Digitaal minimalisme voor online ondernemers: 3 stappen

Apps en tools zijn handig, maar leiden ook af. Voor online ondernemers is dit een extra grote uitdaging. Je bent zakelijk afhankelijk van techniek die ook aandacht op kan zuigen. Als dat gebeurt, werken je technische hulpmiddelen ineens tegen je. Hoe bescherm je jezelf tegen een overload aan apps, tools en sociale media? Digitaal minimalisme biedt uitkomst.

In dit artikel:

Digitaal minimalisme in 3 simpele stappen.

Spoiler-alert: gebruik de 3 criteria van digitaal minimalisme in dit artikel en krijg er een hoop tijd en rust voor terug :-).

Ondernemen in een aandachtseconomie

Digitaal minimalisme helpt je om bewust te kiezen waar je je aandacht aan ‘uitgeeft’.

Als een investering geld kost, wegen we onze opties vaak eerst zorgvuldig af. Heb ik echt een betaalde lay-out nodig voor mijn website of kan ik het prima af met een gratis template? En kan ik het me al veroorloven om mijn boekhouding uit te besteden, of moet ik nog even zelf zwoegen in de avonduurtjes?

Maar tegenwoordig azen veel bedrijven niet per se op ons geld, maar op onze aandacht. Hun verdienmodel is: aandacht omzetten in geld. Bijvoorbeeld door onze aandacht door te verkopen aan adverteerders. Dikke kans dat jij als online ondernemer linksom of rechtsom ook geld verdient aan de aandacht van anderen.

Digitaal opruimen 

We hebben per dag maar een beperkte hoeveelheid aandacht. Toch geven we het maar al te vaak zonder nadenken weg. Aan die klant die altijd weer belt met een ‘spoedje’. Of aan het eerstvolgende bedrijf dat aanklopt met een nieuw stukje vrolijk gekleurde (en uiteraard onmisbare) techniek. Gratis natuurlijk. En in één klik te downloaden. Lekker makkelijk.

Maar: waar je aandacht aan geeft, bepaalt hoe je de wereld ziet. Hoe je jezelf ontwikkelt en wat je wel en niet voor elkaar krijgt.

Juist als je online werkt, is een digitale schoonmaak cruciaal. Klinkt ironisch, maar het is de enige manier om slim te werken en productief te blijven werken.

Lees ook: Slim werken – de beste tips uit GRIP van Rick Pastoor

Wat is digitaal minimalisme?

Digitaal minimalisme betekent: je tijd online beperken tot een klein aantal zorgvuldig geselecteerde activiteiten. Die je optimaliseert. En die stuk voor stuk bijdragen aan dingen die je belangrijk vindt.

Digitaal opruimen dus. Alle andere digitale dingen (lees: digitale troep en digitale ruis) laat je aan je voorbij gaan. Dus:

Alle trends.
Al het een-beetje-leuks.
Al het een-beetje-handigs.

Digitaal minimalisme is een term van Cal Newport, professor theoretische informatica en schrijver over alles wat met aandacht en concentratie te maken heeft. Eerder schreef hij de productiviteits-bestseller Diep Werk. In zijn nieuwste boek Digitaal Minimalisme focust hij zich volledig op het omgaan met de dagelijkse alom aanwezig afleidingen van onze aandachtseconomie.

Kiezen is key

Digitaal minimalisme gaat niet zo zeer over ‘die ene goede manier van techniek gebruiken’. Het gaat erom dat je bewust kiest. Voor iedere tool, app of gadget die je je in je leven brengt. En dus ook in je online business. Zo voorkom je dat er steeds meer technologie binnensluipt die niet per se waarde toevoegt, maar wel tijd en aandacht kost.

Digitaal minimalisme in 3 stappen

Dus het idee is: elke vorm van technologie die je leven binnenkomt, onderwerpen aan de grondige – maar supersimpele – toets die bepaalt of een stukje techniek voor jou waarde toevoegt. Die toets bestaat uit 3 vragen:

  1. Bepaal je doel: waar heb je de app of tool voor nodig?
  2. Elimineer: is dit de beste app of tool voor dat doel?
  3. Optimaliseer: maak gebruiksprocedures voor jezelf.

1. Bepaal je doel: waar heb je de app of tool voor nodig?

Dit betekent dat je stopt met vertrekken vanuit de beschikbaarheid van de dienst. Dus niet: ik gebruik Instragram omdat het bestaat. Of: ik gebruik Facebook omdat ik bang ben om iets te missen. Je vertrekt vanuit een doel dat je sowieso zou hebben. Intrinsiek. Oók als dit stukje technologie niet uitgevonden was.

Dit kunnen dingen zijn als:

  • Sociale contacten onderhouden.
  • Je werk beter plannen.
  • Je weg vinden in een vreemde stad.

Als online ondernemer is het risico groot dat je denkt overal aan mee te moeten doen. Ik had bijvoorbeeld nooit echt iets met sociale media. Maar toen wij online gingen werken, voelde ik ineens de druk om op ieder platform aanwezig te zijn. Stress!

Uiteindelijk maakten we een overwogen keuze voor alleen Pinterest. Dat is dus het enige platform waar je ons kunt vinden. Rust! En focus. Werkt veel fijner en past beter bij ons.

2. Elimineer: is dit de beste app of tool voor dat doel?

Dit is de stap waarin je echt supereerlijk moet zijn naar jezelf en de keuzes moet maken die misschien kortstondig een klein beetje pijn doen.

Stel: je wilt op de hoogte blijven van vakinhoudelijke ontwikkelingen. Is het dan wijs om dagelijks tijd te besteden aan je feed op LinkedIn of Twitter, of om eens in de maand een congres of meet-up te bezoeken met lezingen van mensen uit jouw vakgebied?

Digitaal minimalisme betekent: kritisch kijken

Dikke kans dat je schromelijk onderschat hoeveel tijd je doorbrengt met je feeds, terwijl je er toch van overtuigd bent dat je geen tijd hebt voor lezingen of meet-ups. 

Weeg de tijd en aandacht die een bepaald stuk technologie je kost kritisch af tegen wat het je oplevert in de Echte Wereld.

3. Optimaliseer: maak gebruiksprocedures voor jezelf

En dan: optimaliseren! Je hebt gekozen wát je gebruikt en met welk doel. Nu moet je nog bepalen hóe je het gebruikt. Daar zit ook een hele hoop winst. In tijd. En in levensvreugde.

Veel sociale netwerken presenteren zichzelf bijvoorbeeld als een soort van gek ecosysteem, waarin het alles-of-niks is. En bij voorkeur alles.

Maar dat is natuurlijk onzin. Je kunt ook heel zorgvuldig selecteren welke functies jou dienen en gebruiksregels maken om de rest van de functies structureel uit je leven te bannen.

Je kunt een app of tool ook deels gebruiken

Zo wil ik mijn LinkedIn-profiel niet afsluiten, maar gebruik ik wel een feed-blocker zodat ik geen updates uit mijn netwerk zie. Op Whatsapp heb ik alle meldingen en icoontjes uitgezet: ik krijg nu alleen nog maar berichten op het moment dat ik ervoor kies om de app zelf te openen.

Maar het kunnen ook dingen zijn als: geen sociale media-apps en e-mail meer op je telefoon, maar wel op je laptop.

En natuurlijk kun je ook tijden met jezelf afspreken. Zoals: geen sociale media op kantoor. Omdat je dan straks weer beter op de hoogte bent van de vakanties van al je vage kennissen dan van de nieuwste ontwikkelingen in je eigen vakgebied. 

Conclusie

Juist als online ondernemer is het belangrijk dat je techniek gebruikt om je doelen te behalen, in plaats van zonder na te denken mee te gaan in de digitale trends. Bewust kiezen, dat is de kern van digitaal minimalisme. Het is een term van Cal Newport. Hij legt het uit in zijn boek Digitaal Minimalisme, opvolger van de internationale bestseller Diep Werk.

Ben jij overtuigd van het nut van een digitale opruiming? Dan hoef je alleen maar deze 3 simpele stappen te volgen:

  1. Bepaal je doel: waar heb je de app of tool voor nodig?
  2. Elimineer: is dit de beste app of tool voor dat doel?
  3. Optimaliseer: maak gebruiksprocedures voor jezelf.
In Digitaal Minimalisme legt Cal Newport, schrijver van de internationale bestseller Diep Werk, uit hoe je doelbewust omgaat met digitale overvloed. Een onmisbaar boek voor online ondernemers.
Must-read voor online ondernemers!

Hoe digitaal minimalisme er in de praktijk uitziet, verschilt per persoon. Digitaal minimalisme gaat om bewust kiezen waar je je aandacht aan geeft. En dat je alleen maar dingen doet die je echt iets opleveren. In geld, voldoening of plezier.

Lees ook: Slim werken – de beste tips uit GRIP van Rick Pastoor

Wij zijn benieuwd hoe jij omgaat met digitale overvloed! Bepaal jij je digitale dieet bewust?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van onze artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijgen wij een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Wij kopen voor dat geld vervolgens hosting voor onze website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over ons.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We kunnen je nog meer vertellen

Onze leukste content bewaren we voor mensen die zich inschrijven voor onze updates. Dat is misschien niet eerlijk. Maar dat is wel hoe het werkt.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, we gaan je niet spammen. We hebben wel iets beters te doen.
We mailen je max één keer week. Maar ga er niet op zitten wachten – waarschijnlijk is het minder.