Hoe ik de Level II gebruik

De Level II is misschien wel het meest mystieke stukje data dat daytraders gebruiken. En het heeft mij ook veel tijd gekost voordat ik hem goed kon gaan lezen, maar inmiddels maak ik er daglijks gebruik van. In dit artikel vertel ik je hoe.

In dit artikel:

Wat is de Level II?

Feitelijk is de Level II het orderboek. Dat wil zeggen, de orders die klaar staan. Aandelen worden verhandeld voor een bepaalde prijs en die prijs bestaat uit een bid en een ask prijs. Het verschil daar tussen is de spread, maar dat is iets van later zorg.

De bid prijs geeft aan dat er kopers zijn die die prijs bieden om een aandeel te kopen. De ask prijs is de prijs waarvoor aandelenbezitters hun aandelen willen verkopen. Samen vormen deze bid en ask de actuele prijs.

Maar, er is meer informatie. Koopjesjagers zetten hun orders namelijk al klaar voordat een aandeel een bepaalde prijs bereikt. Ik doe dat zelf ook. Ik zeg dan tegen mijn broker: als het aandeel deze prijs aantikt, dan wil ik er zoveel van kopen. Komt het aandeel niet op dat niveau, dan koop ik niets. Zo’n order klaarzetten doe ik door middel van een stop limit order.

Dat betekent dus dat mijn broker (ik handel via Colmex) weet dat ik als koper klaar zit om die aandelen te kopen als de prijs op dat niveau komt. Als hij dat opschrijft heeft hij een orderboekje. Dat kun je natuurlijk doen voor alle orders die klaarstaan en samen vormen zij het orderboek. Dit orderboek is feitelijk een lijstje met hoeveel aandelen klaar staan om te kopen en verkopen per prijslevel. En dat is de Level II.

Hoe ziet de Level II er uit?

Bij veel brokers kun je de Level II tweaken zodat hij er uitziet zodat het voor jou prettig werkt. Zoals ik al zei, is de Level II eigenlijk een lijstje met orders die klaar staan. Je kunt ervoor kiezen om die orders op prijs te groeperen of niet en je kunt de grootte van zo’n order weergeven met verschillende kleuren of bijvoorbeeld een histogram.

Ik vind het fijn om te groeperen per prijs, want dat is de informatie waarin ik geïnteresseerd ben. Het maakt mij niets uit hoeveel verschillende traders daar achter zitten. Ik wil alleen volume en prijs weten. Daarnaast zie ik dit volume graag in histogram-mode, dat is voor mij de beste weergave.

Ik trade zelf bij Colmex en de trade-omgeving daarvan is hetzelfde als die van Tradenet Evolution, waar ik eerder al een uitgebreide review over schreef. In onderstaand screenshot zie je mijn trade-omgeving zoals ik hem heb ingesteld. En daar is ook de Level II goed te zien. Laat me je meenemen in dit scherm.

Het scherm van mijn software van mijn broker Colmex.

Aan de linkerkant van het scherm heb ik drie vensters onder elkaar staan: working orders ofwel orders die klaar staan (dus opdrachten voor het orderboek van de broker: als het aandeel een bepaalde prijs aantikt, dan wordt mijn order gevuld), zijn te zien in het bovenste venster. Deze orders vormen ook onderdeel van de Level II.

In het venster daaronder staan al mijn open posities. Hierin is nu te zien dat ik een short positie in Twitter heb genomen en nu $ 6,80 positief sta. (Eigenlijk wil ik die dollars niet noemen, want traden doe je door middel van Risk Units.)

In het onderste scherm staan ten slotte de reeds uitgevoerde orders. In dit geval is dat de opening van de positie in Twitter.

De Level II

En dan aan de rechterkant zien we drie keer de Level II staan. Dat doe ik, omdat ik soms naar meerdere aandelen tegelijk kijk of zelfs meerdere posities tegelijk heb geopend.

Aan de onderkant van het scherm kan ik mijn orders invullen en de bovenste helft is de Level II. In het blauw zijn de bid-prijzen te zien en in het rood de ask-prijzen. Daartussenin heb ik een histogram in het geel gezet die het volume weergeeft.

Deze data, een lijst met prijzen en volume van orders die klaarstaan is de Level II.

Hoe ik de Level II gebruik

Oké, dat is supertof om te weten. Dat is de Level II. Maar hoe gebruik ik hem?

Nou, zeer ervaren traders gebruiken de Level II ontzettend intensief en er zijn zelfs traders die na hun technische analyse niet meer naar de candlesticks kijken, maar alleen nog naar de Level II. Ik doe dat niet. Ik kijk vooral naar de grafieken met candles en hou de Level II daarnaast in de gaten.

Level II als Exit

Wat doe ik dan? Goeie vraag! Ik kijk eigenlijk vooral of ik heel grote volumes zie staan, want die kunnen duiden op steun of weerstand en de kans is dan groot dat het aandeel daar niet doorheen gaat. Voor mij is dat een exit-signaal.

In het voorbeeld van het screenshot hierboven zien we bijvoorbeeld dat bij het aandeel Twitter (TWTR) op $ 48,24 er een volume van 100.000 klaar staat om te kopen. Dat is veel meer dan de honderdtallen bij de andere prijsniveaus. We zien aan de verkoopkant iets gelijks op een prijsniveau van $ 51,33.

In mijn geval is de mogelijke steun (resistance) op $ 48,24 heel belangrijk, omdat ik een short-positie heb (ik anticipeer dus op een daling van het aandeel) en mijn target onder die $ 48,24 ligt. Mijn target en ook take profit lag op $ 48,11. Die $ 48,11 zou mij één risk unit opleveren.

Maar, omdat ik dat aantal van 100.000 op het niveau $ 48,24 zo veel hoger vind dan de andere aantallen, neem ik mijn winsten al voordat hij dat mogelijke support level bereikt. Ik heb mijn take profit veranderd naar $ 48,30 – dat is te zien bij de working orders in het scherm linksboven.

Level II als Entry

Ik gebruik de Level II vooral voor exits, maar soms ook om mijn entry te bepalen. Als ik zie dat het aandeel tegen een bepaalde prijs aanhikt, dan kijk ik of ik dat ook op de Level II kan zien.

Als er inderdaad een level blijkt te zijn, dan zet ik een order klaar voor een paar cent boven of onder die prijs (afhankelijk van de kant waar het aandeel naar verwachting heengaat).

Ik gebruik dan de Level II als extra bevestiging. Als het namelijk een zwaar level is dan is de kans groot dat het aandeel er niet doorheen komt. Daarom neem ik dan voor mijn entry een paar cent extra marge. Dit omdat support en resistance vaak zones zijn. Als het aandeel er wél doorheen breekt, dan is de beweging vaak ook groot.

Verleden, heden, toekomst

De Level II wordt ook wel de toekomst genoemd. Het zijn immers order die klaar staan en ze kúnnen toekomst worden. Let op, een heel aantal orders zal nooit gevuld worden, omdat het aandeel de andere kant op beweegt.

Maar de orders die wel gevuld worden, waren dus een afspiegeling van wat nog toekomst moest worden. Dus je kunt de toekomst aflezen of voorspellen door naar de Level II te kijken.

Wat is dan het verleden en het heden? Laten we beginnen met het heden. Dat is de Level I. En de Level I is simpelweg de huidige bid en ask prijs. Die verandert steeds, net als het heden.

De grafiek tenslotte is het verleden. Pas als een tijdframe is afgelopen kan hij in een grafiek worden weergegeven. En de grafiek gaat ver terug.

Dus je candles zijn het verleden, de huidige prijs (of de Level I) is het heden en de Level II is de toekomst.

Is de Level II volledig?

Nee. De Level II is niet volledig. Tenminste, niet voor wat betreft wat gaat gebeuren. Hij is wel volledig voor wat betreft hoe het orderbook er nu uitziet.

Maar, er kan altijd iemand een market order plaatsen en daarmee de prijs beïnvloeden. “Anything can happen by one single person,” zou Mark Douglas van Trading in the Zone zeggen. De Level II neemt geen market orders mee, want dat kan niet.

Het is dus een indicatie. Maar indicaties zijn ontzettend handig bij traden!

Voordat je aan de slag gaat met de Level II

Traden is een mooie manieren om geld te verdienen, maar het kost wel veel tijd en moeite om het onder de knie te krijgen. Het is goed om een plan te hebben en het traden aan te pakken als een vak dat je moet leren. Ik begon met een cursus en ik vond dat een hele goeie eerste stap. Daarna deed ik er nog twee en nog altijd lees ik veel boeken. Alledrie de cursussen die ik deed, heb ik gereviewed.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.