3x cursus daytraden voor wie winstgevend wil leren traden (review)

Daytraden is een vak. Beginnen met daytraden betekent dus: een vak leren. En dat betekent: veel studeren en veel oefenen. Natuurlijk kun je een hoop informatie gratis online vinden, maar met een goede cursus daytraden kun je een stuk sneller stappen maken. Ik volgde er drie. In dit artikel deel ik mijn ervaring.

In dit artikel:

Wil jij leren hoe je geld verdient op de beurs?

Op zoek naar een cursus daytraden, maar weet je eigenlijk ook nog niet zo goed wat daytraden inhoudt? Lees dan eerst: Wat is daytraden? Alles wat je moet weten voor je begint.

Waarom investeren in een cursus daytraden?

Je wilt een locatie-onafhankelijk, online inkomen en hebt je zinnen gezet op daytrading. Dan zit je hier goed! Afgelopen april (2020) bevond ik me op precies datzelfde punt. Ik probeerde eerst zelf overal informatie vandaan te schrapen. Ging prima, want er is een hele hoop beschikbaar! Maar juist dat maakte op een gegeven moment dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Toch maar op zoek naar een cursus daytraden dus. Of eigenlijk: drie cursussen daytraden.

Daytraden is een vak 

Je moet leren daytraden niet onderschatten. Ik deed dat eerst wel en maakte daardoor toen ik net begon in een vrij rap tempo verlies. Gelukkig schrok ik daar precies hard genoeg van om héél kritisch naar mijn eigen functioneren te kijken en herstelde ik snel. Het volgen van deze cursussen heeft me daarbij geholpen.

daytrader Tim Thijssen Kantoorverlaters
Wie weet zit jij er na het volgen van een van deze cursussen daytraden straks ook zo bij in een airbnb in welk land dan ook :-). Of gewoon, lekker thuis natuurlijk.

Beginnen met daytraden betekent: een nieuw vak leren. Zie je het anders, ben je niet aan het traden. Dan ben je gewoon aan het gokken. Niet bepaald de route naar een steady (aanvullend) inkomen uit daytraden.

NB: Nooit geld inleggen dat je niet kunt missen! Hoe serieus en verantwoord je ook aan de slag gaat, daytraden is nooit helemaal zonder risico. En als je geld inzet dat je echt niet kunt missen (zeg maar, geld dat je nodig hebt voor huur of om eten voor jezelf of je cavia te kopen), zit je niet rustig in een trade. Funest voor je succes als daytrader. En wakker liggen van geldzorgen is nou ook niet bepaald wat je zegt: vrij leven. En daar doe je het uiteindelijk voor (ik tenminste wel).

Voordelen van een cursus daytraden (t.o.v. zelfstudie)

Ja, alles leuk en aardig. Maar zo’n cursus kost natuurlijk wel geld. En er is ook een hoop gratis informatie beschikbaar. Waarom zou je dus investeren? De keuze is natuurlijk aan jou, maar dit waren voor mij de redenen om toch te gaan betalen voor kennis:

 • Er is een hoop goeie, maar ook een hoop slechte informatie beschikbaar. In een cursus scheidt een ervaren daytrader het kaf voor je van het koren. Hoef jij dat niet meer te doen. Kun jij ook helemaal nog niet inschatten.

 • Om structureel winstgevend te leren traden, moet je ook dingen leren waarvan je als beginner simpelweg niet weet dát je ze moet leren. En dus zoek je ze ook niet op. Als je een cursus volgt, komen die dingen automatisch voorbij. 

 • Als je alles zelf opzoekt, krijg je informatie versnipperd binnen. In een cursus krijg je alles wat je moet weten aangeboden in de juiste context en in de juiste volgorde.

 • Er valt een hoop meer te leren over daytrading dan je als beginner nodig hebt. Teveel informatie kan verwarrend werken. In een cursus heeft een professional de informatie die jij nodig hebt om te functioneren als daytrader al voor je geselecteerd (en de rest achterwege gelaten). 

Let hierop als je investeert in een cursus daytraden

Er zijn ongetwijfeld meer cursussen dan deze drie. Heb je een andere gezien? Laat die dan achter in de comments! Ik ben benieuwd. En check voor je ‘m aanschaft even of de cursus daytrading die jij gevonden hebt op z’n minst onderstaande punten dekt.

Een goede cursus voor beginnende daytraders bevat op z’n minst:

 • Een inleiding in de verschillende vormen van traden en op welke beurzen en markten je je kunt begeven.  
 • Waarom en hoe je überhaupt gebruik kunt maken van beursschommelingen om geld te verdienen.
 • Welke soorten grafieken er zijn en wat je daaruit kunt aflezen. 
 • Hoe je patronen in grafieken kunt herkennen om te zien wat een aandeel gedaan heeft, nu aan het doen is en in de toekomst mogelijk gaat doen. 
 • Informatie over werken met brokers en software.
 • Risk en money management.
 • Het belang van de juiste mindset (en hoe je die traint). 

En kleine tip: haal je neus vooral niet op voor het mindset-stuk. Want je kunt jezelf nog zo vastbijten in strategieën en analyses: traden is voor meer dan de helft mindset. Daar kwam ik achter in de eerste drie maanden als beginnend daytrader. En dan vooral na mijn eerste verliezen.

Wil jij geld verdienen op de beurs? Volg een cursus daytraden.

Deze drie cursussen volgde ik

De drie cursussen die ik in dit artikel review, voldoen in principe allemaal aan de basisvereisten van een bruikbare cursus voor beginnende daytraders.  

Ik stip de verschillen aan, de sterke en minder sterke punten en licht toe welke cursus het meest geschikt is voor welk type cursist.

Het Professional Trading Program en de Trading Formule zijn ook geschikt voor mensen die willen swingtraden*. Of voor mensen die daytraden en swingtraden willen combineren. De Day Trading Masterclass richt zich specifiek op daytraden op de Amerikaanse aandelenmarkt.

*Swingtraden en daytraden lijken heel erg op elkaar, alleen houd je bij swingtraden je posities langer vast dan bij daytraden. Soms zelfs een paar dagen. Bij daytraden sluit je je posities altijd in ieder geval vóór het sluiten van de beurs.

Review 1: Het Professional Trading Program

Het Professional Trading Program van professioneel trader en belegger Robin Meijer op cursus-platform Soofos.

Over de docent: Robin Meijer

Robin Meijer Meijer begon op zijn 18e met beleggen, investeren en traden. Toen het hem zelf in eerste instantie niet lukte om winstgevend te worden, las hij alles wat los en vast zat en investeerde hij in cursussen. Wat hij leerde paste hij toe in de praktijk en zo werd hij structureel winstgevend. Nu geeft hij zijn kennis door via zijn BeleggingsAcademy. De cursus die ik review heb ik gevolgd via Soofos, een groot Nederlandstalig platform voor online cursussen.

Het is duidelijk dat Meijer een hele hoop kennis in huis heeft, die hij ook graag wil delen. In zijn enthousiasme is hij soms wel een beetje gehaast, zeker voor de absolute beginner. Maar zijn energie werkt aanstekelijk.

Voor wie is het Professional Trading Program

Het Professional Trading Program is buitengewoon geschikt voor:

 • Beginners die een stevige theoretische basis willen leggen.
 • Beginnende traders die in de praktijk al aan de slag zijn, maar hun theoretische kennis willen verdiepen.
 • Cursisten die graag zelfstandig studeren. 
 • Cursisten die niet alleen interesse hebben in daytrading, maar ook in swingtraden en beleggen op basis van technische analyse.

Het Professional Trading Program is minder geschikt voor:

 • De praktisch georiënteerde beginner zonder voorkennis die handvatten wil om zelf snel aan de slag te gaan met (uitsluitend) daytraden.
 • Een cursist die meer begeleiding wil van docent of medecursisten.

Focus van het Professional Trading Program

Heel veel indicatoren! Indicatoren zijn gegevens die door een wiskundige formule gaan, om jou inzicht te geven in hoe een aandeel zich in het verleden gedragen heeft. In je trading software zijn die formules automatisch toegepast en kun je de indicatoren meteen inzien. Voorbeelden van indicatoren zijn de gemiddelde prijs van de laatste 200 dagen en het volume van de verhandelde aandelen.

Indicatoren vertellen je iets over de mogelijke richting van het aandeel: gaat de koers doorzetten of omdraaien? Meijer behandelt een hele hoop indicatoren (en hoe je ze moet gebruiken) en doet dit heel uitgebreid. 

Screenshot uit de cursus daytraden van Robin Meijer, het Professional Trading Program.
Meijer besteedt veel aandacht aan indicatoren (screenshot uit Professional Trading Program)

Sterke punten van het Professional Trading Program

 • Veel technische diepgang.
 • Uitgebreide theoretische uitleg. 
 • Met zijn 97 euro is dit binnen het traden een relatief goedkope cursus. 
 • Toepasbaar voor daytraden, swingtraden en beleggen op basis van technische analyse. 
 • Na iedere module krijg je een opdracht, waardoor je uitgedaagd wordt om dat wat je geleerd hebt meteen toe te passen.

Minder sterke punten van het Professional Trading Program

 • Voor de absolute beginner met nul voorkennis een beetje aan de technische kant, iets te uitgebreid in de theorie en iets te veel zelf zoeken naar hoe dingen samenhangen. 
 • Voor cursisten die echt specifiek willen daytraden, mist deze cursus een aantal praktische handvatten. Zoals hoe je een broker kiest die specifiek geschikt is voor daytraders en hoe je werkt met grafieken-software. 

Conclusie: mijn beoordeling van het Professional Trading Program

Meijer behandelt met veel enthousiasme de technische kant van het traden. Hij legt veel nadruk op indicatoren en technisch traden en gaat daarbij echt de diepte in. Zijn cursus is vooral geschikt voor cursisten die net beginnen met traden, maar wel al een stukje voorkennis hebben. En voor cursisten die heel graag willen weten hoe alles precíes zit en werkt.

Ook een fijne cursus daytraden voor de breder geïnteresseerde cursist: daytraden, swingtraden en beleggen op basis van technische analyse komen allemaal aan bod en geven je een breed fundament aan kennis. Minder geschikt voor cursisten die op zoek zijn naar een rechttoe, rechtaan stappenplan toegespitst op daytraden.

Review 2: De Trading Formule van Mark de Vries

Over de docent: Mark de Vries

Fulltime trader en wereldreiziger. De Vries heeft de vrijheid verworven om te gaan en staan waar hij wil door een volledig inkomen te verdienen op de beurs. Doet aan daytraden, swingtraden en beleggen. In aandelen, Forex en crypto.

Docent van de Trading Formule Mark de Vries

In de Trading Formule legt De Vries de basis van het daytraden én het swingtraden heel helder en rustig uit. Hij is heel prettig om naar te luisteren en trekt het traden breder dan het technische aspect, door veel aandacht te besteden aan mindset, wat zo mogelijk nog belangrijker (en moeilijker!) is om te leren dan strategie.

Op aanraden van De Vries ben ik me na het volgen van zijn cursus dan ook verder gaan verdiepen in mindset voor traders met het lezen van Trading in the zone, wat voor mij echt een keerpunt was in mijn mindset — en dus in mijn resultaten. 

Focus van de Trading Formule

De Vries werkt in deze gecombineerde cursus daytraden en swingtraden in overzichtelijke stappen toe naar de twee strategieën die hij zelf gebruikt om winstgevend te traden, ondersteund met live voorbeelden en een flinke dosis mindset.

Voor wie is de Trading Formule?

De Trading Formule is geschikt voor:

 • Mensen die willen beginnen met traden óf al een tijdje traden zonder succes.
 • Mensen die nog niet gekozen hebben of ze willen daytraden of swingtraden. De Trading Formule is geschikt voor beide vormen van traden. 
 • Mensen die nog niet weten of hun interesse ligt bij Crypto, Forex of aandelen. De methode van De Vries werkt op alle markten. 

De Trading Formule is minder geschikt voor:

 • Cursisten die om te leren of gemotiveerd te blijven behoefte hebben aan wat meer persoonlijke ondersteuning van een docent of medecursisten.

Sterke punten van de Trading Formule

 • De Vries heeft opgenomen hoe hij zelf tradet, zodat je over zijn schouder mee kunt kijken. 
 • De Trading Formule is toepasbaar op meerdere vormen van traden en op meerdere beurzen en markten.
 • De Vries is heel goed in helder en rustig uitleggen. 
 • De Vries maakt veel ruimte voor mindset en trekt zijn cursus hiermee breder dan de technische aspecten van het traden. 
 • Na afronden van de Trading Formule heb je twee kant-en-klare strategieën waarmee je meteen zelf aan de slag kunt als daytrader en/of swingtrader.
 • De Vries geeft je op een briefje met welke brokers je zonder zorgen in zee kunt.
 • Onder de video’s kun je vragen stellen (en daar reageert De Vries dan ook op).
De Trading Formule van Mark de Vries is een complete cursus daytraden voor beginners die je kunt volgen op online leerplatform Soofos.
De Trading Formule van Mark de Vries op online leerplatform Soofos.

Minder sterke punten van de Trading Formule

 • De Vries gebruikt af en toe jargon. De cursus is absoluut geschikt voor beginners, maar het is wel handig om al íets gelezen te hebben. (Of je moet af en toe even een video pauzeren en Google raadplegen.)

Conclusie: mijn beoordeling van de Trading Formule

Deze cursus daytraden is geschikt voor beginnende daytraders en beginnende swingtraders. De Vries is een fijne docent, die de complexiteit van het traden verrassend helder en rustig uit weet te leggen op een manier die goed te volgen is voor beginners.

Na afronding van de cursus kun je gewapend met twee kant-en-klare strategieën zelf de beurs op. Je weet ook hoe je die strategieën toe moet passen en bij welke broker je aan moet kloppen. Kortom: je bent klaar om zelf aan de slag te gaan. De cursus van De Vries draait – net als het Professional Trading Program van Meijer – op Soofos.

Review 3: De Day Trading Masterclass 2.0

Over de docent: Kevin Timmer

Kevin Timmer is full time daytrader, begonnen in 2014. Hij zette de Day Trading Masterclass op, wat de meest complete cursus daytraden van Nederland en België is. Dat komt vooral doordat cursisten ook mee kunnen draaien in de Day Trading Community, waar (oud-)cursisten dagelijks meekijken op het scherm van Kevin (en zijn compagnon Jordi van de Pas), vragen kunnen stellen en ervaringen uit kunnen wisselen.

In mei was Timmer te gast bij BNR om te vertellen hoe je toch geld kunt verdienen op de beurs tijdens de Corona-crisis.

Professioneel day trader Kevin Timmer
Professioneel day trader Kevin Timmer op zijn Youtube-kanaal.

Voor wie is de Day Trading Masterclass 2.0?

 • Voor mensen die niet graag zelfstandig studeren en het fijn vinden om steun te krijgen van andere cursisten en meer ervaren daytraders.
 • Voor mensen die het fijn vinden om eerst uitgebreid live mee te kunnen kijken hoe iemand anders succesvol tradet. 
 • Voor mensen die een heel praktijkgerichte, full package cursus willen.

De focus van de Day Trading Masterclass

Stap voor stap richting zelfstandig traden. Je begint met theorie, gaat dan papertraden en pas als je op papier winstgevend bent, stap je over naar handelen met geld. De Day Trading Masterclass is een full package. Je kunt elke dag meekijken op het scherm van daytraders Kevin Timmer en Jordi van de Pas terwijl zij hun trades plaatsen.

En je kunt niet alleen meekijken, maar ook volop vragen stellen, doordat je als cursist van de Day Trading Masterclass ook een maand gratis mee kunt draaien in de Day Trading Community. Hier kun je ervaring uitwisselen met en vragen stellen aan Timmer, Van de Pas, andere ervaren daytraders en medecursisten. Na afloop van je gratis maand, kost lid blijven 100 euro per maand — dit is vrijblijvend (ik heb dat bijvoorbeeld niet gedaan).

De leeromgeving van de Day Trading Masterclass, mijn favoriete cursus daytraden.
De leeromgeving van de Day Trading Masterclass

Sterke punten van de Day Trading Masterclass

 • Leren traden vanuit een community.
 • De cursus is heel zorgvuldig opgebouwd. 
 • Veel cursus-uren en veel uren live meekijken.
 • Database met trades.
 • Buiten de cursus om is er nog een aantal extra lessen beschikbaar met aanvullende informatie op bepaalde onderwerpen.
 • Levenslange toegang. En dat is top, niet alleen omdat je de video’s dan terug kunt kijken, maar ook omdat Timmer de database met trades en het extra lesmateriaal regelmatig updatet.

Minder sterke punten van de Day Trading Masterclass

 • Prijzig: 497 euro. Maar daar staat ook wel de meest complete cursus tegenover. 
 • De cursus is alleen geschikt voor handelen in aandelen (dus geen crypto of Forex) en alleen voor de Amerikaanse beurs. Top juist als dat is wat je wilt (zoals ik), maar anders kun je beter verder kijken.
 • In de community zelf is relatief weinig aandacht voor de absolute beginnersstrategie. In de cursus zelf komt die uiteraard wel uitgebreid aan bod.

Conclusie: mijn beoordeling van de Day Trading Masterclass

De Day Trading Masterclass is duidelijk de meest complete cursus daytraden van de drie en biedt de meeste ondersteuning in de vorm van mogelijkheid tot vragen stellen en support. Super helder opgebouwd. Veel praktijkvoorbeelden. Let wel op: alleen geschikt voor het handelen van aandelen op de Amerikaanse aandelenmarkt.

Lees hier een uitgebreider artikel over onze ervaring met de Day Trading Masterclass.

PS: Als je de Day Trading Masterclass via ons koopt, hebben we nog een leuke bonus voor je!

Conclusie

Alledrie de cursussen nog even op een rijtje:

 • Het Professional Trading Program van Robin Meijer is vooral geschikt voor mensen die stevige technische, theoretische basis willen leggen en voor mensen die altijd precíes willen weten hoe alles werkt. Ben jij zo iemand die altijd ‘ja maar waaróm dan?’ vraagt, dan zou dit weleens jouw cursus kunnen zijn. Minder geschikt voor het type doeners dat zo snel mogelijk zelf de handen uit de mouwen wil steken en zo min mogelijk lastig gevallen wil worden met theorie. 

 • De Trading Formule van Mark de Vries is geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in zowel daytraden als swingtraden en die belangstelling hebben voor verschillende markten. Praktische cursus, je komt er met kant-en-klare strategieën uit en een lijst van geschikte brokers uit.

 • De Day Trading Masterclass van Kevin Timmer (en compagnon Jordi van de Pas) is veruit de meest complete cursus daytraden van de drie. Van theorie tot live meekijken op het scherm van Timmer en van de Pas, een ondersteunende community en een review van verschillende brokers en uitgebreide uitleg over trading software. Levenslange toegang en updates. Alleen voor mensen die willen daytraden op de Amerikaanse stock market. Mogelijkheid tot verlengen van deelname aan community voor extra begeleiding (100 euro p/mnd).

En voor wie de Day Trading Masterclass via onze partnerlink koopt, hebben bij nog twee toffe bonussen!

Beginnen met daytraden? Deze cursussen hielpen mij op weg.

Heb jij een positieve of negatieve ervaring met een van deze cursussen, een andere fijne cursus gevolg of een andere vraag of opmerking? Laat hieronder een comment achter! Vind ik leuk :).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van onze artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijgen wij een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Wij kopen voor dat geld vervolgens hosting voor onze website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over ons.
Wil jij nog iets kwijt?

8 reacties op “3x cursus daytraden voor wie winstgevend wil leren traden (review)”

 1. Hoi,

  Interessant artikel.
  Heb je ook daadwerkelijk winst gemaakt door deze cursussen en met name die van Kevin Timmer? door de strategieën te volgen?

  1. Hoi Sheila,

   Leuk dat je het vraagt! Ik ben een maand of vier geleden begonnen met de cursus van Kevin Timmer en maak nu elke week een héél klein beetje winst. Alleen: omdat ik nog trade met hele kleine risk units, speel ik onderaan de streep nog quitte. Voor de fase waarin ik nu zit, ben ik blij met dat resultaat. Daytraden is niet iets wat je zomaar even doet, het is echt een vak dat je moet leren! Ze zeggen: 90% van de daytraders verliest 90% van zijn inleg in de eerste 90 dagen. Het is beter om rustig op te bouwen: eerst kijken of je succesvol kunt papertraden, dan kijken of je structureel winstgevend kunt traden met hele kleine bedragen (daar ben ik nu) en dan pas als je er klaar voor bent opschalen en kijken of je het daytraden kunt uitbouwen tot een echt (aanvullend) inkomen. Zo adviseert Kevin Timmer dat ook in zijn cursus. Ik heb superveel geleerd van de masterclass van Timmer en trade consistent volgens een van zijn strategieën. Maar zo’n strategie na de cursus zelfstandig helemaal onder de knie krijgen, kost best wat tijd! Kan natuurlijk wel dat het jou minder tijd zou kosten dan mij :-).

   Ben jij al begonnen met daytraden of overweeg je dat misschien te gaan doen?

   Groet,
   Tim

   1. Hoi Tim,

    Ik overweeg het inderdaad om te doen. Ik werk in de IT in de financiële sector dus weet wel iets over de financiële markten. Ik vind het razend interessant dit vakgebied. Ik weet inderdaad dat je day traden niet in een paar maanden kan opbouwen en het veel tijd kost een cursus. Maakt ook niet uit, rustig aan opbouwen is ook goed! Als ik ermee aan de slag ga geef ik je een seintje. Misschien kunnen we elkaar helpen.

    1. Hoi Sheila,

     Tof dat je ook al voorkennis hebt. En het ís ook een razend interessant vakgebied! Rustig opbouwen is denk ik niet alleen goed, maar misschien zelfs wel de enige manier! Laat het me zeker weten als je aan de slag gaat, met een cursus of een andere manier. Ik ben benieuwd!

     Groet,
     Tim

 2. Hoi Tim,

  Ben al enige tijd erg gemotiveerd om te beginnen met day traden en wil graag met een cursus starten. Door deze review heb ik een duidelijk beeld gekregen en overweeg ik om te investeren in de cursus van Kevin Timmer.
  Wat ik mij nu alleen nog afvraag is of jij toegevoegde waarde hebt gekregen vanuit de community van deze cursus?
  Daarnaast wil ik alvast gaan beginnen met papertraden. Kan jij een platform aanraden die geschikt is voor beginnende daytraders?

  Groet,
  Bobbie

  1. Hoi Bobbie,

   Tof dat je zo geïnteresseerd bent! Ik vond de community zeker waarde toevoegen. In de community kun je vragen stellen aan Kevin en Jordi, maar ook veel andere deelnemers antwoorden geduldig op je vragen en je hebt de mogelijkheid één-op-één chats te starten. Door samen trades en setups te bespreken heb ik zelf veel bijgeleerd.
   Het mooie van de cursus van Kevin is dat er één maand gratis community bij zit, waardoor je goed kunt kijken of je het van toegevoegde waarde vindt om er in te blijven en er daarna maandelijks voor te betalen.

   Wbt papertraden: Toevallig heb ik net een artikel geschreven over TC2000. Dat is het programma dat ik gebruik om naar de beursgrafieken te kijken, maar er zit ook een optie in om te papertraden. Ik ben zelf ook nog aan het leren, en maak daar af en toe graag gebruik van!

   Ik hoop dat dit je vragen beantwoordt!

   Groeten,
   Tim

   1. Hoi Tim,

    Dankjewel voor het verhelderende antwoord. Ik ga zeker een kijkje nemen naar TC2000, ben benieuwd.

    Groet,

    Bobbie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We kunnen je nog meer vertellen

Onze leukste content bewaren we voor mensen die zich inschrijven voor onze updates. Dat is misschien niet eerlijk. Maar dat is wel hoe het werkt.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, we gaan je niet spammen. We hebben wel iets beters te doen.
We mailen je max één keer week. Maar ga er niet op zitten wachten – waarschijnlijk is het minder.