Een jaar daytraden: dit zijn mijn leerpunten (en hier sta ik nu)

Een jaar geleden begon ik op nul. Ik wist nog net wat long en short gaan is, maar bijvoorbeeld niet wat een candlestick was. Inmiddels weet ik een hoop meer. Nog (nét :-)) niet genoeg om een noemenswaardig inkomen uit daytraden te halen, maar wel genoeg om leerpunten te delen met mensen die - net als ik een jaar geleden - helemaal aan het begin van hun loopbaan als daytrader staan.

In dit artikel:

It’s in the mind

Na een jaar traden is dit wat mij betreft een inkopper, maar aan het begin was het dat zeker niet. 

Ik dacht dat ik vooral zou moeten leren om een technische analyse te maken. Grafieken en getallen lezen. Dat soort dingen. 

Maar dat blijkt maar een klein stuk van het verhaal te zijn: je mindset is met daytraden nog veel belangrijker dan je technische skills. 

Oké, uiteindelijk is het allebei belangrijk natuurlijk, maar laat ik het zo zeggen: het onder controle krijgen van de mindset die je nodig hebt als daytrader, bleek voor mij een stuk moeilijker dan het leren beheersen van de technische aspecten.

De mindset van een daytrader

Alles wat in je hoofd gebeurt dat stoïcijns traden in de weg staat, moet eruit. Iedere gedachte die niet over de technische analyse zelf gaat. 

Zoals: 

  • Ik hoop dat…
  • Ik hoop niet dat…
  • Ik moet de vorige trade goedmaken…
  • Déze trade kan ik echt niet verliezen…
  • Als déze trade niet groen is, dan…

Die gedachten moeten er allemaal uit. 

En dat terwijl ik dacht, dat ik dat soort gedachten überhaupt niet zou hebben. Dat ik daar veel te rationeel voor was.

via GIPHY

Maar vanaf het moment dat ik van papertraden overging naar traden met echte dollars, kwamen ook bij mij de emoties en dus dit type gedachten. 

En daar schijn ik niet bepaald uniek in te zijn. 

Bedanken voor die gedachten en er vooral niet mee interacteren, is wat mij betreft dan ook dé crux van daytraden. 

Het boek Trading in the Zone gaat bijna helemaal over mindset & trading. En er is ook een gratis videocursus.

Daytraden is een vak met een leercurve

Ik heb het al vaker geschreven hier: daytraden is een vak. Je moet het leren, leven en blijven ontwikkelen. 

Allereerst moet je de basics kennen en natuurlijk helpt een cursus daarbij. Maar daarna is het ook een kwestie van veel uren maken. 

Als ik nu naar een aandeel op mijn scherm kijk (zie screenshot), zie ik zo veel meer dan een jaar terug, dan een half jaar terug en zelfs dan een maand terug. Iedere keer zie ik meer in de grafiek en de indicatoren (die gekleurde lijntjes bijvoorbeeld) en iedere keer zie ik het sneller. 

Screenshot TC2000
Een screenshot van mijn scherm van TC2000 – mijn grafiekensoftware.

Het belangrijkste dat mij dat oplevert, is dat ik bij potentiële trades sneller een reden vind om niet in een trade stappen. 

Want uiteindelijk win je niet per se met de winstgevende trades die je pakt, maar met de verlieslatende trades die je laat lopen. 

Maar natuurlijk zie ik ook sneller dat ik een trade wél moet pakken. 

Kortom: zoals met ieder vak is ook het beheersen van daytraden een kwestie van ervaring opdoen. Ofwel: veel uren maken. 

Daytraden is soms eenzaam

Ik zit iedere dag om 14:45u Nederlandse tijd achter mijn computer. Dan analyseer ik de koers van de aandelen op mijn watchlist. Om 15:30u gaat de beurs open. En dan trade ik tot een uur of 18. 

Dat doe ik allemaal in mijn eentje met een thermoskan thee achter de computer. Soms ligt de kat op de stoel naast me. Maar dat is toch niet het type samenwerken dat je in andere banen doet.  

Het is: 

Jij en de markt.
Jij en de grafieken.
Jij en de candlesticks.

Best eenzaam soms.

Daarom (én om van elkaar te leren) trade ik sinds kort met iemand samen. Tijdens market open heb ik een open spraakverbinding met een daytrader die het vak net als ik nog aan het leren is. 

We sparren over wat de markt doet, over setups, mogelijke trades en over exit-strategieën (wanneer je een trade sluit). 

Hoewel we zeker niet altijd en zomaar dezelfde trades ingaan, helpt het enorm om even op en neer te kaatsen of je niet iets over het hoofd ziet. En hij ziet ook set-ups die ik niet zie (en andersom). 

En ook niet onbelangrijk: we houden elkaars hoofd koel als we in een trade zitten en behoeden elkaar voor angstige (en dus vaak onverstandige) exits.

Met iemand samen traden maakt het traden leerzamer én een stuk leuker! 

Overigens heb ik deze mede-trader ontmoet in de community voor daytraders die is opgezet door Kevin Timmer en waar je automatisch een maand in meedraait als je de Day Trading Masterclass volgt. 

Daytraden is vooral wachten

Soms is daytraden long gaan, soms is daytraden short gaan, soms is daytraden je trade managen. Maar uiteindelijk is het vooral wachten. Heel veel wachten en niet traden.

Natuurlijk: je wil traden. Natuurlijk: als je informatie opzoekt, zoek je naar trades.Je wilt actie en dus wil je potentiële trades zien. 

Maar in werkelijkheid zit je vooral veel naar je scherm te turen zonder te handelen. Je moet geduld hebben voordat de juiste setup is gevormd. 

En als je eenmaal in een trade zit? 

Dan moet je die managen, maar ook dat  – je raadt het al – is vaak wachten, wachten, wachten. Tot er weer een signaal komt dat er iets te managen valt. 

Er is (te) veel (gratis) informatie over daytraden

Er is zó veel gratis informatie over daytraden te vinden op internet. Nouja, gratis… je moet wel door een hoop reclame heen hoor, want veel van die informatie vind je op Youtube. Maar er is ook een aantal echt goeie blogs met hele nuttige informatie.

Maar er zit ook veel pulp tussen. 

Zeker in het begin is het moeilijk om te zien wat waardeloos is en wat goed. En ook welke informatie je op welk moment nodig hebt en hoe je dat moet toepassen. 

En nog iets persoonlijks: er is echt veel informatie in Amerikaanse stijl met een get-rich-quick-toontje. Niet echt mijn stijl, maar ik vind het ook echt misleidend: daytraden is niet makkelijk en (ook al ben je misschien sneller dan ik) zeker niet snel. 

Ik heb aan het begin geïnvesteerd in drie Nederlandstalige cursussen en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. 

Discipline, discipline, discipline

Daytraden is voor mij drie keer discipline hebben. Zelfs als je denkt discipline te hebben, lees dan door. 

Discipline

Je moet komen opdagen. Op vaste momenten en op vaste dagen. Niet alleen als je er toevallig zin in hebt, want je strategie werkt (louter!) bij de gratie van consistent hetzelfde doen.

Ook als je nog niet consistent winstgevend tradet, moet je het serieus nemen. 

Ik ben nu een jaar bezig en de dollars stromen nog niet bepaald naar mijn PayPal-account. Ik ben ervan overtuigd dat ze gaan komen, maar ze zijn er nog niet. Op dit moment trade ik break-even. 

Maar dat mag me geen grammetje discipline kosten! 

Meer discipline

Als je tradet, moet je de discipline hebben om nooit af te wijken van je strategie en je altijd aan je eigen regels te houden. 

Oók als je tijdens het traden ineens denkt dat iets anders ook zou kunnen werken. Als het niet in je strategie past, doe je het niet. 

Zo ‘simpel’ is het. 

Als je eenmaal in een trade zit, moet je de discipline hebben rustig te blijven en de trade te managen zoals je exit-strategie je voorschrijft.

Nog meer discipline

Nonstop kritisch zijn op jezelf. Dat vraagt ook om een hoop discipline.

Op jezelf ja. Niet op de markt, niet op gebeurtenissen. De markt en de bewegingen zijn zoals ze zijn en het is jouw taak als trader daar winsten uit te halen. Het enige waar je invloed op kunt uitoefenen zijn je eigen keuzes.

En om beter te worden, je stijl te verfijnen en te groeien, moet je je trades, je beslissingen en je gedrag kritisch analyseren én evalueren. 

Dat betekent: als je klaar bent, nog even blijven zitten om te loggen.

Dat betekent ook: voor je naar de watchlist gaat, je logs van de vorige werkdag bekijken. 

Nog één ding over discipline dan 

Voor mijzelf heb ik de volgende drie hoofdregels waar ik mezelf altijd aan herinner als ik ga traden:

  1. Abide by the rules
  2. Discipline is key
  3. Consistency is king

Eigenlijk is dit ook drie keer discipline. De discipline je aan de regels te houden en de discipline om consistent hetzelfde te doen. Minuut in, minuut uit. 

Tegenslag dat kan gebeuren…

Maar dan zie je mij niet treuren… een clown en een acrobaat zongen het ooit al:

Het traden gaat nooit helemaal zoals gepland en verliezen is áltijd onderdeel van traden. Ook als je straks een winstgevend daytrader bent. 

Ook ik heb mijn account een keer opgeblazen. Was mijn eigen schuld natuurlijk. Vond ik niet leuk. Maar het enige dat je dan kunt doen, is daarvan leren en weer doorgaan. Tenminste: als je nog steeds bereid bent er vol voor te gaan en vertrouwen hebt dat het uiteindelijk gaat lukken om consistent winstgevend te traden.

Iedereen betaalt leergeld!  

NB: natuurlijk moet je daarover wel goede financiële afspraken met jezelf maken en nooit geld inleggen dat je niet kunt missen.

Soms is de tegenslag er op uurbasis (een verliezende trade), soms op dagbasis (een rode dag) en soms zelfs op weekbasis (een verlieslatende week). 

Kan gebeuren. Absoluut. En dat is geen vrijblijvende lala-opmerking, maar een aansporing om er daarna weer nog net een tandje harder tegenaan te gaan. Waarschijnlijk heb je toch ergens een steekje laten vallen. Vind dat steekje! 

Je moet niet in dollars denken

Als je met mensen deelt dat je daytrader bent vragen ze vaak hoeveel je er mee verdient. 

Best brutaal eigenlijk als je erover nadenkt, dus vraag vooral meteen hoeveel zij met hun baan verdienen.

Maar goed, ze vragen naar dollars. Of euro’s. Maar in ieder geval naar keiharde knaken. Terwijl het idee van traden is, dat je juist niet in geld denkt. Je denkt in risk units

Als je een trade gaat pakken, kijk je hoeveel ruimte er is naar boven ten opzichte van je risico naar beneden. Het gaat dus om de verhouding. 

En als je eenmaal in een trade zit, kijk je niet naar hoeveel dollar je al groen of rood staat, maar je kijkt naar de grafiek. Dat doe je op basis van de candles en niet op basis van de dollars.

Dollars tellen pas in de supermarkt. Niet eerder.

En dat is ook logisch: hoe goed je bent als trader, meet je niet in dollars. Hoeveel je wint in euro’s, is niet alleen afhankelijk van hoe goed jij tradet. Het hangt ook heel erg af van de hoogte van je risk-units. Ofwel: van de hoeveelheid geld die jij kunt riskeren. 

De hoeveelheid dollars die de ene trader verdient vergelijken met de hoeveelheid dollars die een andere trader verdient, is appels met peren vergelijken.

Denk dus altijd in risk-units. 

Bovendien: hoe minder je in dollars denkt, hoe makkelijker je je mindset onder controle krijgt.

Alles kan gebeuren en niet alles is te verklaren

Je kiest een beproefde strategie. Die pas je consistent toe, omdat je ervan uitgaat dat je ervan op aan kunt dat een aandeel in deze situatie vaker de ene kant op beweegt dan de andere.

En als je strategie klopt, is dat ook zo. Dat wil zeggen: dat het aannemelijk is dat het aandeel jouw kant opvalt. En dat dat dus vaker wel gebeurt dan niet

Maar: niet altijd

Zelfs als je analyse klopt en de set-up perfect is, kan het aandeel nog steeds de verkeerde kant op gaan. 

Het idee is dat je een edge hebt, waarmee je onderaan de streep in het groen komt.

En in de tussentijd kan alles kan gebeuren. 

Bij sportwedstrijden zeggen ze wel eens dat het venijn in de staart zit. Dat gaat over tijd. Bij statistiek zeg ik: het venijn zit in de staarten. Dan heb ik het over een klokgrafiek. 

Klokgrafiek

Maar in tegenstelling tot het einde van een sportwedstrijd, is dit venijn bij daytraden te managen, omdat een daytrader kijkt naar de grote getallen; naar het resultaat over een langere periode. 

Dat waren ze! Mijn grootste leerpunten van het eerste jaar. Volgend jaar weer, maar dan…groene cijfers natuurlijk! Op dit moment zit ik nog op break-even van het uitzicht te genieten. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.