Leestips: 10 boeken met verhalen en ideeën voor wie een vrij leven zoekt

Vrij leven betekent voor iedereen iets anders. Maar het begint altijd met anders denken. Want als je steeds dezelfde gedachten afloopt, kom je altijd op dezelfde plek uit. En waarschijnlijk wil je ‘iets anders’. Anders was je hier niet. Dus...leesvoer! Deze mensen kozen ervoor om dingen ‘anders’ te doen. Wie weet op welke nieuwe gedachten hun verhalen jou nog brengen.

In dit artikel:

1. Een werkweek van vier uur

Een werkweek van 4 uur is de bijbel van digital nomads, locatie-onafhankelijke ondernemers en online hosselaars. Tim Ferriss draait de boel om:

Niet: welke leefstijl kan ik hebben naast mijn baan?
Maar: welke baan kan ik hebben naast mijn leefstijl?

Niet: hoe lang moet ik met mijn huidige inkomen werken om mijn leefstijl te betalen?
Maar: hoe zorg ik ervoor dat ik genoeg geld verdien om mijn leefstijl te betalen?

Een werkweek van vier uur staat vol met verrassende ideeën, maar ook met praktische tips en slimme hacks. Ferriss’ boek was mijn eerste kennismaking met het concept affiliate marketing en andere manieren van online geld verdienen. En de eerste keer dat ik hoorde van zoiets als een passief inkomen. Ik lees regelmatig stukjes terug. Omdat het me steeds weer aan het lachen maakt, maar ook omdat ik er steeds weer iets nieuws in ontdek.

2. Handboek voor wereldburgers

Esther Jacobs reist al jarenlang de wereld over en was daarmee een van de eerste Nederlandse digital nomads. In het Handboek voor wereldburgers deelt ze haar ervaringen en tips, met bijzondere aandacht voor de bureaucratische uitdagingen waar je tegenaan kunt lopen als je buiten de gebaande paden wandelt. 

Zo schreef de Nederlandse overheid Jacobs ooit ongevraagd uit, omdat ze niet vaak genoeg in Nederland geweest was dat jaar. Dat ene vinkje in het systeem betekende ook meteen het einde van haar ziektekostenverzekering en van haar bedrijf. En dus van haar mogelijkheden om facturen te sturen naar klanten. 

Met grenzeloze vindingrijkheid past Jacobs overal een mouw aan. Haar handboek is praktisch, inspirerend en volledig toegespitst op de Nederlandse situatie.

Wij lopen ook wel eens tegen dingen aan die onhandig zijn. Of juist grappig.

3. Work hard, travel harder

Moet je per se Koos Thuisloos zijn als je wilt leven als digital nomad? Als je het Suzanne van Duijn vraagt niet. Van Duijn heeft een huis en een vriend met een kantoorbaan: beiden kunnen niet mee als zij weer eens met haar laptop richting de zon vertrekt. Parttime digital nomad, zo noemt ze zichzelf.

Ooit werkte van Duijn in loondienst op een kantoor. Nu werkt ze als freelancer overal ter wereld. Work hard, travel harder is haar verhaal. Volgens Van Duijn zijn de remote mogelijkheden eindeloos. Ze werkte als freelance tekstschrijver, richtte haar eigen PR-bureau, schreef een ebook over hoe je een cursus opzet via Instagram en lanceerde een Digital Nomad E-course. Voor mensen die niet willen kiezen tussen geld verdienen en de vrijheid om te reizen.

Digital Nomad E-course van Parttime Digital Nomad Suzanne van Duijn

4. Digitaal minimalisme

Voel jij je wel eens gegijzeld door de techniek die je leven juist makkelijker zou moeten maken? Je bent de enige niet. In Digitaal minimalisme legt Cal Newport, schrijver van productiviteits-bestseller Diep werk, uit wat al die appjes, bliepjes en notificaties de hele dag met je doen. En hoe je je vrij maakt van al die digitale ruis.

Daarvoor hoef je heus niet álles af te zweren. Digitaal minimalisme betekent: bewust je doel bepalen en dan heel overwogen kiezen welke app of tool jou helpt om dat doel te bereiken. De rest is ruis, wat betekent dat de rest weg moet. Ook als je dan een klein stukje comfort inlevert en ook als je dan niet meer mee kunt doen aan de nieuwste trends. Je krijgt er meer offline quality time met jezelf, je dierbaren en (jawel) voormalige en toekomstige hobby’s voor terug.

5. Your Money or Your Life

Your Money or Your Life is een absolute klassieker in de FIRE-beweging. In het Nederlands: de beweging van mensen die streven naar financiële onafhankelijkheid. Schrijfster Vicky Robin geeft je een stappenplan om je relatie met geld radicaal te veranderen, zodat je onderaan de streep meer geld overhoudt, zónder dat je het gevoel hebt dat je iedere euro om moet draaien. 

Dit boek helpt je onder andere om uit te rekenen wat jouw echte uurloon is en stelt kritische vragen over hoe jij nu, op dit moment, omgaat met geld. Waar dat vandaan komt én hoe je dat in jouw voordeel kunt veranderen.

Vol praktische tips, over hoe je op een leuke manier je uitgaven kunt minimaliseren, zonder in te leveren op levensplezier. Zo schrijft ze over mensen die housesitten om hun woonlasten te drukken, goedkoop op vakantie te gaan of hun eigen huis te verhuren. En nu housesitten wij zelf ook!

housesitten op Mallorca
Housesitten op Mallorca <3

6. De vier inzichten

De vier inzichten gaat – wat mij betreft – over de mooiste kant van vrijheid: een leven vrij van oordelen. Van anderen én van jezelf. De ruimte die je in je hoofd maakt door minder te oordelen, kun je opvullen met compassie, begrip en beter communiceren.

Klinkt misschien een beetje zweverig, maar sinds ik dit boek een jaar of tien geleden onder mijn neus kreeg (jawel, het allereerste boek over persoonlijke ontwikkeling dat ik ooit las) schrijf ik de vier punten nog steeds wel eens onder elkaar:

  1. Wees onberispelijk in je woorden.  
  2. Ga niet uit van veronderstellingen. 
  3. Vat niets persoonlijk op.
  4. Doe altijd je best.

De oude Tolteken waren ervan overtuigd dat deze vier leefregels het recept voor een vrij leven vormen. Ik denk dat ze zomaar gelijk zouden kunnen hebben.

7. Weg ermee

Natuurlijk heb je een extra kamer in je huis nodig, want anders kun je je ski’s nergens opslaan. En elke keer ski’s huren is hartstikke duur. Toch?

Dennis Storm is de eerste persoon die ik de huizenprijs per vierkante meter heb zien afzetten tegen de huurprijs van een leven lang ski’s huren. Koop een klein huis, zonder opslagruimte. Is zijn devies. Dan houd je heus genoeg geld over om ieder jaar ski’s te huren. Maak jezelf sowieso maar vrij van al die spullen die je huis en je hoofd vertroebelen. Vergeet Marie Kondo: in Weg ermee geeft Dennis Storm je een nieuwe kijk op spullen.

“The things you own, end up owning you”

Uit: Fight club

ALT
Van fulltime reizen leer je vanzelf met weinig spullen leven. Alleen kan Tim niet zonder zijn vijzel…

8. Het leven is te kort om op kantoor te zitten

Alles opgeven om naar het Spaanse platteland te vertrekken? Ja, dat kan natuurlijk niet! Want je hebt een carrière. Of een kind. Of een kat. Of een partner. Of je wilt juist eerst een partner vinden. Of je kunt geen Spaans. Of je hebt geen idee hoe je je op het platteland moet redden. Precies daarover gaat Het leven is te kort om op kantoor te zitten.

Lonneke Lodder had namelijk ook altijd wel een excuus. Totdat ze ineens besloot dat ze helemaal klaar was met haar eigen excuses. En toen was daar ineens dat huis op het Spaanse platteland. Behalve dat het niet ‘ineens’ ging. Zo stond Lodder eerst urenlang als vrijwilliger ezelpoep te scheppen, sneuvelde ze met een ontstoken pees op de Santiago de Compostela en kon ze toen ze eindelijk dat huis had de eerste maanden alleen brandhout voor de kachel verzamelen als de buurman langs wilde komen om de kettingzaag aan te zwengelen.

In het leven is te kort om op kantoor te zitten werkt Lonneke Lodder op weg naar een vrij leven in het Ezelparadijs.
Soms moet je voor een vrij leven eerst een hoop ezelpoep scheppen

In Het leven is te kort om op kantoor te zitten vertelt Lodder haar verhaal en rekent ze af met excuses. Ze laat ook elf anderen aan het woord, die allemaal een andere bestemming kozen en daar via allerlei omzwervingen stuk voor stuk aankwamen.

9. My country is the world

My country is the world (the adventures of a world citizen) is geen zelfhulpboek en je hoeft ook geen enkele praktische tip te verwachten. Toch is dit boek van alle boeken op het lijstje misschien wel het meest geestverruimende boek dat ik ooit gelezen heb. 

Aan het eind van tweede wereldoorlog, is acteur Garry Davis helemaal klaar met natiestaten. Hij doet afstand van zijn paspoort, omdat hij weigert om een stukje papier te laten bepalen wie hij is en waar hij wel en niet naartoe mag. Uiteindelijk reist hij vrijwel de hele wereld over met het door hem in het leven geroepen World Passport. In sommige landen ontmoet hij het staatshoofd, in andere belandt hij in de gevangenis.

My country is the world is het bewonderenswaardige verhaal van een man die bereid is heel ver te gaan om aan te kaarten wat er naar zijn mening gek is aan het systeem dat de meeste andere niet eens bevragen.

10. Bullshit Jobs

“Over zinloos werk, waarom het toeneemt en hoe we het kunnen bestrijden.”

Bullshit jobs is een uitwijding in boekvorm van het essay On the Phenomenon of Bullshit Jobs: A Work Rant van antropoloog David Graeber dat in 2013 een hoop stof op deed waaien. Graeber is namelijk van mening dat een groot deel van onze banen onzin zijn. Vind jij je baan onzin? Dan is hij dat waarschijnlijk ook. Aldus Graeber.

In zijn boek neemt hij je mee in de geschiedenis van betaald werk. Hij betoogt hoe ons kapitalistische systeem, gedreven door productie, gek genoeg banen in het leven lijkt te roepen die meer weg hebben van bezigheidstherapie dan van produceren. De passage die bij mij het meest in blijven hangen, is die waarin Graeber stelt dat we door de verhoudingen die we hebben in loondienst, eigenlijk nooit tot echte volwassenheid komen.

En is het eigenlijk wel zo vanzelfsprekend dat je minder verdient als je dezelfde functie uitoefent bij een NGO dan wanneer je een contract tekent bij een commerciële partij? En waarom verdient een hoogopgeleide met een kekke LinkedIn-tagline eigenlijk meer dan een vuilnisman?

Of je het nou helemaal met hem eens bent of niet, in Bullshit jobs zet Graeber je ongetwijfeld heel hard aan het denken over allerlei aannames die je had over werk.

Welk boek gaf jou een duwtje richting een vrijer leven?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.