Limit order vs market order – soorten orders

Stel je wilt gaan traden, je hebt je verdiept, hebt een strategie uitgekozen en je zit er helemaal klaar voor. Maar dan ben je ingelogd bij je broker en moet je kiezen op welke manier je je eerste order instelt. Market, limit, stop, stop limit. In dit artikel bespreek ik ze allemaal met natuurlijk aandacht voor het belangrijkste onderscheid: limit order vs market order.

In dit artikel:

Onafhankelijk van je broker, of dat je paper trade, moet je altijd kiezen voor een bepaald type order. En dit is zelfs relevant als je swing trade of lange termijn belegt. 

Market order

Een market order is de simpelste van allemaal en daarmee wellicht ook de gevaarlijkste. Op het moment dat je een market order plaatst, zeg je eigenlijk: “Ik wil die aandelen hebben, en wel nu, punt.” Ongeacht de prijs of prijsverandering. 

Natuurlijk, je weet ongeveer wat de huidige koers is, maar die verspringt steeds.

Vergelijk het met het kopen van een kaartje van je favoriete band voor een concert dat al uitverkocht is. Je stuurt iemand de straat (of het internet) op en geeft als enige boodschap: “Wat er ook gebeurt, ik moet die band zien, dus kom terug met een kaartje.” Je weet ongeveer wel dat dat kaartje voor rond de 50 euro wordt verhandeld, maar je weet niet precies wat de markt op dit moment doet en hoe die kan veranderen.

Theoretisch gezien kan de prijs van dat concertticket op straat ineens 100 euro worden en misschien vind je dat wel te veel. Ondanks dat jouw favoriete band de beste band ter wereld is. 

Je kunt voorkomen dat je met buikpijn dat concert staat te kijken voor die 100 euro en niet eens meer geld hebt voor een biertje erbij. Wil je dat voorkomen, dan komen we uit bij het onderscheid limit order vs market order. Daarover bij de limit order meer. 

Wanneer je gebruik je een market order dan wel?

Je kunt een market order wél gebruiken om een positie te sluiten. Als je ziet dat er iets met de prijs gebeurt wat voor jou een trigger is om uit je positie te gaan, dan werkt een market order vaak goed, omdat je order sowieso wordt gevuld.

Dit kan zijn als je ziet dat het aandeel (en de markt) ineens van richting verandert en je niet meer gelooft dat die beweging omdraait voordat je stop-loss wordt aangetikt. Je wil gewoon uit je positie.

Of andersom: het aandeel maakt ineens een push in de goeie richting en je wilt daarvan profiteren en je positie sluiten, ook dan kan een market order handig zijn. 

Maar voor beide situaties geldt: het kan handig zijn om je positie te sluiten.

Bijvoorbeeld, je hebt een ticket voor een concert van de beste band ter wereld voor over een uur, maar je hoort ineens dat je vrienden een kaartje over hebben voor een voetbalwedstrijd van de mooiste club ter wereld die ook over een uur begint. En je wilt naar de voetbal. Dan moet je dat concertkaartje zo snel mogelijk kwijt en je bent blij met alles wat je ervoor krijgt.

Dus: als jij een concertkaartje wil kopen, doe je dat niet met een market order, maar als je dat kaartje nu wil verkopen, dan gebruik je een market order. Market order is dus voor verkopen.

Limit order vs. Market order
Het order entry scherm van mijn broker Tradenet laat duidelijk de soorten orders zien.

Limit order

Bij een limit order zeg je dat je een aandeel wilt kopen, maar niet tegen iedere prijs. Je geeft een limiet aan. Dus als een aandeel nu een marktprijs heeft van rond de $16,80, kun je besluiten dat je in wilt stappen, maar niet als de prijs boven de $16,88 komt bijvoorbeeld.

Hiermee bescherm je jezelf tegen snelle prijsstijgingen en dat je het aandeel koopt tegen een te hoge prijs. Het kan namelijk nadelig zijn om tegen te hoge prijs te kopen om twee redenen:

 • Je denkt dat het aandeel maar ruimte heeft tot een bepaald niveau en dus wordt je winst lager.
 • Je zet je stop-loss (lees hier meer over stop-loss en risk units) op een bepaald niveau en als je je aandelen voor een hogere prijs hebt gekocht, is je verlies groter dan het risico dat je per trade wil lopen.

Hoewel het niet vaak gebeurt, kunnen aandelen wel eens een heel korte piek maken en dan kan het zijn dat je echt veel te veel betaalt voor je aandeel. Ook voor swing traders is dit gevaarlijk (hoewel een paar cent voor swing taders minder uitmaakt dan voor day traders, omdat zij anticiperen op grotere prijsveranderingen en dus is een paar cent relatief minder), omdat zo’n piek zomaar een hele risk unit kan zijn.

Zelfs voor lange termijn beleggers is het fijn om niet in zo’n piek te kopen, dus is ook aan hen het advies altijd een limit order te gebruiken in plaats van een market order.

Typisch gebruik ik een limit van zo’n 4 cent. Dat wil zeggen dat ik die marge acceptabel vind. Dus als de prijs nu rond de $16,80 ligt en ik geef een limit order om te kopen (om long te gaan), dan ben ik bereid $16,84 te betalen. Als er nu niemand zijn aandelen wil verkopen voor die prijs, dan koop ik geen aandelen en wordt mijn kooporder niet gevuld. Dat betekent dat de trade voorbijgaat. Dan neem ik hem niet. En dat is prima.

Bij het concertkaartje voor de beste band ter wereld kun je een limit order instellen van bijvoorbeeld 80 euro. Je wil het kaartje nu meteen hebben, maar niet voor meer dan 80 euro. Zo weet je zeker dat je geen 81 euro of meer uitgeeft en dat je toch niet stiekem spijt krijgt van je aankoop. En dat je nog een biertje kunt kopen. Je hebt jezelf zo dus beschermd voor een aankoop van 100 euro en het kijken van het concert met buikpijn.

Bij zowel een market order als een limit order, wil je dat de aankoop direct wordt uitgevoerd. Een limit order is eigenlijk een market limit order.

Gebruik je dan nooit een market order voor het openen van een positie?

Nee. Tenminste, er zijn vast mensen die het doen, maar ik zou niet weten waarom. Zelfs als je heel snel wil traden en gebruik wil maken van een kleine schommelingen in de prijs, kun je altijd een limit order gebruiken (waarbij je de limiet van je limit order natuurlijk wel kunt vergroten). 

Ik zeg dan ook liever limit order > market order in plaats van limit order vs market order.

Stop order

Een stop order is een opdracht voor het kopen (of verkopen) van aandelen als de prijs op een bepaald niveau komt. 

Dus stel je strategie is zo dat je besluit in te stappen als de prijs van een aandeel een bepaald prijsniveau breekt (verreweg de meeste strategieën werken zo). Met een stop order kun je instellen dat je dan wil instappen. Dus bijvoorbeeld de prijs is nu $11,93 en je wil instappen als de prijs op $12,01 komt. 

Op het moment dat dat gebeurt stap je dus in. Maar: dat doe je tegen elke prijs. Dus stel dat er ineens een grote piek komt en dat het level van $12,01 wordt aangetikt, maar die piek nog veel hoger is, dan kan het zomaar zijn dat je je aandelen voor een bedrag aankoopt dat veel hoger is dan die $12,01.

Dus misschien raad je het al: veiliger is een stop limit order. Daarover zometeen meer.

Een beter moment om een stop order te gebruiken is voor je stop-loss. Als jouw trade niet de goeie richting op gaat en je je verlies wil beperken, wil je op een vooraf bepaald niveau uit de trade. Je wilt er dan sowieso uit, ook al is de prijs iets lager dan je stop-loss, want wellicht daalt het aandeel alleen nog maar verder de komende tijd.

Een stop order is vergelijkbaar met een market order in de zin dat er geen limit aan zit. Voor het openen van een positie is het dan ook geen handige order.

Stop limit order

Een stop limit order is vergelijkbaar met een limit order in de zin dat je je aankoop beschermt tegen te grote schommelingen en je je aandelen dus niet duurder koopt dan jij acceptabel vindt.

In het voorbeeld hierboven waarbij de prijs $11,93 is en je besluit in te stappen als de prijs boven de $12,01 komt, kun je een limiet instellen van bijvoorbeeld $12,05 zodat je je aandelen niet te duur koopt.

Oké, dus limit order vs. market order, wat moet ik nu gebruiken en wanneer? En stop order vs market order?

Samengevat

Om een positie te openen kies je voor een stop limit order.

Voor je stop-loss gebruik je een stop order.

Om je winst te nemen gebruik je een market order of stop order.

Een voorbeeldje

De prijs van een aandeel is nu ongeveer $33,64 en op basis van je technische analyse besluit je dat als het niveau van $33,73 gebroken wordt, je in wilt stappen. Dus je wilt er in bij $33,74 en je hebt ook gezien dat als de trade niet de goeie kant op gaat dat je er op $33,53 uit wilt. 

Je hebt dus een stop-loss van 21 cent.

Dan zet je voor de aankoop een stop limit order op $33,74 met een limit van bijvoorbeeld 3 cent. Dan betekent dat als het aandeel op $33,74 komt, jij instapt, maar je zult nooit meer betalen dan $33,77. Als het niet mogelijk is om aandelen voor $33,77 of minder te krijgen, dan wordt jouw order niet gevuld.

Als je order wel gevuld wordt, dan zet je een stop order op $33,53 wat betekent dat als de prijs op dat niveau komt, je hoe dan ook tegen welke prijs dan ook uitstapt. Je wil dat die order tegen elke prijs (zelfs een slechte) gevuld wordt, want het zou zo kunnen zijn dat het aandeel de komende tijd alleen maar verder daalt en daarmee dus jouw verlies oploopt.

Als het aandeel de goede kant op gaat, dan kun je je positie positief sluiten door middel van een market order of een stop order. Die laatste gebruik je bijvoorbeeld als je denkt dat het aandeel moeite gaat hebben door een bepaald niveau te breken (omdat er resistance is) en dat dus je target is. Of je verplaatst je stop-loss naar een nieuw level, maar dat doe je ook met een stop order.

Trailing

Dan is er nog één soort order over die eigenlijk weinig besproken wordt, maar voor de gevorderde trader wel handig kan zijn: de trailing stop. 

Stel dat je trade al behoorlijk goed gaat en je verwacht dat de trend doorzet en je weet niet zo goed waar het gaat stoppen. Want je dan kunt doen, is trailen: je verplaatst je stop-loss steeds een stukje omhoog, als het aandeel ook stijgt – bijvoorbeeld 5 cent onder iedere nieuwe high

Veel broker software heeft deze optie in centen en soms ook in percentages. Zelf gebruik ik deze functie maar heel zelden – maar vaker dan nooit.

Voordat je gaat traden

Traden is een mooi vak, maar zeker niet zonder financiële risico’s. Het is goed om een plan te hebben en het traden serieus te nemen. Een goeie eerste stap kan zijn om een cursus te doen. Ik deed er een aantal en ik heb er drie voor je op een rij gezet en gereviewed.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

5 reacties op “Limit order vs market order – soorten orders”

  1. Hoi David,

   dat ligt een beetje aan je broker. Bij veel brokers kun je alleen traden als de beurs open is (en ik zou dat voor daytraden ook aanraden: alleen traden als de beurs open is) en dan kun je inderdaad al je order klaarzetten. Dan is het inderdaad heel belangrijk belangrijk dat je een limit order kiest, omdat de markt nog alle kanten op kan voor opening.

   Hopelijk beantwoordt dit je vraag.

   Groeten, Tim

 1. Hallo Tim,
  Voordat ik deze blog las dacht ik dat ik het begreep:
  – Voor het instappen (zowel bij Long als bij Short) gebruik maken van een Market Order (niet aanbevolen) of een (Market) Limit Order.
  – Voor het uitstappen (zowel bij Long als bij Short) gebruik maken van Stop Order (niet aanbevolen) of een Stop Limit Order.

  In je blog geef je een aantal dingen aan:

  1. Market order:
  Te gebruiken voor het plaatsen van een order zonder grens (niet aanbevolen). Hierbij lees ik „in positie gaan”.

  2. Limit Order:
  Te gebruiken voor het plaatsen van een order met grens (wel aanbevolen). Hierbij lees ik „in positie gaan”.

  3. Stop Order:
  Te gebruiken om in een positie te stappen. Hierbij lees ik „in positie gaan”.

  4. Stop limit order:
  Te gebruiken bij aankoop en vergelijkbaar met limit order. Hierbij lees ik „in positie gaan”.

  5. Samenvatting:
  – Om een positie te openen kies je voor een stop limit order.
  – Voor je stop-loss gebruik je een stop order.
  – Om je winst te nemen gebruik je een market order of stop order.

  6. Voorbeeld:
  Ik denk dat je hier voor Long gaat met een actuele prijs op $33.64, een entry op $33.74 middels een Stop Limit Order en een Stop Order voor een Stop Los op $33.53 of een Market Order als je er eerder uit wilt.

  Wat is dan het verschil tussen een Market Order en een Stop Order en het verschil tussen een Market Limit Order en een Stop Limit Order en in welk geval pas je welke toe? Of is dat afhankelijk of je Long of Short gaat?
  Je ziet wel dat ik nog niet aan een broker toe ben 😉.

  Groet, Bob

  1. Hey Bob,

   goeie vragen allemaal. Ik ga ze stapsgewijs beantwoorden en ik hoop dat dat duidelijkheid verschaft.
   Voordat je deze blog las:
   – Instappen: helemaal gelijk, klopt!
   – Uitstappen: klopt gedeeltelijk. Dit zijn stops

   1. Klopt in positie gaat voor de huidige prijs onafhankelijk van wat er gebeurt qua richting.
   2. Klopt ook. Je gaat nu in positie, maar wel met een grens.
   3. Klopt.
   4. Klopt. Deze gebruik ik om in een positie te gaan. Ik bereid mijn trades immers voor en ga er in op het moment dat het aandeel een bepaalde prijs bereikt (als het aandeel een bepaalde richting op gaat). Vandaar de ‘stop’. De limit wil zeggen niet tegen iedere prijs en dus biedt dat bescherming.
   5. – Klopt.
   – Klopt.
   – Klopt.
   6. Klopt.

   Het verschil tussen market en stop zit hem niet in long of short, dat maakt geen verschil. Bij market vindt de transactie direct plaats tegen de huidige prijs. Een stop gebruik je om te zeggen dat je in of uit een positie wil zodra het aandeel bepaalde prijs aan tikt.

   Dus als de actuele prijs $ 33.64 is, dan ga je er bij een market order direct in en betaal je $33.64 (ongeveer). Bij een stop (limit) order zeg je: ik wil er graag in als het aandeel de $33.74 aantikt. Je betaalt dan $33.74.

   Verheldert dit?

   Groet, Tim

   1. Bedankt Tim voor de verhelderende uitleg. Vooral de een-na-laatste alinea maakt een en ander goed duidelijk voor mij. Op naar het papertraden.
    Groet, Bob

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.