Daytraden voor beginners: zo bescherm je jezelf tegen grote verliezen

Ik kom ze regelmatig tegen: mensen die je vertellen dat je ‘niet in de marketing-praatjes moet trappen’ van mensen die zeggen dat je geld kunt verdienen met daytraden. Wie gaat daytraden, is gedoemd om geld te verliezen. Persoonlijk vind ik dat een vreemd verhaal. Want hoewel je winst inderdaad niet kunt afdwingen (was het maar zo’n feest), kun je jezelf wél heel goed indekken tegen verliezen.

In dit artikel:

Laten we beginnen met, dat geld verdienen met daytraden voor beginners inderdaad niet makkelijk is. Er zijn veel makkelijkere manieren om online geld te verdienen, manieren die mogelijk op een later tijdstip zelfs passief worden.

Maar het wijzen naar een combinatie van ‘mij is het niet gelukt’ en ‘de meeste anderen lukt het ook niet’ om te onderbouwen dat iets onmogelijk is, gaat er bij mij niet in. 

 • Als het jou persoonlijk niet lukt om topvoetballer te worden, betekent het dan dat het onmogelijk is om topvoetballer te worden?
 • Als verreweg de meeste mensen falen in het worden van een topvoetballer, betekent dat dan dat je jezelf de moeite ook maar beter kunt besparen om ervoor te gaan? 

Jij bent geen statistiek, jij bent je eigen persoon met je eigen potentie

Voetballers worden geen topvoetballers omdat ze ‘de statistiek mee hadden’. Ze worden topvoetballers omdat ze talent hebben, heel hard werken en ja, ongetwijfeld zit er ook een stukje geluk bij. Maar voetballers die de top halen, hebben de deur wel wagenwijd opengezet zodat dat geluk naar binnen kon. 

Natuurlijk lukt het verreweg de meeste mensen niet om structureel winstgevend te gaan daytraden. Wees eerlijk: is dat niet ook onderdeel van de aantrekkingskracht? Als je iets bijzonders wilt bereiken, zul je je altijd aan de eenzame kant van de statistiek bevinden.

De vraag is niet of het véél mensen lukt. De vraag is of het jóu lukt. Of jij graag genoeg bij die paar procentpunten wilt horen, om het – tegen alle statistieken in – heel eigenwijs een kans te geven. Zonder enige garantie op grote winsten natuurlijk. Maar grote verliezen? Daar kun je je gelukkig heel simpel tegen indekken.

Winst kun je niet afdwingen, verliezen heb je zelf in de hand

Ik snap wel dat het mensen niet lukt om uiteindelijk consistent geld te verdienen met daytraden. Want wat viel het mij in het begin tegen, de hoeveelheid discipline en doorzettingsvermogen die je daarvoor nodig hebt! Drie maanden geleden schreef ik mij in voor de Day Trading Masterclass en ik kan nu (juli 2020) voorzichtig zeggen dat ik steady winstgevend trade. 

Dat wil zeggen: dat ik nu al een maand lang aan het einde van iedere week onder de streep positief uitkom in termen van risk units. Maar omdat ik nog maar met hele kleine risk units trade, blijft er onder de streep in euro’s nog maar weinig over.

Daytraden is een vak dat je moet leren. En zoals vrijwel ieder serieus vak, valt dat nog verdomd niet mee. Dat snap ik na drie maanden buffelen maar al te goed. En dat terwijl de opbrengsten in eerste instantie beter te tellen zijn in muntgeld dan in briefgeld.

Daytraden voor beginners is vooral: je verliezen beperken

Maar die grote verliezen waar mensen voor waarschuwen, zijn volgens mij 100% te voorkomen. Want daar kun je jezelf zo ontzettend goed (en voor de volle honderd procent!) tegen beschermen. En dat is dan weer helemaal niet zo moeilijk. 

Daytraden voor beginners: zo beperk je je maximale verlies

1. Beschouw het geld dat je inlegt niet als investering, maar als aankoop

Stel je voor, dat het geld dat je in de account van je broker stopt voor altijd weg is. Alsof je de account moest kopen en je van het aankoopbedrag geen euro terugkrijgt. Zoals je ook geen euro terugkrijgt als je een patatje haalt of een nieuwe trui koopt. Hoeveel zou je dan inleggen?

Natuurlijk: het idéé is dat het een investering is. En dat je dat geld dus helemaal niet kwijt bent. De harde waarheid is en blijft alleen: je kúnt alles wat je inlegt verliezen. Daar moet je ook rekening mee houden. Leg dus nooit geld in dat je niet kunt missen.

Doe je dat wel, gaat angst om te verliezen je traden beheersen. En dan kún je niet eens meer winnen, omdat je dan trade op basis van angst, en niet op basis van kunde. En dat is funest, zeker bij daytraden voor beginners, als je focus nog moet liggen op het leren van het vak. 

Stap dus alleen in met geld dat je bereid bent om te verliezen. Of dat écht zo is, kun je alleen maar toetsen door te kijken of je het ook zou kunnen missen als je honderd procent zeker wist dat je het geld nooit meer terug zou zien. Zou je er ook een aankoop van doen? Wees eerlijk tegen jezelf.

2. Je account niet opblazen is belangrijker dan winnen 

Als het geldbedrag in je account onder een bepaalde grens zakt, sluit je broker je account af. De zogenaamde margin call. Dat betekent dat je extra geld in moet leggen, voordat je weer kunt traden. Wat die grens voor jou is en hoeveel geld je dan moet storten, hangt af van je account. En ook: of je uberhaupt geld kúnt bijstorten. 

Voor mij zit het zo: ik heb 500 USD ingelegd bij mijn broker Tradenet. Met die inleg mag ik van Tradenet voor 14.000 USD traden. Tradenet loopt daarmee een bepaald risico, dus als mijn saldo onder de 13.300 USD zakt, sluit Tradenet mijn account af. En dan is het game over.

Stap nooit op de glijdende schaal

Tuurlijk, je kunt altijd geld bijstorten (als je nog geld over hebt). En zelfs als dat van jouw broker niet mag (bij Tradenet mag dat bijvoorbeeld niet), kun je ergens anders een account openen. Alleen: dan begint het wel een beetje een glijdende schaal te worden. Je had immers al bepaald hoeveel geld je bereid was te verliezen! En dat is nu op. 

Wij hebben dan ook afgesproken, dat ik geen geld mag bijstorten. Als ik mijn account opblaas, moet ik het daytraden opgeven. En dat wil ik natuurlijk voorkomen. Want ik wilde bij de winnende paar procent zitten van die statistiek dat de mééste daytraders alleen maar verliezen en dan stoppen. 

Prioriteit nummer één (met stip!) is dus: blaas je account niet op! Daytraden voor beginners betekent: overleven. Is dat gelukt, mag je jezelf feliciteren en kun je door naar daytraden voor gevordenen: geld verdienen. Eerst in dubbeltjes, dan in kwartjes, dan misschien een keer in euro’s. Hardlopers, zijn doodlopers. En dat brengt ons bij het volgende punt. 

3. Bouw in kleine stapjes toe naar grote doelen

Kijk, in zekere zin was het voor mij makkelijk: ik had niet veel geld om in te leggen. Maar ook als je wel veel geld hebt, kan het goed zijn om klein te beginnen. Heel klein. Geld doet namelijk emotioneel iets met je. Misschien niet sexy, maar wel waar. En goed om te beseffen. De angst om geld te verliezen en het verlangen om geld te winnen, zijn je grootste vijanden tijdens het daytraden. En trouwens ook als je ervoor kiest om te investeren in crypto of te handelen in Forex. 

Begin eens met risk units van 10 euro. Kijk wat het met je doet als je de rode cijfertjes of juist de groene cijfertjes ziet oplopen. Hoe lastig is het dan nog om je aan je plan te houden? Pas als je consistent winstgevend bent met risk units van 10 euro, ga je naar 20 euro. En naar 30 euro. Enzovoort.

Ik begon met 35 euro en heb toen bijna mijn account opgeblazen. Net op tijd heb ik mijn lesje geleerd en ben ik teruggeschakeld naar 10 euro. Pas toen ik dat in de vingers had, heb ik weer opgeschaald naar risk units van 20 euro. En dat gaat nu een paar weken steady goed. En dat is top! Zo bouw ik langzaam mijn account weer op tot ik klaar ben om te knallen met risk units van 35.

Bij Tradenet kun je ook terecht met een kleine inleg. Zo ben ik begonnen met 500 USD. Daarvoor kan ik traden tot 14.000 USD (zonder meer te riskeren dan mijn inleg!). Als je via ons koopt, kun jij dit zelfde pakket kopen met een fikse korting, namelijk voor 399 USD. En je krijgt er van ons nog een leuke bonus bij.

4. Houd winst, verlies én kosten zorgvuldig bij

Kennis is macht: zorg dus dat je altijd weet hoe je ervoor staat. Hoeveel heb je gewonnen, hoeveel heb je verloren? Vergeet niet om commissies en maandelijkse kosten voor het lidmaatschap van je broker en de daytrade-software die je gebruikt mee te rekenen. Ik werk met de grafiekensoftware van TC2000 en dat kost nog 45 USD per maand. 

Meer weten over TC2000? Je kunt het hier gratis proberen. Of lees mijn uitgebreide artikel over de grafiekensoftware.

Meer lezen over daytraden voor beginners?

In Daytrading voor Dummies legt Ann. C. Logue uit waarom je beginnen met daytraden moet benaderen als het opstarten van een bedrijf. En (niet geheel onbelangrijk) hoe je dat doet. Verstandig money management en overzicht hebben over je risico’s zijn daarvoor noodzakelijk. Net als het aanleren van een stalen discipline én mindset. Kortom: leerzaam boek met uitgebreide Nederlandstalige uitleg over daytraden voor beginners.

Meer over mindset? Lees Trading in the Zone! Dat is mijn favoriet. Het fysieke boek is prijzig, maar het eboek heb je wel gewoon voor een tientje.

Conclusie

Daytraden is een vak en het kost veel tijd om het te leren. Winst maken laat zich helaas niet afdwingen, maar je kunt wel voorkomen dat je veel geld verliest. Daytraden voor beginners is voor een groot deel: zorgen dat je geen grote verliezen voor je kiezen krijgt! Zo doe je dat:

 1. Beschouw je inleg niet als een investering, maar als aankoop. Ofwel: hoeveel zou je (kunnen) inleggen als je zeker wist dat je het nooit meer terug zou krijgen?  Heb vooraf vrede met die mogelijkheid. Wel zo veilig en tradet een stuk relaxter. 
 2. Vermijd de glijdende schaal van het ‘bijstorten’. Veel beginnende daytraders verliezen geld en blijven bijstorten omdat ze denken dat ze er ‘nu echt bijna zijn’. Maak harde afspraken met jezelf. 
 3. Leer liever traden met héle kleine risk units. En pas als je één niveau onder de knie hebt, ga je naar het volgende. Kleine, trefzekere stappen. Daytraden voor beginners is een marathon. Geen sprint.

Heb jij wel eens (veel) geld verloren met daytraden? 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

6 reacties op “Daytraden voor beginners: zo bescherm je jezelf tegen grote verliezen”

 1. Hoi Jolanda,

  Interessant artikel! Ik twijfel enorm of de cursus van Kevin Timmer voldoende handvatten geeft om je te kunnen ontwikkelen of dat het slimmer is om zelfstandig grafieken te lezen en dan te komen tot een strategie.
  De tegenstrijdigheden die je leest op sites / social media zijn enorm!

  Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar een update. Hoe gaat het nu qua resultaat, ben je tot nieuwe inzichten gekomen, etc?

  Bedankt!
  Don

  1. Hi Don,

   Ik snap helemaal dat je twijfelt! Ik heb zelf ook best een tijdje getwijfeld.

   Grafieken lezen kun je jezelf misschien nog wel aanleren, maar het lijkt mij heel moeilijk om als onervaren trader een succesvolle strategie te ontwikkelen (en te testen!). In de masterclass zitten vier strategieën.

   Ik herken heel erg dat je online super veel tegenstrijdige informatie tegenkomt. Ik vond dat verwarrend. Alles aan de kant schuiven en eerst het stappenplan van de masterclass doorlopen heeft mij heel erg geholpen.

   En de update: voor mij was (en is) mindset het grootste struikelblok. Daar werk ik nog steeds hard aan, maar ondertussen schraap ik wel consistent kleine winsten binnen. Nu nog opschalen! 🙂

   In dit artikel kun je uitgebreider lezen over mijn ervaring met de Day Trading Masterclass.

   Ik hoop dat je iets met deze reactie kunt! Mocht je nog meer vragen hebben: laat het vooral weten.

   Tim

 2. Hi Tim,

  Ik heb vrij recent de masterclass gedaan en nu aan het oefenen met papertraden. Wel benieuwd wat jou situatie nu is en waar je staat :).

  Groetjes,
  Daniel

  1. Hi Daniel,

   wat tof dat je de Masterclass hebt gedaan en aan het papertraden bent? Waar doe je dat? Via TC2000? En hoe gaat dat?

   Ikzelf heb wat golven gehad (een beetje zoals de markt zelf) en zit nu weer in een stijgende lijn. Zolang de markt als geheel omhoog gaat, is dat prima. Dat heeft me wel geleerd om geduld te hebben.

   Succes met papertraden!

   Groet,

   Tim

 3. Hoi Tim

  Als je bij tradenet een account opent en je hebt winst noch verlies. Kan je dan je dan je account ten alle tijden opzeggen en je inzet terug vorderen?

  Groetjes
  Yveva

  1. Hoi Yveva,

   Goeie vraag. En het antwoord is ‘nee’. Je moet het zo zien dat je een account bij Tradenet echt koopt. Het is een aankoop en je kunt dat geld er niet terug uittrekken. Wel je winsten uiteraard. Alles wat je verdiend hebt, kun je laten uitbetalen.

   Als je een account wil openen en je wil de optie openhouden om je geld er weer uit te trekken als je geen winst of verlies hebt gemaakt, dan is Colmex wel een goeie optie. Colmex maakt gebruik van hetzelfde platform als Tradenet en ik heb bij Colmex zelfs dezelfde account manager als ik bij Tradenet had. Ik trade er dan ook naar heel veel tevredenheid. En je krijgt ook de optie om eerst twee weken te papertraden.

   Sinds een jaar kun je ook klant worden bij Colmex zonder eerst klant te zijn geweest bij Tradenet, dus ook als je start, is dat een goeie optie. Dat was eerst niet zo. Binnenkort verschijnt er hier nog een positieve review over Colmex, maar omdat het zó vergelijkbaar is als Tradenet denk ik dat ik nu al kan zeggen dat in jouw geval Colmex een heel goeie optie is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.