Wat is een support level?
Een support level bevindt zich altijd onder de huidige prijs van het aandeel. Het is een level waar je veel buyers vindt. Dit houdt in dat er rond dit level veel traders klaar zitten om het aandeel te kopen. Het gevolg daarvan is dat de prijs moeite heeft om door dit level heen te zakken. Als gevolg van het grote aantal buyers op dit level zal de prijs dus waarschijnlijk weer stijgen. Want: als er meer vraag is, stijgt de prijs.
Een support level wordt ook wel een support line, support zone, een buy zone of een bull zone genoemd.
Wat is een resistance level?
Een resistance level is eigenlijk de tegenhanger van een support level. Het is een level waar de grafiek aan de bovenkant maar moeilijk doorheen breekt. Hier zitten namelijk sellers klaar om het aandeel te verkopen en de prijs zo naar beneden te drukken. Een resistance level bevindt zich dan ook altijd boven de huidige aandeelprijs. Het is een plafond waar de grafiek steeds weer tegenaan tikt.
Een resistance level wordt ook wel een resistance line, resistance zone, een sell zone of een bear zone genoemd.
Zo herken je support en resistance
Als je wilt weten waar de support en resistance levels van een bepaald aandeel zitten, kun je het beste een grafiek met een wat langer tijdframe gebruiken. Bijvoorbeeld die van 4 uur of 1 dag. Vervolgens zoek je naar levels aan zowel de boven- als onderkant die de grafiek steeds weer aan tikt, maar waar hij niet doorheen breekt. Dikke kans dat je een support of resistance level te pakken hebt.
Op de hogere tijdframes (dag, week) kan dit overigens ook uitzien als een enkele top.
Als je grafiekensoftware gebruikt (ik gebruik die van TC2000 en schreef daar ook een review en een artikel hoe je met TC2000 kunt papertraden over) dan kun je die levels vervolgens markeren.

Wat vertellen support en resistance je?
Als je de grafiek ziet als het verhaal van de prijs van een aandeel, zijn de support en resistance zones de barrières die weerstand bieden aan de prijs. Een resistance level houdt een stijgende prijs tegen en een support level houdt een dalende prijs tegen.
Zoals altijd met traden, weet je natuurlijk niet zeker dat een level niet gebroken gaat worden. Maar wat je wél zeker weet, is dat de kans absoluut groter is dat een level niet gebroken wordt, dan dat een level wel gebroken wordt. En als het level gebroken wordt, kan het heel goed zijn dat de prijsbeweging niet doorzet, maar weer omkeert. Want hoewel we ze levels noemen, zijn support en resistance eigenlijk zones.
Natuurlijk is het interessant om een beetje te mijmeren over waaróm een bepaald level support of resistance is, je af te vragen waaróm buyers en sellers zich verzamelen rondom bepaalde aandeelprijzen. Maar voor een technische trader is dit niet relevant. Ben jij een daytrader die handelt op basis van technische analyse, kun je deze vraag dus het beste aan de kant schuiven en je volledig focussen op wat de grafiek je vertelt.
Zo gebruik je support en resistance
Je gebruikt support en resistance om te bepalen op welke punten in de grafiek potentiële trades liggen.
Let op! Ik zeg: potentiële trades.
En dat zeg ik niet voor niets. Er zijn namelijk verschillende opties als de grafiek een support level raakt. De grafiek gaat in een range (beweegt zijwaarts), de grafiek verandert scherp van richting (een reversal) of de grafiek breekt door het support of resistance level heen.
Zoals je ziet, maakt het nogal wat uit met welke van deze opties je te maken krijgt. Dit zijn volkomen verschillende bewegingen die dus ook vragen om een volkomen andere manier van handelen. Je kunt dus niet uitsluitend op basis van support en resistance bepalen waar en hoe je een trade pakt. Je moet ook naar de price action kijken. Maar ze vormen wel de basis van iedere trading strategie. Het is dan ook belangrijk dat je ze leert herkennen. Je traint je oog hiervoor door veel te oefenen.
Je kunt support en resistance wel goed gebruiken om te bepalen op welk punt je je positie weer gaat sluiten. Welke beweging je grafiek ook maakt, je weet nu immers op welk punt hij moeite gaat hebben om naar boven of beneden toe door te breken. Door support en resistance te gebruiken om je exit-punt vooraf te bepalen, manage je je risico.
Conclusie
Support:
- Ligt altijd lager dan de huidige aandeelprijs.
- Is de plek waar buyers zich verzamelen.
- Bodemlevel waar de grafiek moeilijk doorheen zakt.
Resistance:
- Ligt altijd hoger dan de huidige aandeelprijs.
- Is de plek waar sellers zich verzamelen.
- Plafondlevel waar de grafiek moeilijk doorheen breekt.
Wel doen:
- Support en resistance levels markeren op meerder tijdframes en kijken of die overeenkomen.
- Support en resistance gebruiken als één van de indicatoren om te bepalen waar en hoe je een trade pakt.
- Support en resistance gebruiken als één van de indicatoren om te bepalen of je je positie gaat sluiten.
Niet doen:
- Alleen op basis van support en resistance besluiten waar en hoe je een trade pakt.