Zo betaal jij voor het hebben van een baan, met tijd én met geld

We moeten het even hebben over de prijs die je betaalt voor het hebben van jouw baan. En nee, dat betekent niet dat ik je ga vertellen dat je baan die kosten niet waard is. Dat moet je zelf bepalen. Wat ik ga doen, is je laten zien hoe je die verborgen kosten (in tijd én in geld) inzichtelijk maakt. Zodat je de afweging bewust kunt maken.

In dit artikel:

Is jouw baan het geld waard?

Huh, de verborgen kosten voor je baan? 

Je baan levert je toch juist geld op?

En de tijd die je baan je kost, die bestaat gewoon uit je contracturen plus overwerkuren.
Toch?

Nou, niet helemaal. En dat zit zo.

Voor de dag met die verborgen kosten

Er zitten een hoop verborgen kosten aan een baan. In tijd, maar óók in geld. En voor die verborgen kosten, kiezen we vaak niet bewust. Terwijl het wel vaak die verborgen kosten zijn die ons gevangen houden in een baan die we stiekem misschien wel liever niet zouden hebben.

Daarom moet je die verborgen kosten voor jezelf in de openbaarheid trekken. Want zolang er tijd en geld weg sijpelt, is jouw overzicht niet compleet. En zolang jouw overzicht niet compleet is, kun je niet écht bewust kiezen hoe je omgaat met tijd, geld en werk.

Logisch? Vind ik inmiddels wel. Maar je moet er maar net even op komen.

De echte waarde van geld

Eerst maar even over de waarde van geld dus. Geld is namelijk niet gratis. Dat weet je maar al te goed. Je wordt nooit wakker om te zien dat er een grote zak geld naast je bed ligt. Tenzij je die daar zelf neergelegd hebt, om eens te zien hoe het is om wakker te worden met een grote zak geld naast je bed.

Voor geld moet je in principe werken

En daar is in principe ook niks mis mee. Tenminste, dat is mijn mening voor nu. Daar valt ook over te discussiëren natuurlijk, maar die discussie valt buiten de scope van dit artikel. Dus laten we er even vanuit gaan, dat vaststaat dat je moet werken voor geld. En dat dat ook oké is.

Je betaalt voor geld met jouw levensenergie

Als je werkt, betaal je in feite voor geld. Met tijd. En al die tijd opgeteld, is je leven. Best een kostbaar goedje dus, tijd. Veel kostbaarder nog dan geld. Dat zullen de meeste mensen al snel met elkaar eens zijn.

Toch gaan we met onze tijd vaak onverschillig om. Wat in feite betekent dat we niet kritisch kijken naar hoe we onze levensenergie besteden. Dat zit ‘m vaak al in aannames die we doen over tijd, geld en werk. Aannames die we maar zelden kritisch testen en waar we elkaar ook maar zelden kritisch op aanspreken. 

We doen veel aannames over tijd, geld en werk

 • Natuurlijk heb je een baan, anders kun je je appartement in de stad niet betalen en daar moet je wel wonen om op forens-afstand te wonen van het type baan waarmee je voor dat type woning kunt betalen.

 • Soms ben je te moe om te koken, omdat je lange dagen maakt. Dan is het toch niet gek dat je eten afhaalt? Daar heb je immers hard genoeg voor gewerkt.

 • Je hebt geen tijd om je eigen huis schoon te maken, de kozijnen te verven of je eigen band te plakken. Maar dat is niet erg, want je verdient genoeg om iemand anders daarvoor te betalen.

Op het eerste gezicht best aannemelijk. Maar op het tweede gezicht?

Stel je eens voor dat je ál die uitgaven die je alleen maar doet bij gratie van de baan die je nu hebt bij elkaar op zou tellen. Zou je dan minder uren kunnen werken?  Of misschien wel een heel ander type baan kunnen nemen?

Als in: je bent bankier, maar je zou veel liever barista willen zijn? Als in je bent jurist, maar je zou veel liever aan een poëziebundel gaan werken? Ik werkte ooit naast mijn kantoorbaan in een wijnbar. Maar volledig switchen? Dat kón toch niet.

De verborgen uitgaven die we alleen maar doen omdat we een bepaalde baan hebben

Ook al sta je daar niet bij stil, bij een bepaald type baan hoort een bepaald type leefstijl. En dat is geen vaststaand gegeven. Bij Tim’s kantoorbaan hoorden overhemden en nette schoenen. Die overhemden en schoenen droeg hij in zijn vrije tijd nooit, maar betaalde hij natuurlijk wel van het salaris van die baan.

Geen ramp natuurlijk, maar tel ál die kosten eens bij elkaar op. En doe dat kritisch. Waar kom je dan op uit? We nemen dingen vaak voor lief, omdat ze er nou eenmaal ingeslopen zijn. Omdat mensen om ons heen ze als normaal beschouwen. Deze dingen zien we niet eens (meer) als keuzes.

Tijd voor een reality check dus! Wordt leuk, beloofd. En mogelijk confronterend, maar dat kan ook heel leuk zijn. Vind ik tenminste wel.

Reality check: je echte uurloon

Je echte uurloon berekenen is een oefening uit Your Money or Your Life, een klassieker binnen de FIRE-beweging (Financial Independence, Retire Early). In Nederland: financiële onafhankelijkheid. Your money or your life was een bestseller begin jaren negentig en is recent herschreven om weer helemaal up to date te zijn met de sindsdien nogal veranderde wereld. 

(nettoloon – verborgen kosten) / (contracturen + verborgen uren) = je echte uurloon
Je echte uurloon is dat wat je betaald krijgt in ruil voor één uur levensenergie.

Je echte uurloon berekenen is de eerste van de negen stappen die je in het boek volgt om je relatie met geld en werk grondig te hervormen. En eigenlijk vooral: weer in eigen handen te nemen. Zodat je bewust keuzes maakt die passen bij wat jij uit het leven wilt halen.

STAP 1: Tel de verborgen uren bij elkaar op

Ja, verborgen uren. En die mag je heel breed trekken. Ze zijn ook voor iedereen anders. Om je een idee te geven:

 • Een inkoppertje zijn natuurlijk de uren die je onderweg bent om van huis naar je werk en van je werk weer thuis te komen. 
 • Ben jij ‘s avonds zo leeggezogen dat je alleen maar op de bank kunt hangen? Voelt dan nog als tijd die van jou is?
 • ‘s Ochtends, als je uit bed springt om te douchen, jezelf / de kinderen / de cavia eten te geven, make-up op te doen / je haar te kammen om goed voor de dag te komen, is die tijd van jou of van je baas?
 • De lunchpauze die niet betaald wordt, maar waarin je wel geacht wordt aan de lunchtafel te socializen met collega’s en waarin het vaak tóch weer over werk gaat in plaats van over de Eredivisie?
 • Vakbladen lezen in het weekend?
 • Nog even reageren op dat ene appje of mailtje in de avonduren?
 • Wakker liggen van dat ene project?
 • Ruziemaken met je partner omdat jullie niet echt tijd hebben voor elkaar?
 • De uren dat je geen aandacht op kunt brengen voor je kinderen of huisdier omdat je nog niet afgeschakeld bent?
 • Zakelijke etentjes en netwerkborrels?
 • Sporttoernooi van je werk?
 • Sinterklaasviering van je werk?
 • Vrijwilligen op de open dag van je werk?
 • Etc. 

Wees eerlijk, en dan vooral naar jezelf. Deze categorieën en de uitkomsten zijn voor iedereen anders. Dus laat gedachten als ‘ja, maar dat hoort er nou eenmaal bij’ en ‘ja, maar dat heeft iedereen’ voor nu even los.

Welke uren besteed jij niet rechtstreeks aan je baan, maar alleen maar omdát je deze baan hebt? Ofwel: welke tijd zou je anders besteden, als je er helemaal vrij over zou kunnen beschikken?

Voorbeelden van verborgen uren in onze ex-banen:

 • Ik vond mijn laatste baan zo vervelend, dat ik mezelf op zondagavond altijd alweer zat op te vreten dat ik de dag erna weer naar kantoor moest (en dat dat feest tot vrijdagavond zou duren). Stiekem was ik dan niet te genieten, voor mezelf niet maar voor Tim ook niet. Guuuzelluuuug.
 • Tim keek doordeweeks ‘s avonds eigenlijk vooral televisie en Netflix. In de nu vier maanden dat we voor onszelf werken, hebben we twee keer samen een documentaire gekeken. Dat is het. We sporten, zwemmen, wandelen, lezen boekjes, praten en nouja, dingen. Léven. Maar geen Netflix. 

STAP 2: Tel de verborgen kosten bij elkaar op

Je weet nu het aantal echte werkuren. Dan is de volgende stap om kritisch te kijken welke uitgaven je alleen maar doet vanwege je huidige baan.

 • Leg jij elke vrijdag een paar tientjes neer voor de vrijmibo? Zou je dat ook doen als je geen baan had?
 • Moet jij elke week naar de fysio omdat jouw rug niet opgewassen is tegen je zittende leefstijl?
 • Heb jij een coach omdat je het leven zoals het nu is nogal stressvol vindt?
 • ‘Moet’ jij eens in de zoveel tijd ‘even een weekje’ op en neer naar de zon, om ‘bij te tanken’?
 • Pak jij in de zomer ieder festival mee om even te ontsnappen?
 • Draag jij op je werk andere kleren dan thuis?
 • Draag jij op je werk mascara / lippenstift / contactlenzen / een modieuze bril, maar in het weekend nooit?
 • Heb je ‘s avonds vaak geen puf om te koken en is dat waarom je zo vaak eten bestelt? 
 • Heb je een schoonmaker / tuinman / klusjesvrouw / oppasouder / schilder omdat je zelf geen tijd hebt om die dingen te doen?
 • Hoeveel geef jij uit aan cadeautjes voor collega’s die jarig zijn of afzwaaien?
 • Komt jouw baan met bedrijfsfeestjes met thema-outfits? Wat kosten die? (En nog even terug naar verborgen tijd: hoeveel uur loop je je erover op te winden dat dit toch geen fucking part of the deal was?)
 • Hoe vaak neem jij iets lekkers (een glas wijn, een reep Tony’s, een bak Ben & Jerry’s) omdat je ‘het verdiend’ hebt?
 • Etc.

Onthoud: ook dit is persoonlijk. Alleen jij kunt als je heel kritisch naar al je uitgaven kijkt, bepalen wat je niet zou uitgeven als je niet deze baan met deze hoeveelheid uren zou hebben.

Mijn troostkoffie kostte ons 86 euro per maand

Ik voelde mezelf in mijn laatste baan zo opgesloten op kantoor en zo verveeld met mijn taken, dat ik vrijwel elke dag een troostkoffie voor mezelf haalde bij het koffietentje tegenover kantoor. Mijn dagelijkse haver-latte-dubbel-shot bij het koffietentje kostte 4,30 euro. Keer twintig. Is 86 euro per maand. Da’s een hoop euro’s aan troost.

Als je vervolgens uitrekent wat je echte uurloon is, kun je berekenen hoeveel van jouw uren je stiekem werkt om je troostkoffie te betalen. Die je niet zou kopen, als je die uren niet zou werken.

STAP 3: Deel het bedrag dat je overhoudt door het aantal uren

Klaar? Tel de extra uren per maand op bij de uren die je werkt en trek de kosten af van je salaris. Deel je echte salaris door je echte uren. Daar heb je het bedrag dat jij uitbetaald krijgt voor één uur van je levensenergie.

Als je baas je dit voorstel gedaan had, zou je dan getekend hebben?

Stel aannames ter discussie en krijg er keuzevrijheid voor terug

Je hoeft helemaal niet per se je baan op te zeggen of minder uren te gaan werken. Het gaat om bewustwording. Alleen als je inzicht hebt in je eigen denken over tijd, geld en werk, kun je bewust keuzes maken die passen bij hoe jij het liefst zou willen leven.

Over ‘Your Money or Your Life’

Your Money or Your Life (9 steps to transforming your relationship with money and achieving financial independence) helpt je je leven in eigen handen te nemen door je relatie met geld grondig te veranderen. Of je nou net financieel op eigen benen staat of al bijna met pensioen gaat, dit boek helpt je in 9 stappen naar een bewuste manier van leven waarin genoeg gewoon weer genoeg is. En dat zonder te besparen. Dit boek leert je hoe je je geld voor jou laat werken in plaats van dat jij alleen maar werkt voor geld. 


En, hoe zit het met de verborgen kosten die jij betaalt voor het hebben van je baan? Ik ben heel benieuwd! 

Dit zijn de verborgen kosten van jouw baan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.