Goedkoop reizen in Europa? Kijk eens naar house sitting

Europa is prachtig en superdivers. Probleem? Europa is duur. Oplossing? Kijk eens naar house sitting in Europa! Als housesitter zorg je voor een hond, cavia of moestuin, in ruil voor verblijf. Zo is goedkoop reizen in Europa ineens wél mogelijk. Bonus: je komt op doodgewone plekken. En dat is als je reist stiekem best bijzonder.

In dit artikel:

Goedkoop reizen in Europa? Zo doe je dat

Op het moment van schrijven, ‘wonen’ Tim en ik op Mallorca, middenin het groen. Het is onze allereerste keer house sitting in Europa (of waar dan ook) en we passen op Pipster de kat, vier naamloze kippen en twee schapen (Sniffy en Viv), die technisch gezien niet bij de eigenaren van het huis horen en dus ook niet bij ons, maar wel altijd eten van hen krijgen en nu dus van ons. 

Er zit vier kilometer zandweg tussen ons en een weg die naar de bewoonde wereld gaat. Gelukkig mogen we de auto van Joyce en Dan gebruiken terwijl zij met de camper door de Franse Alpen toeren.

House sitting Europa: wij begonnen in Mallorca.
Onze eerste ervaring met house sitting: een prachtig afgelegen huisje in het binnenland van Mallorca

House sitten meets op de grond zitten

‘s Ochtends zorgen we voor de kippen en de schapen, maken we mooie wandelingen en lezen we een boekje terwijl we met Pipster knuffelen. ‘s Middags pakken we de auto en zijn we met een dik half uur bij onze co-working-space in Palma de Mallorca, waar we halve dagen werken en daytraden. Met hi-speed wifi en vooral: ergonomisch comfortabel.

Want, dingen waar Joyce en Dan wel in geloven: lokaal organisch eten, álles recyclen en zonnepanelen. Dingen waar Joyce en Dan niet in geloven: stoelen. ‘Thuis’ zitten we dus in kleermakerszit op de grond. Prima met een wijntje in je hand en een kat op schoot, minder met een laptop en een to-do-lijst die je zo efficiënt mogelijk af wilt werken.  

Wat is house sitting?

House sitting is de ultieme win-win voor mensen die willen reizen. Aan de ene kant heb je mensen die op reis willen, maar niet zomaar weg kunnen vanwege huis, tuin of dier. Aan de andere kant heb je mensen die op reis willen, maar langdurig verblijf niet kunnen betalen of op zoek zijn naar een manier om ergens anders ‘even thuis’ te zijn.

Goedkoop reizen in Europa: denk vooral ook aan house sitting.

De ideale manier om goedkoop te reizen binnen Europa

Vooral voor mensen die op zoek zijn naar een manier om goedkoop te reizen in Europa, of andere prijzige landen als de VS, Canada of Australië, biedt house sitting uitkomst. Zo ook voor ons. 

We hadden een budget om in Azie een jaar te leven zonder inkomen, terwijl wij werkten aan verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder daytraden. Maar door Covid kwamen we niet verder dan ons eerste land (Thailand) en ook aan de gastvrijheid van de Thaise overheid kwam een eind. Andere landen konden we nu niet binnen, dus … terug naar Europa!

In Your Money or Your Life, over de weg naar financieel onafhankelijk worden, las ik dat iemand haar leefkosten verlaagde door zoveel mogelijk als house sitter in het huis van andere mensen te wonen.

Dit leek ons meteen de perfecte manier om onze eigen leeflasten te verlagen, nu wij Azië uit moesten en goedkoop reizen in Europa nou niet bepaald makkelijk is. 

Wat moet je doen als house sitter?

Het is een transactie met gesloten beurzen. Als house sitter committeer je je aan bepaalde taken: 

 • Voor de huisdieren zorgen.
 • Voor de tuin zorgen.
 • Kleine klusjes in huis.

In ruil daarvoor krijg jij:

 • Gratis verblijf in het huis.
 • Soms gebruik van de auto / fiets.

Soms betaal je een bijdrage voor gas, water en elektra. Maar dat staat dan expliciet vermeld. 

Wat zijn de voordelen van house sitting?

Natuurlijk kun je ook gewoon op vakantie of op reis. Dit zijn de redenen om voor house sitting te gaan:

 • Je hebt geen geld om lang op vakantie te gaan. Met house sitting los je de grootste kostenpost van elke vakantie meteen op, namelijk: verblijf!
 • Je bent gek op huisdieren, maar die passen op dit moment helaas niet (permanent) in je leven.
 • Je wilt op verschillende plekken ervaren hoe het is om daar te wonen.
 • Je wilt plekken zien waar je als toerist nooit naartoe zou gaan.
 • Je bent nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en vindt het leuk om een keer in hun schoenen te staan.
 • Je wilt ervaring opdoen met het zorgen voor kippen, schapen, paarden, moestuin, boomgaard, een oud huis: het zit er allemaal tussen!
House sitting op Mallorca: 1 kat, 4 kippen, 2 schapen
Onze kip-voor-een-maand

House sitting in Europa

Sinds wij onze ogen open houden voor adresjes, zien we dat eigenlijk door heel Europa mensen continu op zoek zijn naar betrouwbare house sitters die heel goed op hun huis willen letten, maar vooral: goed voor de dieren willen zorgen. 

Vooral in de UK is house sitting groot, maar ook in Spanje, Frankrijk en Italië zijn een heleboel mogelijkheden. Maar uiteindelijk komen eigenlijk álle landen wel een keer voorbij. Als je lid wordt van een platform voor housesitters, kun je een alert instellen voor een specifiek land.

House sitting websites voor adressen in Europa (en verder)

Er zijn verschillende websites die mensen die house sitters en mensen die een house sitter nodig hebben bij elkaar brengen. Wij hebben ons een jaar lang geregistreerd bij drie websites, om te kijken welke voor ons het meest oplevert. We hadden het eerst beet via TrustedHousesitters.

Registratie bij een platform is niet gratis. Je betaalt tussen de 20 en de 99 euro per jaar en dan mag je eindeloos reageren op het aanbod. Je moet dus wel op goed vertrouwen een klein beetje investeren. Maar die investering heb je er na één house sit ruimschoots uit.

TrustedHousesitters

TrustedHousesitters is de website waar dagelijks de meeste nieuwe adressen op verschijnen voor house sitting in Europa, maar ook in Canada, Australië en de VS is deze website groot. 

Er is ook een app van TrustedHouseSitters. Wat top is, want snelle reageerders zijn zeker in het voordeel. Veel klussen verschijnen last minute en worden snel vergeven. Je kunt ook (video)bellen via de app om kennis te maken voor je met elkaar in zee gaat en nadat je de house sit overeengekomen bent, kan de huiseigenaar via de app een handleiding delen.

Lidmaatschap: €12,45 per maand / €99,- per jaar

Nomador

Tof aan Nomador is, dat je op de eerste drie advertenties gratis mag reageren om te kijken of het platform bij je past. Ook Nomador heeft een handige app, waarmee je met huiseigenaren kunt communiceren. Bij Nomador kun je een heel specifiek alert instellen. Je krijgt dan een mailtje als er een advertentie geplaatst is die precies bij jou past.

Lidmaatschap: €65 per jaar

MindMyHouse

Iets kleiner in aanbod dan de bovenstaande twee, maar daarmee ook iets goedkoper: 20 euro per jaar. MindMyHouse heeft geen app, maar de site is makkelijk te navigeren. Ook op je telefoon.

Lidmaatschap: €20 per jaar

Conclusie

House sitting is dé manier om op plekken te komen waar je anders nooit zou komen. Het is een travel hack. Het is gratis. Het is de allerbeste manier om goedkoop te reizen in Europa, de VS, Canada of Australië.

Het is een unieke kans om een tijdje samen te leven met een huisdier of veestapel zonder dat je daar voor altijd en altijd aan vast zit. Het een unieke kans om verschillende manieren van wonen uit te proberen om te kijken wat bij je past. En het is gewoon heel erg leuk.

Kijk dus vooral eens op TrustedHousesitters, Nomador of MindMyHouse om te kijken of er een leuk adres voor je tussenzit.

Wil jij er gratis even tussenuit? Alles wat je moet weten over housesitten.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

2 reacties op “Goedkoop reizen in Europa? Kijk eens naar house sitting”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.