Beginnen met daytraden in 10 overzichtelijke stappen

Oké. Dus je bent helemaal nieuw. Je hebt nog nooit iets met daytraden gedaan en vraagt je af waar je moet beginnen. Dan is dit artikel voor jou! Zo maak je een goede start: beginnen met daytraden in 10 overzichtelijke stappen.

In dit artikel:

Stap 1: Zorg dat je eerst goed begrijpt wat daytraden inhoudt

Het klinkt misschien als een open deur, maar zorg dat je eerst écht goed begrijpt wat daytraden inhoudt. Ken de basisbegrippen (het verschil tussen een stock en shares, long gaan, short gaan, risicomanagement) en begrijp het basisprincipe door en door, namelijk: dat daytraden draait om het toepassen van een bewezen strategie waarmee je (mits correct en consistent toegepast!) onderaan de streep altijd meer zult winnen dan verliezen. 

Weet dat je elke dag posities opent die je dezelfde dag ook weer sluit. Dat het dus (in tegenstelling tot beleggen) actief handelen is. Dat je dus ook al-tijd zult verliezen (maar hopelijk meer zult winnen) en dat je daar tegen moet kunnen. 

Weet ook dat daytraden niet iets is wat je ‘zomaar’ even doet, zoals een paar spaarcenten in crypto stoppen en duimen dat het de goede kant op valt. Het is een vak. Een vak dat je moet leren. 

Tip! Lees mijn artikel: wat is daytraden?  

Stap 2: Maak kennis met candlesticks en kijk of het klikt

Weet je nog niet wat candlesticks zijn? Zoek er dan eens een paar op. Want het klinkt misschien sexy: daytraden en geld verdienen op de beurs. Gewoon, vanachter je laptop. Maar uiteindelijk zit je vooral elke dag een paar uur naar dit type grafieken te kijken. En dat moet je maar net liggen. 

Wil je je kennismaking met candlesticks serieus aanpakken (en dat is van harte aan te bevelen), breng dan eens wat tijd door in (online) grafiekensoftware. Als je besluit te gaan traden, heb je dat uiteindelijk nodig. 

Zelf neem ik grafiekensoftware en een datapakket af bij TC2000. Dat kun je ook gratis uitproberen om te kijken of het platform wat voor je is. Maar natuurlijk ook: of dat grafiekenstaren überhaupt iets voor jou is. 

Stap 3: Volg een cursus

Ben je niet afgehaakt na de candlesticks? Mooi! Mogelijk ben jij wel geschikt. Neem dan eerst een cursus voordat je ook maar dénkt aan het openen van een account bij een broker. 

Een cursus lijkt misschien een grote investering. Zeker omdat er ook veel gratis informatie beschikbaar is op internet. Waarom zou je dan investeren in kennis? 

Mijn ervaring is, dat er zó veel informatie beschikbaar is, dat het als absolute beginneling supermoeilijk is om te bepalen welke informatie bruikbaar is en welke niet. In welke volgorde je dingen het beste kunt leren (uiteindelijk moet je kennis toch stapelen) en hoe alles met elkaar samenhangt. 

Bedenk dan dat informatie niet hetzelfde is als kennis. En dat je als beginnend daytrader echt een nieuw vak gaat leren. 

Uiteindelijk betaalt iedere trader leergeld. Jazeker: in de vorm van verlies op de beurs. Dit kun je minimaliseren door te weten wat je doet. 

Kies een cursus die bij je past en werk die minimaal één keer door. Ga dan nóg eens goed na of je echt bereid bent om dit serieus op te pakken én het bijbehorende risico te dragen. Zo niet, is de cursus nog steeds geen weggegooid geld.

Integendeel! Beter dat je er na het uitgeven van alleen het cursusgeld achterkomt dat daytraden toch niet voor jou is, dan nadat je een veelvoud van dat bedrag achtergelaten hebt bij je broker. 

Zelf heb ik 3 cursussen gedaan. Het meeste heb ik gehad aan de Day Trading Masterclass, maar voor wie van beknopt maar volledig houdt (of voor wie op zoek is naar een iets goedkopere optie) is de Tradingformule op het online leerplatform Soofos ook absoluut een aanrader. 

Stap 4: Begin met papertraden

Een complete daytrading-cursus bevat strategieën, die zichzelf al ruimschoots bewezen hebben. Kies één strategie waar je je op wilt focussen en ga daarmee eerst papertraden. 

Denk niet dat jij zo slim bent dat je zonder enige ervaring zelf wel even een strategie uit je mouw schudt (of erger nog: dat je geen strategie nodig hebt) en kies een door en door geteste strategie waar jij je goed bij voelt. Geloof me: dat is lastig zat. 

Begin ook nooit meteen met echt geld. In ieder geval nooit voordat je ‘winstgevend’ papertradet. Ik ben zelf veel te snel met echt geld begonnen. Zolang je papertradet, gaat het over cijfertjes en grafiekjes. Zorg dat je dat eerst goed onder controle hebt, voordat met het echte geld ook de allermoeilijkste factor erbij komt: emotie. Uiteindelijk ga je met daytraden met name de strijd aan met jezelf. 

Stap 5: Evalueer je resultaten

Log al je papertrades. Als je later met echt geld handelt doe je dat ook (hoe ga je anders leren van jezelf?) maar het is belangrijk om daar nu al mee te beginnen. Zo krijg je het a) al in de vingers en wordt het een gewoonte en b) verzamel je alvast data om te zien of en hoe je resultaten veranderen als je met echt geld gaat traden. 

Evalueer je papertraderesultaten. In risk units (winst) maar vooral ook: jezelf. En wees daarin bruut eerlijk: wat zijn je valkuilen als trader? Ben jij roekeloos, of juist te voorzichtig? Ben je slordig, of wil je zo vaak alles nakijken dat je te laat in actie komt? Ben je bang om te verliezen of te eager om te winnen? 

Enzovoort. Pas als je helder hebt wat je leerpunten zijn, kun je eraan werken. 

En nogmaals: ga alleen over van papertraden naar traden met echt geld als je met nepgeld consistent en winstgevend tradet. 

Stap 6: Maak een daytrading-businessplan

Doe dit vóór je je eerste trade met echt geld plaatst. Je denkt in je hoofd misschien te weten hoe je het precies gaat aanpakken, maar als je het op papier moet structureren merk je vaak dat je toch een aantal dingen scherper neer moet zetten. 

In je plan neem je in ieder geval mee: je inleg, de hoogte van je risk unit, bij welke winst of verlies je je risk unit verlaagt of verhoogt, wanneer je begint met aan jezelf uitkeren. En ook wanneer je je verlies moet nemen en moet stoppen met daytraden omdat je het je niet kunt permitteren om meer geld te verliezen. Of wanneer je bijvoorbeeld tijdelijk teruggaat naar papertraden, om te voorkomen dat je op dat punt uitkomt.

NB: Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar leg nooit meer geld in dan je je kunt permitteren om te verliezen. Natuurlijk: je wilt het sowieso niet verliezen. Maar ik bedoel daarmee, dat je nooit moet traden met geld dat je eigenlijk nodig hebt voor boodschappen, nieuwe schoenen voor je kinderen, vers zaagsel voor de cavia of het achter-de-hand-potje voor als de wasmachine of je fiets stuk gaat. 

Stap 7: Open een brokeraccount

Open een brokeraccount. Let daarbij op de volgende dingen: als je gaat traden op de Amerikaanse beurs, is het belangrijk om te kijken of jouw broker ook mensen toelaat van buiten de VS. 

Kijk ook welk financieel risico je loopt als je met een bepaalde broker in zee gaat: mag je doorlopend bijstorten (de verleiding is dan groot om dat ook te doen) of koop je een vast pakket. 

Kijk ook welke kosten een broker rekent (per trade) en hoe de onboarding is. Is er bijvoorbeeld iemand die je wegwijs maakt, of is er veel educatief materiaal beschikbaar? Het is ook belangrijk dat je het platform prettig vindt om mee te werken. Zelf heb ik een fijne ervaring met Tradenet

Stap 8: Beginnen met daytraden, nu voor het echie!

Eindelijk aan de slag. Of nouja… je was al aan de slag! Maar dit is wel waar je het allemaal voor gedaan hebt natuurlijk.

Nou is het een kwestie van veel schermuren. En niet vergeten om je aan je strategie en je plan te houden.

Stap 9: Zoek een accountability partner

Of minder sjiek: een buddy. Iemand om samen mee te traden, of alleen al om wekelijks verantwoording af te leggen hoe het gaat en waar het nog aan scheelt. Bij de Daytrading Masterclass kun je je aansluiten bij de community. Dat heb ik een tijdje gedaan, maar inmiddels trade ik met een vaste ‘collega’ die ik daar ontmoet heb. Mij bevalt dat supergoed! 

Stap 10: Blijf bijleren en kritisch evalueren

Je bent nooit klaar en dus leun je nooit achterover. Om consistent winstgevend te blijven daytraden, zul je altijd moeten blijven leren, evalueren en schaven. Maar dat is logisch – toch?

Succes & veel plezier! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Joe! In sommige van mijn artikelen zitten affiliate-links. Dat werkt zo: koop jij een product, krijg ik een commissie. Dat kost jou niks extra’s. Ik koop voor dat geld vervolgens hosting voor mijn website, tijd om eraan te kunnen werken en koffie. Want zonder cafeïne gebeurt er hier helemaal niks. Meer weten? Bekijk Disclaimer & Affiliate voor 5 saaie minuten die je nooit meer terugkrijgt. Of mail ons.

Maar genoeg over mij.
Wil jij nog iets kwijt?

1 reactie op “Beginnen met daytraden in 10 overzichtelijke stappen”

  1. 💰 LetsWorkForMe

    Super informatieve site, dank voor t delen van al jouw ervaringen. Zal zeker gebruik maken van de links.
    Ik ga je nog een mailtje sturen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik kan je nog meer vertellen

En dat doe ik ook graag! Wil je een mailtje als ik een nieuw artikel plaats? Laat dan hieronder je emailadres achter.

Inschrijven is meemaken. 

.


En nee, ik ga je niet spammen. Ik heb namelijk helemaal geen zin om heel veel mailtjes te typen, dus ik beloof dat ik je nooit meer dan één keer per week mail. En waarschijnlijk veel minder.