Content marketing
 • Pinterest Marketing
 • Instagram Marketing
 • E-mail Marketing
 • Facebook Marketing
 • Conversie Specialist

#18 Passieve manieren om online geld te verdienen

Sommige manieren van online geld verdienen, veranderen na eindeloos veel bloed, zweet, tintelingen in je vingers van het typen en een bochel in je rug van het achter je laptop zitten in een passief inkomen.

Dat is wat je wilt: wakker worden met geld dat binnen is gekomen terwijl je sliep. Omdat je eerder tijd geïnvesteerd hebt, in dingen die je later (en blijvend) geld opleveren.

Dit is bijvoorbeeld zo met inkomsten uit advertenties op een goedlopend blog. Inkomsten uit affiliate marketing. Inkomsten van online cursussen en ebooks. Dit zijn manieren van online geld verdienen, die in eerste instantie helemaal niks opleveren (en als je iets achteraf niet helemaal goed gedaan blijkt te hebben dat ook nooit gaan doen), maar later geld op blijven leveren terwijl jij er niks meer voor hoeft te doen.

En dat is natuurlijk uiteindelijk de ultieme vorm van vrijheid en wat ons betreft de beste manier van online geld verdienen.

Lees ook: Alles over het genereren van een passief inkomen (+23 ideeën)

Conclusie

Online geld verdienen geeft een hoop vrijheid. Je kunt werken waar je wilt en daardoor makkelijk werk en reizen combineren. Of gewoon vaker thuis zijn met je kinderen of lekker werken in je pyjama natuurlijk.

Er zijn een hele hoop manieren om online geld te verdienen. Van remote jobs tot freelance klussen tot het opbouwen van een passief inkomen. Er is altijd wel een manier van online geld verdienen die past bij de mate van ondernemerschap die bij jou past.

Leestips

Meer lezen? Onderstaande boeken zijn geschreven door mensen die succesvol online geld verdienen en daarmee een vrij leven kunnen leiden.

Een werkweek van vier uur

Een werkweek van vier uur is wel een beetje de bijbel van de digital nomads. Ferriss stelt een andere manier voor van kijken naar economische factoren als tijd en mobiliteit. Die moet je in je voordeel gebruiken. Ferriss omschrijft wat je moet doen om te bouwen aan een leven met veel vrijheid om te doen wat je wilt, weinig werkuren en genoeg geld.

Zijn vier stappen: definiëren, elimineren, automatiseren en dan: liberté! Zijn adviezen zijn uitermate praktisch en op iedere pagina valt er wel iets te grinniken (ook als je het boek voor de derde keer leest).

Online ondernemer Michel Pentermann van Gitaarles.nl gebruikte de methode van Ferriss niet alleen om van zijn hobby zijn werk te maken, maar gelooft zo in de methode dat hij er een e-cursus op bouwde waarin hij mensen leert hoe zij dit ook kunnen doen.

Handboek voor Wereldburgers

Esther Jacobs leeft al tien jaar als digital nomad. In het Handboek voor wereldburgers deelt zij wat ze daarvan leerde. Heel praktisch. Hoe je een verzekering regelt bijvoorbeeld en de inschrijving van je bedrijf, ook als de KvK die niet meer accepteert. Tegen welke regels van Het Systeem je aan gaat lopen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Het Handboek voor wereldburgers zit vol verhalen (zoals hoe Nederland Jacobs ongevraagd uit schreef omdat zij te weinig in haar eigen koophuis geweest was), praktische tips, websites en life hacks waar je als digital nomad absoluut van op de hoogte wilt zijn. Ook fijn: helemaal toegespitst op Nederland.

Work hard, travel harder

Moet je per se Koos Thuisloos zijn als je wilt leven als digital nomad? Als je het Suzanne van Duijn vraagt niet. Van Duijn heeft een huis en een vriend met een kantoorbaan: beiden kunnen niet mee als zij weer eens met haar laptop richting de zon vertrekt. Parttime digital nomad, zo noemt ze zichzelf.

Ooit werkte van Duijn in loondienst op een kantoor. Nu werkt ze als freelancer overal ter wereld. Work hard, travel harder is haar verhaal. Volgens Van Duijn zijn de remote mogelijkheden eindeloos. Ze werkte als freelance tekstschrijver, richtte SnappPR op een heeft sinds kort ook een eigen online PR-cursus, schreef een ebook over hoe je een cursus opzet via Instagram en lanceerde een Digital Nomad E-course. Voor mensen die niet willen kiezen tussen geld verdienen en de vrijheid om te reizen.

Lees ook: 10 boeken met verhalen en ideeën voor wie een vrij leven zoekt

Heb jij ervaring met online geld verdienen?

Wij zijn heel erg benieuwd! Of weet je nog een manier om online geld te verdienen die wij niet genoemd hebben? Of heb je een vraag, opmerking of feedback naar aanleiding van dit artikel?

Laat dan een comment achter! Wij lezen alles en reageren altijd. Vinden we wel zo gezellig.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van onze artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijgen wij een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Wij kopen voor dat geld vervolgens hosting voor onze website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over ons.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We kunnen je nog meer vertellen

Onze leukste content bewaren we voor mensen die zich inschrijven voor onze updates. Dat is misschien niet eerlijk. Maar dat is wel hoe het werkt.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, we gaan je niet spammen. We hebben wel iets beters te doen.
We mailen je max één keer week. Maar ga er niet op zitten wachten – waarschijnlijk is het minder.