Wat ik leerde van drie maanden daytraden (én wat ik nog aan het leren ben)

Drie maanden geleden besloot ik om daytraden een kans te geven. Inmiddels weet ik dat er niet zoiets bestaat als ‘daytraden een kans geven’. Je moet het afdwingen! Ik neem je mee in de dingen die ik vooraf al wist, de dingen die ik vrij snel leerde en de dingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik die zou moeten leren om een consistent winstgevende daytrader te worden.

In dit artikel:

Daytraden: dit leerde ik in mijn eerste drie maanden.

Throwback naar die keer dat ik ineens ging daytraden

Toen Corona ons meteen aan het begin van ons digital-nomad-avontuur dwong om onze businessplannen nog voor we goed en wel begonnen waren kritisch onder de loep te nemen (#ommetdatroer), stuitte ik een soort van bij toeval op de Day Trading Masterclass .

Ik was meteen getriggerd door het concept daytraden, maar wilde niet lichtzinnig investeren in een kostbare cursus. Dus deed ik eerst zelf onderzoek naar wat daytraden precies is en of ik erin geloofde dat ik daar op termijn een serieus inkomen uit zou kunnen gaan halen. Antwoord: ja!

De jacht op de perfecte strategie

En dus speelde ik daytradend Youtube zo goed als uit op zoek naar nóg meer informatie, ervaringsverhalen en vooral: een goede strategie. De perfecte strategie! De winnende strategie!! Kortom: ik was enthousiast.

In deze fase dacht ik nog dat het vinden en leren van de perfecte strategie het belangrijkste is om een succesvol daytrader te worden. En in die fase ben ik eigenlijk net iets te lang blijven hangen.

Want juist door me zo blind te staren op die strategie miste ik de dingen die ik moest leren om die strategie consistent winstgevend toe te gaan passen. En maakte ik (ondanks veel tijd en inspanning) in eerste instantie verlies. In dit artikel deel ik:

 • 6 dingen over daytraden die ik vooraf al wist 
 • 6 dingen die ik niet wist, maar die ik snel leerde
 • 6 dingen waarvan ik geen idee had dat ik ze zou moeten leren

6 dingen over daytraden die ik vooraf al wist

 1. Als je een aandeel koopt, ben je theoretisch voor een klein stukje eigenaar van een bedrijf. Voor een daytrader maakt dat verder niet veel uit: kenmerkend voor daytraders is dat ze hun aandelen voor het eind van de dag weer verkopen.

 2. Take your profits and cut your losses. Daytraders verdienen niet eens zozeer geld met het maximaliseren van hun winst. Het minimaliseren van verliezen en tijdig winst pakken (en dus uit de trade stappen!) is veel belangrijker.

 3. Daytraden is niet hetzelfde als beleggen. Het is hoe dan ook meer werk en minder gegarandeerd succesvol. Maar daar staat tegenover: hoe groter je risico, hoe hoger je potentiële rendement.

 4. Je kunt traden op basis van een fundamentele analyse (speculeren) of een technische analyse. Bij een technische analyse probeer je koersbewegingen te doorgronden op basis van grafieken.

 5. Daytraden is geen kwestie van een appje op je telefoon installeren. Wil je succesvol daytraden, heb je een serieuze aanpak nodig, een broker en een softwarepakket.

 6. Je hebt geld nodig om te kunnen traden. En dat is misschien maar goed ook: als je geld erin zit, zit jij erin. En wil je dit laten werken moet je er echt volledig in zitten. 

6 dingen die ik niet wist, maar die ik al snel leerde

 1. Je hebt een cursus nodig. Er is meer informatie dan waar je als beginner chocola van kunt maken. Nadat ik mijn eigen onderzoek gedaan had, investeerde ik dus alsnog in een beginnerscursus . En daar heb ik geen spijt van gehad. In dit artikel vertel ik je meer over mijn keuze .

 2. Ook bij technische analyse moet je met een schuin oog naar het nieuws kijken. Je kunt dan besluiten om een bepaald aandeel tijdelijk niet te handelen, omdat het door actuele gebeurtenissen te onberekenbaar is.

 3. Investeer! En dan bedoel ik niet in aandelen, maar in jezelf, als beginnende daytrader. Toen ik investeerde in de Day Trading Masterclass , voelde studeren ineens niet meer vrijblijvend: nu was ik echt bezig om een daytrader te worden. Volgens persoonlijkheidspsycholoog Brian Little is of je bereid bent om je leven in te richten naar persoonlijke projecten een voorspellende factor bij het kijken of een project wel of niet slaagt.
 1. Ik had geen idee wat je nodig hebt aan software en hoe je daarmee werkt. Inmiddels voel ik me helemaal thuis in TC2000 .

 2. Levels zijn nog belangrijker dan strategie. Voor iedere strategie zijn levels essentieel, omdat ze veel strategieën kunnen overrulen. Als je weet waar support en resistance liggen helpt je dat bij het bepalen of je wel of niet een trade ingaat én wanneer je er weer uitgaat.

 3. Via een offshore broker kun je met weinig geld beginnen met traden. Ook met weinig geld kun je aan de slag. 

NB: Nooit meer geld inleggen dan je kunt missen! Traden is nooit zonder risico en eten kunnen kopen is belangrijk en zonder stress kunnen traden (en slapen) ook. 

6 dingen waarvan ik niet wist dat ik ze zou moeten leren

Toen ik net begon met daytraden, overschatte ik mezelf. Daarmee verkeer ik in goed gezelschap van verreweg de meeste beginnende day traders. Prima dus? Nou, nee. Verreweg de meeste beginnende daytraders worden namelijk nooit consistent winstgevend. En bij die groep wilde ik me absoluut niet voegen.

Tijd voor een stukje genadeloze zelfkritiek en een dikke vette reality check dus. Deed een beetje pijn. Maar hier komt ‘ie:

Ik overschatte mezelf én het belang van een goede strategie 

Toen ik begon met daytraden, dacht ik alleen maar aan de juiste strategie. Grafieken doorzien en de juiste berekeningen maken. Kortom: beter worden in de technische analyse. Vaardigheden waarin ik vanwege een studie econometrie best wel gedrild was.

En toch vielen de eerste maanden zwaar. Ik maakte verlies. Niet veel, maar genoeg om te twijfelen of ik dit wel kon, terwijl ik juist verwacht had dat ik hier goed in zou zijn. Waar. Ging. Het. MIS?

Altijd een goed idee: een boek lezen

Mijn eye opener kwam toen ik begon aan het boek Trading in the zone van Mark Douglas. Dit boek ging weinig over analyse en veel over mindset.

Lekker soft. Zou ik vroeger gedacht hebben. Lekker belangrijk. Zou ik gezegd hebben. Maar ik kon niet anders dan onderkennen dat ik een aantal goede punten voorbij zag komen. Sindsdien sleutel ik net zo hard aan mijn mindset als aan mijn analytische vaardigheden. En raad eens? Mijn resultaten gingen meteen vooruit.

Trading in the zone van Mark Douglas.
Aanrader!

1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen acties

In zijn boek vergelijkt daytrader Mark Douglas het succes van sporters met het succes van daytraders. Als een sporter écht lekker in zijn vel zit en niet te veel nadenkt, slaat, trapt of stoot hij die bal het best. Louis van Gaal noemde iets soortgelijks ooit het Totale Mens-Principe.

Douglas zegt ook dat traders die niet bang zijn te verliezen, meer winstgevende trades doen en vooral ook beter met hun verliesgevende trades kunnen omgaan. Het ontbreken van deze faalangst heeft alles te maken met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes, beslissingen en strategie. En met acceptatie.

2. Je moet geduld hebben

Een no-brainer, maar het blijkt voor veel traders heel moeilijk te zijn. Ook voor mij. Als de setup niet goed genoeg is, moet je de play gewoon laten gaan. Koffie halen en kijken naar een andere mogelijkheid. Soms is er maar één goeie trade per dag. En soms is er niet één.

Trades verliezen hoort erbij, maar de meeste van mijn onnodige verliezen zijn te wijten aan ongeduld. Lesson learned. Next!

3. Je moet volharden in je techniek en in je mindset

Niet gaan twijfelen als je verliest. Doorgaan met waar je mee bezig bent. Houd vast aan je plan en vergeet niet om te blijven leren. Niet alleen over de markt en over de techniek, maar vooral over hoe je de juiste mindset (!) ontwikkelt én vasthoudt.

Veel traders zijn bang om te verliezen, en áls ze verliezen gaan ze twijfelen aan hun strategie. Terwijl er hoogstwaarschijnlijk met de strategie niks mis is. Het probleem is alleen, dat een goede strategie alleen winstgevend is, als je ‘m consistent toepast. Dan kun je de verliezen opvangen en onderaan de streep winstgevend uitkomen. Niet zomaar switchen dus.

4. Wees continue kritisch op je eigen keuzes

Don’t blame the market. De markt beweegt zoals hij beweegt en jij probeert daar geld uit te trekken met je keuzes. Meer is het niet. Jouw keuzes zijn bepalend. Nooit een externe factor. Nooit. En nooit de markt. Zei ik al nooit? NOOIT.

Iedere ochtend analyseer ik mijn trades van de vorige dag. Waren ze valide om te pakken? En: hoe was het moment dat ik eruit stapte? Was ik te conservatief of juist te gulzig? Was ik te afwachtend of te gretig? 

Het antwoord op de laatste vraag is in het ideale scenario: geen van beiden, ik speelde volgens mijn strategie, dus het was oké. Mocht ik toch verloren hebben, dan hoorde dat erbij.

5. Oefening baart winst

Natuurlijk. Je moet theorie tot je nemen en uiteindelijk moet je de markt op met echt geld. Maar oefening is echt heel erg belangrijk. Meer grafieken zien. Meer berekeningen maken. Meer marktervaring. 

Ik maakte de fout weinig te papertraden. Zorg dat jij die fout niet ook maakt. Zeker niet nu je dit gelezen hebt. In de Day Trading Masterclass zegt docent & professioneel daytrader Kevin Timmer:

‘Kom niet over een paar maanden bij mij aan dat het allemaal niet lukt en als ik dan vraag was je wel winstgevend met papertraden dat jij dan nee zegt. Dan kan ik niet helpen.’

Ik voor die cursus betalen. Ik dat vrijwillig aanhoren. Ik toch gewoon eigenwijs zijn. Iets met een blok voor je kop. Maar inmiddels weet ik beter. Dus dat is ook mooi. 

6. Discipline, discipline, discipline

Zoals ik hierboven zei, analyseer ik al mijn trades. Zonder uitzondering. Omdat ik hier van leer. Tijdens het traden heb ik de discipline om bij mijn plan te blijven (iedere trade heeft een plan: wanneer instappen, wanneer uitstappen) en daar niet van af te wijken. Last minute afwijken wordt namelijk bijna altijd wordt ingegeven door emotie en emotie is niet je beste vriend tijdens het traden.

Gedisciplineerd voorbereiden is dus ook belangrijk. Een halfuur voordat de beurs open gaat, ga ik op zoek naar aandelen die tot een trade kunnen leiden. Feitelijk begint daarmee het traden.

En een uur dáárvoor ga ik muziek luisteren. Altijd. Eén album. Dat helpt mij om opgeruimd de markt op te gaan. Ook dat is voor mij onderdeel van gedisciplineerd traden.

Conclusie: mindset is key!

Toen ik begon met daytraden, dacht ik dat strategie het allerbelangrijkste was. Ik kwam er al snel achter dat ik het mis had. Niet alleen moest ik leren werken met professionele software, er bleek ook zoiets te zijn als levels. Die kunnen je strategie overrulen. En oh ja: met een schuin oog het nieuws in de gaten houden bleek essentieel.

Verder kwam ik er door eerst flink te worstelen achter, dat er dingen waren die ik moest leren die ik voorheen afgedaan zou hebben als ‘soft’. Het gaat allemaal om mindset! Trainen dus, die mind.

Het begint met verantwoordelijkheid nemen voor je acties. Dan neemt je angst om te verliezen af en dat is essentieel. Daarnaast moet je leren om geduld te hebben, want vaak is traden wachten. Je moet discipline hebben en zelfkritiek. Dat is hoe je groeit. En: oefenen, oefenen, oefenen!

PS: Het allermooiste? Veel van deze lessen bleken ook gewoon heel erg waar en superbruikbaar buiten het daytraden #mooiedingen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.