Hoe ik een maand winstgevend was met daytraden zónder geld te verdienen

In dit artikel leg ik uit dat daytraden sowieso geld kost, ook als je winstgevend tradet. En ik laat je met een rekenvoorbeeld zien waar ik afgelopen maand (na vier maanden studeren en traden met kleine bedragen) op uitkwam: wél winstgevend met traden, toch verlies. Want ook dat kan gebeuren Niet sexy. Wel waar.

In dit artikel:

Natuurlijk heb jij al die waarschuwingen van met-daytraden-kun-je-veel-geld-verliezen niet nodig. Jij gaat eerst een cursus doen om het vak te leren. Aan de slag met een bewezen strategie die geschikt is voor beginners. Jezelf beschermen tegen grote verliezen. En natuurlijk: beginnen met hele kleine risk units en pas als je daarmee succesvol bent langzaam opbouwen. 

Maar heb je je ook gerealiseerd dat los van winst of verlies, traden altijd geld kost? Oók als je ‘winstgevend’ tradet?

De vaste kosten van een daytrader

Bij daytraden komen vaste kosten kijken. Die kosten vallen nagenoeg weg op het moment dat je met grote risk units tradet en dus grote winsten pakt. Maar in het begin kunnen die kosten best een beetje pijn doen.

Dat hoeft overigens niet erg te zijn: beginnen met daytraden is als een eigen onderneming opzetten. En bij ondernemen horen altijd investeringen. Maar het is wel goed om je bewust te zijn van die kosten die je altijd zult hebben. Of je nou wint, of verliest. 

Zo heb je om te traden minimaal twee abonnementen nodig. Je internet reken ik niet mee, want dat heb je al. Of niet?

Het kan dat je voor een 2-in-1-optie kiest en deze twee abonnementen bij dezelfde partij afsluit:

  1. Een abonnement bij een broker
  2. Grafieken-software

1- Een abonnement bij een broker

Om te kunnen traden, heb je een broker nodig. En een broker wil niet uit liefdadigheid jouw broker zijn. Hij wil jouw broker zijn, omdat jij hem daar geld voor betaalt. Per trade (daar kom ik op terug bij de variabele kosten), maar ook vast. En soms deelt hij ook mee in een deel van je winst.

Kosten van een broker per maand

De maandelijkse kosten verschillen (net als de variabele kosten per trade) enigszins per broker. Ik neem mijn eigen broker Tradenet als uitgangspunt.

Bij Tradenet betaal ik $15,10 per maand voor de data. Dat is geen optie, maar een must om Tradenet te kunnen gebruiken. Want de orders die je plaatst worden uitgevoerd op basis van de actuele prijzen (de data dus).

Daarnaast zijn die data ook nog eens nuttig. Als je net begint met traden, heb je die data nodig om de spread te kunnen zien. Als je wat meer ervaring hebt, kun je er ook in lezen welke kant een aandeel waarschijnlijk opgaat (Level II data).

Tradenet is een populaire broker voor mensen buiten de VS die willen traden op de US Stock Market. Bij Tradenet kun je ook terecht met een kleine inleg. Zo ben ik begonnen met 500 USD. Daarvoor kan ik traden tot 14.000 USD (zonder meer te riskeren dan mijn inleg!).

Als je je via onze partnerlink aanmeldt bij Tradenet, kun jij datzelfde pakket kopen met een fikse korting: namelijk voor 399 USD. En voor wie via ons afsluit, hebben wij (naast de korting) ook nog een leuke bonus…je leest er meer over in het uitgebreide artikel dat ik schreef over mijn ervaring met Tradenet.

2 – Grafieken-software

Soms zijn je broker en je grafieken-software één pakket. Ik heb ze los van elkaar. Mijn broker is zoals gezegd Tradenet, software gebruik ik van TC2000

Ik gebruik TC2000 omdat ik het ontzettend fijn vind werken, maar – eerlijk is eerlijk – ook omdat ik in het begin een aantal adviezen vrij één op één overgenomen heb uit de Day Trading Masterclass van Kevin Timmer. Soms kun je beter varen op de expertise van mensen die al veel meer ervaring hebben dan proberen om zelf een mening te vormen over dingen waar je (nog!) geen verstand van hebt.

Kosten grafieken-software per maand

Voor TC2000 betaal ik maandelijks $29,99 om de software te kunnen gebruiken en nog eens $14,99 om de juiste data (US Stock Market Data) op mijn scherm te krijgen. Dat is dus alles bij elkaar al zo’n $45. In mijn huidige situatie (september 2020) komt dat neer op ongeveer twee risk units. Die moet ik per maand dus sowieso al winnen om mijn software en mijn data ‘eruit’ te traden.

Benieuwd of deze grafiekensoftware iets voor jou is?

In dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaring met TC2000.

Mijn vaste kosten per maand

Dus, in totaal zijn mijn vaste maandkosten:

  • $29,99 voor TC2000 software
  • $14,99 voor TC2000 stock market data
  • $15,10 voor Tradenet Level II data

Totaal: $60,08. 
Op het moment van schrijven (september 2020) staat dat voor mij gelijk aan 3 risk units. 

Dus, stel ik trade over een periode winstgevend met onderaan de streep 3 Risk Units, dan heb ik het goed gedaan, maar niks verdiend.

De variabele kosten van een daytrader

Iedere broker rekent geld voor iedere trade die je doet. Dit is een heel klein bedrag per aandeel. Alleen: je koopt niet maar één aandeel per trade. Hoeveel aandelen je koopt, is afhankelijk van je Risk Unit en je stop-loss. Typisch koop ik tussen de 15 en 400 aandelen per trade.

Daarnaast hanteren brokers ook een minimumprijs per trade. Bij Tradenet zijn de kosten als volgt:

  • $0,006 per aandeel met een minimum van $1,50. 
  • Dit geldt voor kopen én verkopen. Een roundtrip kost je dus minimaal $3.

Deze kostenopbouw betekent dus $3 per trade, voor alle trades van 250 of minder aandelen. 90% van mijn trades zijn 250 of minder aandelen. Voor de overige 10% van mijn trades betaal ik tussen de $3 en $5.

Ik trade nu zo’n vier maanden. Eerst riskeerde ik $10 per trade, inmiddels trade ik met risk units van $20. In dit artikel lees je waarom het zo belangrijk is om de hoogte van je risk units langzaam op te bouwen. Oók als je meer geld te besteden hebt dan – ik noem maar eens iemand –  ik.

De hoogte van je risk units kun je dus zelf bepalen. En dat is top. Maar op het moment dat je risk units nog klein zijn, hakken de kosten per trade er natuurlijk wel nog veel harder in (#vertelmijwat).

Rekenvoorbeeld: mijn kosten en opbrengsten van augustus

Als ik kijk naar de maand augustus, heb ik drie van de vier weken winst gemaakt met traden, maar kom ik maar één week onderaan de streep positief uit.

Week 32Week 33Week 34Week 35
Aantal trades710912
Bruto resultaat$ 30– $ 54$ 92$ 13
Variabele kosten– $ 21– $ 30– $ 27– $ 36
Vaste kosten– $ 15– $ 15– $ 15– $ 15
Netto resultaat– $6– $ 99$ 50– $ 38

Dat komt doordat mijn risk units nog heel klein zijn.

Bereken hoe veel risk units je moet winnen om quitte te spelen

Op dit moment doe ik gemiddeld 3 trades per dag. Ik heb 20 werkdagen per maand, wat neerkomt op zo’n 60 trades. Als we uitgaan van het gunstigste geval van $3 per trade, dan zitten we al op $180 aan kosten. Of, op dit moment voor mij: 9 Risk Units.

  • Vaste kosten: $60
  • Variabele kosten: $180
  • Totaal: $240 per maand.

Dat betekent dat ik met risk units van $20 dus zo’n 12 risk units per maand moet winnen om quitte te spelen.

Zorg dat je deze berekening voor jezelf helder hebt, zodat je een realistisch beeld hebt hoe veel risk units je moet winnen voor je meer inkomsten dan uitgaven hebt.

Conclusie

Het eerlijke verhaal over de kosten: daytraden kost altijd geld. Oók als je wint. Handel je met kleine risk units, betekent dat dat je ook geld kunt verliezen als je trades wint.

Niet dat je je nou moet laten afschrikken. Want soms hoort investeren er gewoon bij en als je het daytraden onder de knie krijgt en je met hogere risk units gaat traden, kunnen je winsten ook behoorlijk oplopen. Maar de eerste barrière die je moet nemen, is meer winst maken dan dat je kosten hebt.

Voor niks gaat de zon op en al dat soort dingen! 

Dus hard studeren, veel oefenen en vergeet vooral niet om je risico’s te managen en je verliezen te beperken.

SUCCES!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.