Drie vragen over geld die je leven kunnen veranderen

Er rust nog soort van taboe op praten over geld. En op kritisch kijken naar je geld-gewoonten. Mensen die teveel uitgeven zijn losbandig, mensen die te weinig uitgeven zijn gierig. Oordelen genoeg. Maar een open gesprek over uitgave-patronen, waar ze vandaan komen en wat ze met je doen? Schaars.

In dit artikel:

Volg ons ook op Bloglovin

Drie vragen over geld die je leven veranderen.

Praat jij weleens over geld? Maar dan écht? Over hoeveel jij precies binnenhaalt en waar je het precies aan uitgeeft?

Dikke kans van niet.
Dikke kans dat je het zelf niet eens precies weet.

Dikke kans dat je wel af en toe probeert te besparen. Maar besparen is eigenlijk helemaal niet zo interessant. Het is iets tijdelijks. Wie structureel iets wil veranderen, moet dieper graven.

Besparen is een beetje alsof je op dieet gaat

En op dieet gaan klinkt toch vooral alsof je dingen niet mag hebben. 

Maar steek je het vanaf een andere kant in en ga je kijken welke voedingskeuzes jou écht een blijer mens maken, voelt het meteen heel anders. 

  • Een hele reep chocola voelt niet fijn in mijn buik.
  • Ik ben altijd lui als ik een hele reep chocola gegeten heb.
  • Ik word dik als ik steeds hele repen chocola eet. 
  • Mijn lichaam wordt ongezond als ik steeds hele repen chocola eet. 

Vergelijk dat met: ‘Ik mag geen chocola, want ik ben op dieet’. (Ahhh. Zieluug!)

Het subtiele verschil tussen gunnen en misgunnen

Gooi je je gewoonten overhoop zodanig dat ze in dienst staan van een gezond lichaam en een gelukkige jij, voel je je krachtig. Je gúnt jezelf iets.

‘Mag je allemaal dingen niet’, voelt dat juist veel meer alsof je jezelf iets mísgunt.

Terwijl het in de praktijk misschien concreet precies hetzelfde betekent: je eet niet meer elke avond een hele reep chocola bij de thee.

Hetzelfde verschil bestaat tussen ‘besparen’ en het ‘veranderen van je relatie met geld’.

Wanneer heb jij genoeg geld?

Er is een bepaalde hoeveelheid geld die je nodig hebt om in je eerste levensbehoeften te voorzien.

Er is een hoeveelheid geld die daarbovenop komt, waarmee je kunt voorzien in comfort.

En dan is er nog een hoeveelheid geld, die ervoor zorgt dat je je bepaalde luxe kunt permitteren. 

Maar wat is er daarna nog?

Jouw genoeg-grens

In Your Money or Your Life, nodigt schrijver Vicky Brown je uit om op zoek te gaan naar jouw genoeg-grens. Boven die grens, voegt geld uitgeven geen waarde meer toe aan jouw leven. Sterker nog: boven die grens, kan geld uitgeven je leven juist vertroebelen. Of beter gezegd: vertroepen. 

Moet je jezelf dan arm houden? Nee. Dat niet. Maar je kunt wel toewerken naar een heel andere relatie met geld. Eentje waarin jij aan het stuur staat. En waarin je je bewust bent van wat jij wel en niet nodig hebt. Wat je wel en niet bereid bent om te doen in ruil voor een bepaalde hoeveelheid geld. En waar jij wel en geen geld aan uitgeeft.

Geld staat voor levensenergie

Als je werkt, ruil je tijd voor geld. Tijd is het toppunt van schaarse middelen. Je weet alleen niet precies hoe schaars het in jouw geval gaat zijn.

Als je tijd ruilt voor geld, ruil je in feite levensenergie voor geld. Reden genoeg om eens kritisch te kijken naar jouw relatie met geld. Wat jij? Deze drie vragen uit Your Money or Your Life helpen je op weg. En kunnen je leven veranderen als je ze jezelf vanaf nu vaker stelt.

Drie vragen over geld die je leven veranderen

Met deze drie vragen over geld stel je je eigen situatie op scherp. En kun je jezelf en anderen aanspreken op een dieper niveau dan ‘heb je nou alweer nieuwe schoenen gekocht’ of ‘weet je zeker dat je zoveel uren wilt gaan werken voor een iets hoger salaris?’

  1. Staat de hoeveelheid voldoening die je haalt uit een uitgave in verhouding tot de hoeveelheid levensenergie die je hebt moeten investeren om die uitgave te kunnen doen?

  2. Is de hoeveelheid levensenergie die deze uitgave je gekost heeft in lijn met jouw waarden en levensdoelen?

  3. Als geld niet bestond, zou je je levensenergie dan op dezelfde manier uitgeven als je nu doet?

Stel jij jezelf wel eens dit type vragen? Of Heb jij nog een andere vraag over het uitgeven van geld en het besteden van tijd die jij verhelderend vindt? Laat hieronder een comment achter, ik ben benieuwd!
 

Over ‘Your Money or Your Life’

Your Money or Your Life (9 steps to transforming your relationship with money and achieving financial independence) helpt je je leven in eigen handen te nemen door je relatie met geld grondig te veranderen. Of je nou net financieel op eigen benen staat of al bijna met pensioen gaat, dit boek helpt je in 9 stappen naar een bewuste manier van leven waarin genoeg gewoon weer genoeg is. En dat zonder te besparen. Dit boek leert je hoe je je geld voor jou laat werken in plaats van dat jij alleen maar werkt voor geld. 

Lees ook: Zo betaal jij voor het hebben van een baan, in tijd én in geld

Vragen over geld die je leven kunnen veranderen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.