Candlesticks lezen: dit moet je weten als je wilt traden

Candlesticks lezen is super belangrijk voor traders. Het is de basis van iedere vorm van technische analyse. Candle sticks laten je de geschiedenis van een aandeel zien: wanneer hadden de kopers de overhand en wanneer de verkopers? In feite vertellen candlesticks je het verhaal van de bulls en de bears.

In dit artikel:

Als je beter wordt in het lezen van candlesticks, kun je trends signaleren. Op basis van trends kun je vervolgens gefundeerde verwachtingen formuleren voor de toekomst. Of educated guesses. Zéker weten is helaas geen optie. Maar genoeg weten om onderaan de streep positief uit te komen? Dat is absoluut mogelijk!

In dit artikel leg ik je de basis van het candlesticks lezen uit.

Wat zijn candle sticks?

Even een stap terug: wat zijn candlesticks? Candlesticks zijn die groene en rode ‘kaarsen’ die samen de bewegingen van een bepaald aandeel op de beurs weergeven. Eén losse candle stick is dus eigenlijk een grafiek in een grafiek. 

Bij elkaar opgeteld kun je aan candlesticks het koersverloop aflezen. Maar ook de afzonderlijke candles geven je veel informatie. Dat is waarom dit type grafiek voor technische traders veel bruikbaarder is dan bijvoorbeeld een lijngrafiek. 

Uit één losse candle kun je aflezen: 

  1. De prijs waarop het aandeel stond bij het openen van het tijdframe.
  2. De prijs waarop het aandeel stond bij het sluiten van het tijdframe.
  3. De hoogste waarde van het aandeel binnen het tijdframe.
  4. De laagste waarde van het aandeel binnen het tijdframe. 

Je kunt een candlestick-grafiek maken voor ieder willekeurig tijdsframe. Dus 1 minuut, 5 minuten, een uur, een dag, een week, etc. Welk tijdsframe handig is voor jou, hangt af van de strategie (wil je meer weten over strategieën, doe dan een uitgebreide cursus) die je gebruikt. Vaak heb je meerdere tijdframes nodig. Als je grafiekensoftware gebruikt, kun je dit met één klik veranderen en kun je ook meerdere tijdframes naast elkaar tonen. Ik gebruik hiervoor TC2000

Hoe is een candlestick opgebouwd?

Je hebt groene candles en rode candles. Veel traders kiezen ervoor hun groene candles niet in te laten kleuren, omdat ze nog makkelijker het verschil tussen groene en rode candlesticks zien. Andere traders kleuren ze wel in, dus je komt beide tegen, maar ze vertellen hetzelfde verhaal. Groene candles zijn bullish: de prijs in deze tijdsperiode ging omhoog. Rode candles zijn bearish: de prijs in deze tijdsperiode ging omlaag. In andere woorden: bij een rode candle waren de bears de bulls de baas en bij een groene candle was het precies andersom. 

Een candle bestaat uit een body en wicks. De body is het dikke, gekleurde deel van de candle. Aan de kleur van de body kun je zien of de prijs van het aandeel is die tijdsperiode omhoog of omlaag gegaan is, aan de omvang van de body hoe groot het prijsverschil was. 

Candle sticks lezen infographic

Bij een bullish candle (de groene) geeft de onderkant van de body aan op welke prijs het aandeel opende en de bovenkant op welke prijs het aandeel sloot. Bij een bearish candle (de rode) is dit precies andersom.

De wicks zijn de dunne streepjes die aan de boven- en onderkant uit de body steken. Deze geven de uitschieters aan. Oftewel: de hoogste en de laagste prijs in die tijdsperiode. 

Trends aflezen uit candle sticks

Alle candles bij elkaar laten je de price action zien: het oneindige gevecht tussen de bulls en de bears, waarbij de ene keer de stieren winnen en de andere keer de beren. Aan jou om te bepalen wie er op een volgend moment de overhand gaat hebben!

Dit doe je door trends te spotten. 

Heb je allemaal groene candle sticks achter elkaar? Dan heb je een bullish trend. Heb je allemaal rode candle sticks achter elkaar? Dan heb je een bearish trend

Maar dát zien is natuurlijk kinderspel! De kunst is om te kijken wanneer je mag verwachten dat een trend doorzet en wanneer je mag verwachten dat een trend omkeert.

De wicks geven hiervoor een belangrijke indicatie. Heb je bijvoorbeeld een bearish trend, maar hebben de candles allemaal een wick aan de bovenkant? Dat is een indicatie dat de bulls al een tijdje hard aan het werk zijn om de trend om te keren. 

Ook een kleine candle die op een kruisje lijkt, wordt gezien als een teken dat de trend gaat keren. Zo’n candle wordt dan ook wel een reversal candle of een indecision candle genoemd. Wat zo’n candle je eigenlijk vertelt, is dat de bulls en de bears niet écht tot een winnaar gekomen zijn. Oftewel: er is besluiteloosheid in de trend geslopen. 

De naamgeving van candle sticks

Sommige typen candles komen vaak voor. Het is handig om te weten hoe deze candlesticks heten in trader-lingo. Dan kun je blogposts e.d. makkelijker lezen en tips en ervaringen uitwisselen met andere traders. Ik zet de belangrijkste voor je op een rij: 

  • Doji star: Opening en slot (ongeveer) zijn hetzelfde. Kan duiden op een reversal in de trend. 
Candle sticks lezen doji star
  • Spinning top: Kleine body, kan ook wijzen op een reversal.
Candle sticks lezen spinning top
  • Hammer: Grote vierkante body met een lange wick aan de onderkant. Lijkt een beetje op een hamer. Kan het einde van een bearish trend aangeven. 
Candle sticks lezen hammer
  • Hanging man: Omgekeerde van een hammer. Grote vierkante body met een lange wick aan de bovenkant. Kan het einde van een bullish trend aangeven. 
Candle sticks lezen hanging man
  • Engulfing: De body van de volgende candlestick omsluit de body van de vorige candlestick. 
Candle sticks lezen bullish engulfing

Candle sticks lezen bearish engulfing

Een kwestie van oefenen

Alle candlesticks bij elkaar opgeteld, geven je super waardevolle informatie over wat de prijs gedaan heeft én wat een waarschijnlijke vervolgstap is. 

In het begin kunnen de grafieken er best wel overweldigend uitzien. Maar hoe meer schermuren je maakt, hoe makkelijker je het verhaal van de strijd tussen de bulls en de bears afleest uit die verzameling candles op je scherm. 

De sleutel is dus: veel oefenen. Het beste kun je hiervoor aan de slag met grafiekensoftware voor traders. Ik gebruik hiervoor TC2000. Je kunt bij TC2000 ook een proefaccount aanmaken waar je vrijblijvend en gratis mee kunt oefenen. Dan heb je voor je het weet een super scherp oog voor het verhaal dat de candlesticks je willen vertellen!

PS: Ik heb ook een uitgebreide review geschreven over mijn ervaring met TC2000.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.