Als je bent wat je doet: wie wil jij dan zijn?

Soms heb je zo’n boek dat onder je huid gaat zitten. Omdat het je aan het denken zet. Of omdat je heel erg gelooft dat het waar is. Dat had ik met 'Who are you, really' van persoonlijkheidspsycholoog Brian Little. Hij claimt dat wat je dóet, bepaalt wie je bent. En niet een vastomlijnd karakter.

In dit artikel:

Misschien beschouw je jezelf als extravert, of juist als introvert. Ken je jezelf als een persoon die openstaat voor nieuwe ervaringen, of als een persoon die liever gaat voor veilig en vertrouwd. Een stuk van wie je bent komt voort uit je genetisch materiaal. En natuurlijk: je opvoeding. Die heeft jou ook gemaakt tot wie je bent. Maar uiteindelijk zijn het je persoonlijke projecten die jou echt jóu maken.

Wie je bent, is niet vastomlijnd

Wat is het dat van jou een uniek individu maakt? Wat maakt jou anders dan alle andere mensen? Wat maakt nou wie jij écht bent? Is het nurture, of is het nature? Als je het persoonlijkheidspsycholoog Brian Little vraagt, is het nurture noch nature. Little doet al jaren onderzoek naar de psychologie van persoonlijkheid en praat het liefst over persoonlijkheid is termen van persoonlijke projecten. En niet in termen van vastomlijnde karaktereigenschappen.

In Who are you, really? schrijft hij: 

“I want to convince you that you are also shaped by the personal projects that draw from both your biology and your culture and can, as we will see, transform both.”


Ofwel: natuurlijk hebben je genetisch materiaal en je culturele vorming effect op welke persoonlijke projecten je oppakt. Maar die persoonlijke projecten zelf zijn uiteindelijk veel bepalender voor wie jij bent. Ze zijn vormend. En schaven zelfs aan die eigenschappen waarvan jij misschien wel denkt dat ze ‘nou eenmaal bij jou horen’. 

Het grote voordeel van deze benadering? Je hebt zelf veel meer controle over hoe het met je gaat en wat je bereikt in je leven. De mogelijkheid tot verandering ligt bij jou. 

Who are you really van Brian Little

Wat zijn persoonlijke projecten?

Persoonlijke projecten kunnen van alles zijn. Maar als je het leven van mensen bekijkt, zijn ze vrijwel altijd in te delen in één van deze categorieën:

 • Werk
  Dit jaar wil ik promotie maken naar een leidinggevende functie.
  Ik ga een eigen bedrijf opzetten. 

 • Interpersoonlijk
  Ik ga meer tijd doorbrengen met mijn kinderen.
  Ik wil een betere partner zijn.


 • Huishoudelijk
  Ik ga vanaf nu echt één keer per week de badkamer schoonmaken.
  Ik ga vanaf nu mijn troep meteen achter me opruimen.

 • Gezondheid/lichaam
  Ik wil twee keer per week sporten
  Ik ga doordeweeks elke avond een verse maaltijd koken met veel groenten.


 • Intrapersoonlijk
  Ik wil minder snel boos worden.
  Ik wil makkelijker contact leggen met anderen.

Meer dan voldoende gebieden om persoonlijke projecten te ontplooien dus.

Lees ook: Deze 7 succesfactoren bepalen of jouw persoonlijke projecten slagen

Persoonlijke projecten vormen je persoonlijkheid

“Je moet gewoon jezelf zijn.”

We praten vaak over ‘jezelf zijn’ alsof dat een onveranderlijk gegeven is. Er is één zelf en die zelf kun je ook maar het beste laten bepalen wat je doet. 

Maar juist waar het gaat om persoonlijke projecten, zijn we bereid om karaktereigenschappen tot het uiterste op te rekken en biologisch en cultureel opgelegde beperkingen te overstijgen. 

 • Je bent van nature superverlegen, maar ketent jezelf toch vast aan het hoofdkantoor van Shell omdat je vindt dat íemand het moet doen.

 • Je bent van nature niet sportief, maar vindt je gezondheid belangrijk en gaat daarom twee keer in de week naar de sportschool.

 • Je bent van jezelf niet zo sociaal, maar je partner is dol op feestjes en vindt het fijn als jij soms meegaat. Jij ziet je partner graag gelukkig, dus geeft soms een boekje-op-de-bank-avond op voor een feestje.

Dat is waarom volgens Little, wie je bent niet bepaalt wat je doet. Hij zegt dat het precies andersom is: wat je doet, bepaalt wie je bent.

Wie ben jij

Persoonlijke projecten zijn krachtiger dan eigenschappen

Natuurlijk bepalen je karaktereigenschappen en hoe je opgevoed bent welke persoonlijke projecten je oppakt. En blijven die eigenschappen en opvoeding effect invloed uitoefenen op wie jij bent als persoon. 

Maar die invloed is niet rechtstreeks. Die invloed is alleen indirect. Namelijk via je persoonlijke projecten.

En die persoonlijk projecten bepalen hoe jij je voelt over jezelf en over waar je nu staat in je leven. 

“When it comes to wellbeing, projects can trump traits.”

Want je kunt nog zo’n prachtig genetisch pakket hebben. Of van huis uit alles meegekregen hebben wat je nodig hebt om een supersuccesvol leven te leiden. Uiteindelijk zijn het de activiteiten die we oppakken, de dingen die we zelf ondernemen, die maken dat we het gevoel hebben dat het wel, of juist niet goed met ons gaat.

Wat je denkt dat je doet is belangrijker dan wat je doet 

Wat is het verschil tussen knipogen en knipperen?
De intentie.
De fysieke beweging is hetzelfde. 

Als jij ergens in de club op de dansvloer je moves laat zien en je ziet er voor anderen uit als een gesneuvelde tor die op z’n rug met z’n pootjes in de lucht ligt te maaien, maar jij denkt dat je aan het breakdancen bent, voelt je je waarschijnlijk helemaal het haantje. 

Wij denken dat we op avontuur zijn en onwijs investeren in onszelf in ons geluk. Iemand anders zou denken dat we onnodig risico nemen en een gat in ons C.V. hebben als we straks een keertje tot bezinning komen.

Zelfde activiteiten. Ander gevoel.

Van wel-zijn naar wel-doen

Moet je dus wel zo’n focus hebben op wel-zijn? Op wie je bent?
Probeer eens wat er verandert als je je focust op wat je doet. Welke persoonlijke projecten je op wilt pakken.

Minder werken aan wel-zijn. Meer gewoon wel-doen. Als je je meer gedraagt als wie wilt zijn, word je het ‘vanzelf’.

Wij laten wie wij zijn momenteel bepalen door het risico dat we namen door onze kantoorbanen op te zeggen om ons volledig te storten op online ondernemen, het bouwen aan een passief inkomen en daytraden. En vrijer te leven! En we zien onszelf elke dag kleine beetjes veranderen in de richting van wie we willen zijn.

Wat zijn de activiteiten waarvan JIJ stiekem zou willen dat ze bepalen wie je bent? 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van onze artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijgen wij een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Wij kopen voor dat geld vervolgens hosting voor onze website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over ons.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We kunnen je nog meer vertellen

Onze leukste content bewaren we voor mensen die zich inschrijven voor onze updates. Dat is misschien niet eerlijk. Maar dat is wel hoe het werkt.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, we gaan je niet spammen. We hebben wel iets beters te doen.
We mailen je max één keer week. Maar ga er niet op zitten wachten – waarschijnlijk is het minder.